دوره 30، شماره 194 - ( اسفند 1399 )                   جلد 30 شماره 194 صفحات 50-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sharifi Razavi A, Hedayati Z, Tabrizi N. Factors Affecting the Length of Hospital Stay in Patients with Ischemic Stroke Treated by Intravenous Thrombolysis. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 30 (194) :42-50
شریفی رضوی آتنا، هدایتی زینب، تبریزی نسیم. بررسی عوامل موثر بر طول مدت بستری بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک تحت درمان با ترومبولیز داخل وریدی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (194) :42-50

سابقه و هدف: استروک یا سکته مغزی ایسکمیک یکی از شایعترین بیماریهای نورولوژیک است که در بسیاری از موارد منجر به ناتوانی بیماران میشود. این مطالعه با هدف بررسی فاکتورهای موثر بر طول مدت بستری در بیماران مبتلا به استروک ایسکمیک تحت درمان ترومبولیتیک طراحی شد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی بهصورت گذشته نگر بر روی پروندههای بیماران بزرگسال پیدرپی مراجعهکننده با تشخیص استروک ایسکمیک که درسالهای97-1395 در بخش مغز و اعصاب بیمارستان بوعلی سینا ساری تحت درمان ترومبولیتیک با آلتپلاز قرار گرفتهاند، طراحی شد. فاکتورهای مرتبط با طول مدت بستری مورد بررسی قرارگرفت.
یافتهها: پرونده 173 بیمار بررسی شدند که 95 بیمار (9/54 درصد) آنها مرد بودند. میانگین سنی بیماران 3/12±5/68 سال بود. در سیر بستری 7/19 درصد بیماران دچار پنومونی، 8/9 درصد دچار عفونت ادراری و 1/2 درصد به سایر عفونتها دچار شده بودند. عوارض هموراژیک ناشی از آلتپلاز در 7/12 درصد بیماران مشاهده شد. 6/52 درصد بیماران کمتر از 7 روز و 47/4 درصد به مدت 7 روز و بیشتر در بیمارستان بستری بودند. طول مدت بستری در بیمارستان با هایپرلیپیدمی (005/0=P)، شدت سکته مغزی (02/0=P)، درگیری عروق بزرگ (001/0P<)، عوارض هموراژیک (004/0=P) و ابتلا به عفونت بیمارستانی (001/0P<) رابطه معنیدار داشت.
استنتاج: هایپرلیپیدمی، فاکتورهای مرتبط با شدت سکته مغزی، عوارض ترومبولیز و عفونت های بیمارستانی بر طول مدت بستری بیماران استروک ایسکمیک دریافتکننده آلتپلاز موثر بوده و رویکرد مناسب با هدف پیشگیری و رفع این فاکتورها باید در اداره بیماران مدنظر قرار گیرد.