Journal of Mazandaran University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
J Mazandaran Univ Med Sci
Medical Sciences
http://jmums.mazums.ac.ir
1
admin
1735-9260
1735-9279
fa
jalali
1396
5
1
gregorian
2017
8
1
27
151
online
1
fulltext
fa
مقایسه ی خواص ضد باکتری کیتین، کیتوزان و کیتوالیگومرهای به دست آمده از پوسته ی میگوی سفید سرتیز (Metapenaeus affinis )
Comparing the Antibacterial Properties of Chitin, Chitosan and Chito-oligomers Extracted from Shell of Metapenaeus affinis
بيولوژي
Biology
پژوهشي-کامل
Research(Original)
<p dir="RTL"><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;">سابقه</span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;"> و هدف:</span></span></span> <span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;">کیتین یکی از اجزای اصلی اسکلت خارجی سخت پوستان می</span></span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;">باشد. کیتوزان با حذف گروه</span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;">های استیل از روی مولکول کیتین حاصل می</span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;">شود. وزن مولکولی و درصد داستیله نقش تعیین</span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;">کننده</span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;">ای در خواص زیستی کیتین، کیتوزان و مشتقات آن</span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;">ها دارد. تا</span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;">کنون مشتقات مختلفی از کیتین و کیتوزان به دست آمده است. با این تفاسیر هدف این مطالعه تهیه مشتقات کیتوالیگومری از کیتین و کیتوزان دست آمده از پوسته میگوی سفید سر تیز (</span></span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">Metapenaeus affinis</span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;"> ) و مقایسه خواص ضد</span></span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;">باکتری آن</span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;">ها می</span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;">باشد.</span></span></span><br>
<span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;">مواد و روش</span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;"></span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;">ها:</span></span></span> <span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;">با بررسی سطوح مختلف فاکتورهای مختلف، بهترین حالت برای استخراج کیتین و کیتوزان از پوسته</span></span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;">ی میگوی سفید سرتیز استفاده شد. الیگومرهای </span></span></span><span dir="LTR" style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">N</span></span></span><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;">- استیل کیتو الیگوساکارید و کیتوالیگوساکارید به ترتیب با هیدرولیز شیمیایی کیتین و کیتوزان تهیه شدند. خواص ضد میکروبی 4 پلیمر به دست آمده روی چهار سویه</span></span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="letter-spacing:-.1pt;"><span style="color:black;">ی باکتریایی با تاکید بر وزن مولکولی و درصد داستیله مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.</span></span></span><br>
<span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;">یافته</span></span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;"></span></span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;">ها:</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;"> مقدار خاکستر، رطوبت، پروتئین و وزن مولکولی کیتین بیش</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="color:black;">تر از کیتوزان محاسبه شد. اما درصد داستیله کیتوزان خیلی بیش</span><span style="color:black;">تر از کیتین بود. بیش</span><span style="color:black;">ترین کم</span><span style="color:black;">ترین فعالیت ضد باکتری به ترتیب مربوط به کیتو الیگومرها و کیتین بود. کیتین تا حدودی و کیتوزان روی اکثر سویه</span><span style="color:black;">ها خاصیت باکتریوستاتیک از خود نشان دادند. اما الیگومرهای </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-size:10.0pt;">N</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;">- استیل کیتو الیگوساکارید و کیتوالیگوساکارید روی اکثر سویه</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="color:black;">ها فعالیت باکتریسیدال داشتند.</span></span><br>
<span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b koodak;">استنتاج:</span></span></span> <span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b zar;">نتایج مطالعه</span></span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;">ی حاضر نشان داد که با دستکاری در مراحل استخراج (حذف ترکیبات معدنی و پروتئینی)، می</span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;">توان مشتقاتی با خلوص بالاتر تهیه نمود. از آن</span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;">جایی که خواص ضد میکروبی ارتباط مستقیمی با کاهش وزن مولکولی و افزایش درصد داستیله دارد، کیتوالیگومرها خواص ضد میکروبی بیش</span></span><span style="letter-spacing:-.2pt;"><span style="color:black;">تری از خود نشان دادند.</span></span></span><br>
</p>
<p></p>
<p><strong>Background and purpose:</strong> Chitin is one of the main components of crustaceans’ exoskeleton. Chitosan is produced by deacetylation of chitin. Molecular weight and degree of deacetylation play important roles in biological activity of chitin, chitosan, and their derivatives. So far, various derivatives of chitin and chitosan are obtained. The purpose of this study was to prepare derivatives of chitin and chitosan derived from the shells of shrimp (<em>Metapenaeus affinis</em>) to compare their antibacterial properties.<br>
<strong>Materials and methods:</strong> By investigating different factors, the best condition was determined for extracting chitin and chitosan from the shell of <em>Metapenaeus affinis</em>. N-acetyl chitooligosaccharides and chitooligosaccharides oligomers were prepared through chemical hydrolysis of chitin and chitosan, respectively. The antimicrobial properties of four polymers obtained were investigated on four bacterial strains and compared with an emphasis on molecular weight and percentage of deacetylation<br>
<strong>Results:</strong> The amounts of ash, moisture, protein, and molecular weight of chitin was found to be more than those of chitosan. But, the degree of deacetylation of chitosan was much higher than that of chitin. The highest and lowest antibacterial activity was seen in chitooligomers and chitin, respectively. Chitin (somewhat) and chitosan showed bacteriostatic properties against most strains. But, the oligomers revealed bactericidal activity against most of the strains.<br>
<strong>Conclusion:</strong> This study showed that a product with higher purity can be obtained by manipulating the extraction method (demineralization and deproteinization). Moreover, antibacterial activity is directly related to reduced molecular weight and increased percentage of deacetylation, so, oligomers showed more antibacterial properties.<br>
<br>
</p>
سختپوستان, الیگوکیتوزان, فعالیت زیستی, وزن مولکولی, داستیله
Crustaceans, oligochitosans, biological activity, molecular weight, deacetylation
62
73
http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-7573-1&slc_lang=fa&sid=1
Mohammad Sadegh
Khakshoor
محمد صادق
خاکشور
100319475328460079428
100319475328460079428
No
PhD Student in Marine Biology, Faculty of Sciences and Biotechnology, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
دانشجوی دکتری زیست شناسی جانوران دریا، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
Jamileh
Pazooki
جمیله
پازوکی
pazooki2001@yahoo.com
100319475328460079429
100319475328460079429
Yes
Professor, Department of Aquatic Biology and Biotechnology, Faculty of Sciences and Biotechnology, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
استاد، گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران