دوره 26، شماره 143 - ( آذر 1395 )                   جلد 26 شماره 143 صفحات 186-174 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fazlzadeh M, Abdoallahzadeh H, Khosravi R, Alizadeh B. Removal of Acid Black 1 from Aqueous Solutions Using Fe3O4 Magnetic Nanoparticles . J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (143) :174-186
فضل زاده مهدی، عبداله زاده حسین، خسروی رسول، علیزاده بابک. بررسی حذف رنگ اسید بلاک از محلول های آبی با استفاده از نانوذرات مگنتیت. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (143) :174-186

سابقه و هدف: این مطالعه با هدف بررسی حذف رنگزای اسید بلاک 1 از محلول‌های آبی توسط نانوذرات 4O3Fe سنتز شده به روش هم رسوبی شیمیایی انجام گرفت.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی نانو ذره 4O3Fe به روش هم‌رسوبی شیمیایی با استفاده از محلول آهن 2 و 3 ظرفیتی در حضور گاز نیتروژن سنتز شد. هم چنین اثر pH اولیه محلول، دوز جاذب، زمان تماس، غلظت اولیه آلاینده، دما، غلظت نمک و مداخله‌گرهایی مثل نیترات، سولفات، فلوراید، کلرور و سختی روی حذف رنگزای اسید بلاک 1 مورد بررسی قرار گرفت. هم‌چنین تبعیت فرایند جذب از ایزوترم­های فروندلیخ و لانگمویر و سینتیک های درجه اول و دوم کاذب مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که با کاهش pH اولیه محلول و دوز جاذب، ظرفیت جذب نانوذره افزایش، اما با افزایش دما و افزایش غلظت رنگ، کارایی حذف کاهش می‌یابد. بالاترین کارایی حذف برای غلظت اولیه 25 میلی‌گرم در لیتر در pH برابر با 2، زمان واکنش 60 دقیقه و دوز نانو ذره  گرم در لیتر 98 درصد بدست آمد. هم چنین مداخله‌گرهای نیترات، سولفات، فلوراید، کلرور و سختی تاثیر بسیار کمی در کاهش ظرفیت جذب رنگ توسط نانو ذره 4O3Fe از خودشان نشان دادند. حذف رنگ با استفاده از نانو ذره 4O3 Feاز ایزوترم فروندلیچ (991/0R2=) و هم چنین سینیتیک جذب از درجه دوم کاذب (992/0R2=) تبعیت می‌کند.

استنتاج: نتایج نشان داد که نانو ذره 4O3Fe سنتز شده به طور قابل ملاحظه‌ای قادر به حذف رنگزای اسید بلاک 1 در مدت زمان کم از محلول‌های آبی می‌باشد. بنابراین به عنوان یک جاذب موثر می‌تواند جهت حذف مواد رنگی مورد استفاده قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |