شکرزاده محمد، پرورش عاطفه، شاهانی سمیه، حبیبی عمران، زال زر زاوش. بررسی اثر سمیت سلولی عصاره گیاه Lagenaria siceraria بر روی رده سلول سرطانی ریه (A549). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (97) :225-230
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-1822-fa.html
چکیده: (16315 مشاهده)
سابقه و هدف: شیمی درمانی یکی از روشهای درمان سرطان میباشد، اما فقدان سایتوتوکسیسیتی انتخابی اغلب منجر به بروز عوارض جانبی غیرقابل تحمل میگردد. امروزه استفاده از گیاهان دارویی در درمان سرطان به دلیل عوارض جانبی کمتر از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است گیاه Lagenaria siceraria Standl به دلیل دارا بودن ترکیبات پلی فنلیک، کوکوربیتاسینها، پکتین، فلاونوئید و ساپونین برای مطالعات سمیت سلولی با اهمیت میباشد. در این مطالعه اثرات سایتوتوکسیک عصاره میوه گیاه بر رده سلول سرطانی ریه مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: ابتدا عصاره هیدروالکلی میوه گیاه به روش پرکولاسیون تهیه شد و سپس اثرات محلولهای حاوی نمونه با غلظتهای مختلف، (g/mlμ 5000، 1000،500، 250،100، 10، 1، 1/0)، بر روی رده سلولی سرطانی ریه (A549) توسط متد MTT بررسی شد. داروی سیس پلاتین به عنوان کنترل مثبت در نظر گرفته شد. محاسبات آماری برای مقایسه IC50 با استفاده از نرمافزار آماری Prism Ver.3 انجام و مقایسه دادهها با روش آنالیز واریانس (ANOVA) و t-test صورت گرفته است.
یافتهها: یافتهها حاکی از آن است که میزان IC50 داروی ضد سرطان سیس پلاتین به عنوان یک داروی رایج در بازار به طور معنیداری کمتر از عصاره گیاه کدو قلیانی میباشد با این حال عصاره این گیاه اثر مهارکنندگی رشد قابل توجهی بر روی سلول سرطانی ریه نشان داد.
استنتاج: نتایج نشان داد که عصاره گیاه Lagenaria siceraria یک ترکیب سایتوتوکسیک مؤثر بر روی سلولهای سرطانی ریه میباشد و و باید بررسیهای بیشتری در جهت یافتن ترکیبات مؤثر موجود در عصاره گیاه صورت گیرد تا گامی در جهت یافتن و طراحی داروهای جدید و مؤثر در درمان سرطان باشد (μg/ml 5/6 ± 094/93= IC50).
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
سم شناسی