Journal of Mazandaran University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
J Mazandaran Univ Med Sci
Medical Sciences
http://jmums.mazums.ac.ir
1
admin
1735-9260
1735-9279
fa
jalali
1394
7
1
gregorian
2015
10
1
25
129
online
1
fulltext
fa
بررسی خواص ضد باکتریایی عصاره متانولی بخش های مختلف جاشیر زاگرسی (Prangos crossoptera) و اثرات متقابل دارویی آنها با آنتی بیوتیک ها
Antibacterial Activity of Methanol Extracts from Different Parts of Prangos crossoptera and their Synergistic Effect on Some Antibiotics
بیوتکنولوژی
Biotechnology
پژوهشي-کامل
Research(Original)
سابقه و هدف: کاهش کارایی آنتیبیوتیکها به علت گسترش مقاومتهای میکروبی طی سالهای اخیر موجب رشد پژوهشهای صورت گرفته در حوزه شناسایی و معرفی ترکیبات آنتیبیوتیکی جدید ویا افزاینده عملکرد آنتی بیوتیک ها شده است که در این بین ترکیبات گیاهی از جایگاه ویژهای برخور دارند. هدف از این پژوهش بررسی خواص ضد باکتریایی عصاره متانولی بخشهای مختلف جاشیر زاگرسی بر باکتریهای پاتوژن و اثرات متقابل دارویی آن ها با آنتیبیوتیک ها میباشد.
مواد و روشها:. در این بررسی قابلیت ضد باکتریایی عصاره حاصل از بخشهای مختلف جاشیر زاگرسی در غلظتهای 3000-250 میکروگرم بر میلیلیتر با روش انتشار دیسک و ریز رقتسازی علیه پروتئوس میرابیلیس، پروتئوس ولگاریس، استرپتوکوکوس سوبرینوس و استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس مورد بررسی قرار گرفته است. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی مربوط به آنها تعیین گردید. سپس اثرات متقابل دارویی عصاره ی موثرترین بخش بر 4 آنتی بیوتیک رایج مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که عصاره بخشهای مختلف گیاه مذکور به ویژه عصاره مربوط به گل دارای اثرات ضد باکتریایی قابل توجهی بر باکتریهای مورد مطالعه است. نتیجه بررسی اثرات متقابل با آنتیبیوتیکها نیز نشان داد که عصاره مذکور موجب افزایش اثر پنیسیلین و آمپیسیلین شده اما اثر قابل توجهی بر عملکرد استرپتومایسین و جنتامایسین ندارد.
استنتاج: بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، عصاره متانولی گیاه جاشیر دارای خاصیت ضد باکتریایی قابل توجهی بوده و میتواند موجب افزایش عملکرد پنیسیلین و آمپیسیلین شود.
Background and purpose: Resistance to antibiotics has decreases the performance of antibiotics and has dramatically increased over the past few years. This has led to increasing interest towards discovery and introduction of new antibiotic compounds, especially plant-derived compounds. The aim of this study was to investigate the antibacterial activity of the methanol extracts from different parts of Prangos crossoptera against pathogenic bacteria and their drug synergistic and antagonistic with standard antibiotics.
Materials and methods: Antibacterial activity of methanol extracts from different parts of Prangos crossoptera was investigated against Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Streptococcus sobrinus, and Staphylococcus saprophyticus in 250 to 3000 µg/ml concentrations by disc diffusion and micro-broth dilution methods. Then, the MIC and MBC values and inhibition zone of all extracts were measured. The synergistic effects of the most efficient concentration were studied on four common antibiotics.
Results: All tested extracts, especially the flower, exhibited significant antibacterial activity against studied bacteria. The flower extract also showed synergistic effect on penicillin and ampicillin activity but did not influence the performance of gentamicin and streptomycin.
Conclusion: The P.crossoptera has significant antibacterial effect and could increase the activity of penicillin and ampicillin.
آنتی بیوتیک, اثرات متقابل دارویی, باکتری, جاشیر زاگرسی
Antibiotic, Synergy, bacteria, Prangos crossoptera
92
101
http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4883-78&slc_lang=fa&sid=1
Mokhtar
Nosrati
مختار
نصرتی
100319475328460053175
100319475328460053175
No
MSc in Microbial Biotechnology, Department of Biotechnology, Faculty of Advanced Sciences and Technologies, University of Isfahan, Isfahan, Iran
کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی میکروبی، دانشکده علوم و فن آوری های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
Mandana
Behbahani
ماندانا
بهبهانی
ma_behbahani@yahoo.com
100319475328460053176
100319475328460053176
Yes
Assistant Professor, Department of Biotechnology, Faculty of Advanced Sciences and Technologies, University of Isfahan, Isfahan, Iran
استادیار، گروه بیوتکنولوژی میکروبی، دانشکده علوم و فن آوری های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران