Journal of Mazandaran University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
J Mazandaran Univ Med Sci
Medical Sciences
http://jmums.mazums.ac.ir
1
admin
1735-9260
1735-9279
fa
jalali
1396
3
1
gregorian
2017
6
1
27
149
online
1
fulltext
fa
ارزیابی ارتباط بین خواص آنتیاکسیدانی و خاصیت
ضد میکروبی عصارههای 9 گیاه دارویی
Correlation between Antioxidant Activity and Antibacterial Activity of Nine Medicinal Plant Extracts
شیمی دارویی
Medicinal Chemistry
پژوهشي-کامل
Research(Original)
<p dir="RTL" style="text-align:justify;text-justify:kashida;text-kashida:0%;text-indent:17.0pt;line-height:90%;direction:rtl;unicode-bidi:embed;"><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;">سابقه</span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;"> و هدف:</span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;">اندازهگیری میزان مهار رادیکالهای آزاد </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">DPPH</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;"> از روشهای معتبر، دقیق، آسان و مقرونبهصرفه با قابلیت تکرارپذیری بالا در بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی عصارههای گیاهی در شرایط آزمایشگاهی بوده و گزارششده که فعالیت آنتیاکسیدانی با خاصیت ضد میکروبی همبستگی مثبتی دارد لذا هدف از مطالعه حاضر ارزیابی ارتباط بین خواص آنتیاکسیدانی و خاصیت ضد میکروبی عصارههای گیاهان دارویی است.</span></span></p>
<p dir="RTL" style="text-align:justify;text-justify:kashida;text-kashida:0%;text-indent:17.0pt;line-height:90%;direction:rtl;unicode-bidi:embed;"><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;">مواد و روش</span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;"></span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;">ها:</span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;">در این مطالعه، بعد از تهیه عصارهها، برای تعیین فعالیت به دام اندازی رادیکال آزاد، از دی فنیل <span style="letter-spacing:-.1pt;">پیکریل هیدرازیل استفاده شد و سپس اثرات ضد میکروبی عصارههای هیدرو الکلی بر باکتری ها با روش انتشار در محیط کشت مولر هینتون آگار با استفاده از دیسکهای کاغذی 6 میلیمتری</span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;"> منطبق بر دستورالعمل </span></span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">Bauer</span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;"> و </span></span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">Kirby</span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;"> بررسی شد.</span></span></span></p>
<p dir="RTL" style="text-align:justify;text-justify:kashida;text-kashida:0%;text-indent:17.0pt;line-height:90%;direction:rtl;unicode-bidi:embed;"><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;">یافته</span></span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;"></span></span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;">ها:</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;"> نتایج حاصل از ارزیابی میزان توانایی به دام اندازی رادیکالهای آزاد عصاره هیدرو الکلی گیاهان دارویی مورد استفاده نشان داد که، عصاره مورد و سپس رزماری به ترتیب با میانگین 583/89 و 921/80 میکروگرم در میلیلیتر بیشترین نقش را در مهار رادیکالهای آزاد داشتهاند. با افزایش غلظت، فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها بیشتر شده است. ضمناً در غلظتهای پایین عصاره (16 و 32 میکروگرم در میلیلیتر) بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به عصاره مورد و سپس رزماری بود اما در غلظت بالا (64 میکروگرم در میلیلیتر) بیشترین فعالیت متعلق به عصاره کلپوره همدانی بود. عصاره رزماری مؤثرترین عصاره بر باکتری اشریشیاکلی، عصاره مورد مؤثرترین عصاره بر باکتری لستریا مونوسیتوژنز، سالمونلا تیفی موریوم، استافیلوکوکوس اورئوس بودند.</span></span></p>
<p dir="RTL" style="text-align:justify;text-justify:kashida;text-kashida:0%;text-indent:17.0pt;line-height:90%;direction:rtl;unicode-bidi:embed;"><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;">استنتاج:</span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;">نتایج نشان داد گیاهانی که دارای خاصیت آنتیاکسیدانی بالایی هستند خاصیت ضد میکروبی بالایی نیز دارند بهطوری که عصاره مورد و سپس رزماری که دارای بالاترین میزان خاصیت آنتیاکسیدانی بوده اند، مؤثرترین عصارهها بر باکتریهای مورد آزمایش بودند.</span></span></p>
<p><strong>Background and purpose:</strong> Measurement of DPPH free radical scavenging is a valid, accurate, and easy method with high repeatability in evaluating the in vitro antioxidant activity of plant extracts. A positive correlation is reported between antioxidant activity and antimicrobial activity. The aim of this study was to evaluate the correlation between antioxidant and antimicrobial activity of medicinal plant extracts.</p>
<p><strong>Materials and methods:</strong> The extracts were prepared and DPPH was used to determine free radical-scavenging activity. Antimicrobial effects of hydro-ethanol extract on the bacteria was surveyed using diffusion method in a culture medium Mueller-Hinton agar by paper discs (6 mm) based on Bauer and Kirby instructions.</p>
<p><strong>Results:</strong> The ability of medicinal plant extracts in scavenging free radicals was found to be higher in the extracts of <em>Myrtus </em>(89.583 µg/mL) and rosemary (80.921 µg/mL). The antioxidant activity of the extracts increased by increase in concentration of the extract. Meanwhile, in low concentrations of the extract (16 and 32 µg/mL) the highest antioxidant activity of the extract was found in Myrtus and then Rosemary, but at high concentrations (64 µg/mL) it was seen in <em>Teucrium polium</em> extract. Rosemary extract was found to be effective against <em>Escherichia coli</em> and <em>Myrtus </em>extract was the most effective on Listeria bacteria, <em>Salmonella typhimurium</em>, and <em>Staphylococcus aureus</em>.</p>
<p><strong>Conclusion:</strong> The results showed that plants with high antioxidant properties have high antimicrobial activity too, such as the extract of <em>Myrtus</em> and rosemary that were the most effective extracts on bacteria.</p>
عصاره, آنتیاکسیدان, ضد میکروبی, دی فنیل پیکریل هیدرازیل
plant extract, antioxidant, antibacterial, DPPH
63
78
http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-7071-2&slc_lang=fa&sid=1
بهمن
فاضلی نسب
Bfazeli@uoz.ac.ir
100319475328460083646
100319475328460083646
Yes
عضو هیئتعلمی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل پژوهشکده زیستفناوری کشاورزی دانشگاه زابل
محمد
رهنما
100319475328460083647
100319475328460083647
No
دانشیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه زابل
ایوب
مزارعی
100319475328460083648
100319475328460083648
No
دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی دانشگاه زابل