Almabek A, Kaidarova D, Issatayev B, Sadykov M, Goncharova A. Assessing Health Status in Cancer Patients Referred for Radiotherapy in Kazakhstan. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (200) :73-80
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-16434-fa.html
آلمابیک آیگل، کیدروا دلارا، اساتایوف بریک، صادق وف ماگژان، گونچاروا آلیانا. ارزیابی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران سرطانی تحت پرتو درمانی در جمهوری قزاقستان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (200) :73-80
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-16434-fa.html
چکیده: (1781 مشاهده)
سابقه و هدف: سرطان از گروه بیماریهایی با مرگ و میر بالا است و ارزیابی و درک در کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان، به حیث عوامل اساسی و عمده در نظارت بر اشخاص مبتلا به این اختلال خطرناک، بسیار مهم شناخته شده است. این مطالعه با هدف، سنجش و اندازهگیری کیفیت زندگی مربوط به سلامتی بیماران در مرحله پیشرفته سرطان، و همچنین آشکار نمودن عناصری که محدودیتهای جدی تر عملکرد در بیماران سرطانی ظاهر میشود، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، چهل نفر از بیماران (29 نفر زن و 11 نفر مرد، سن متوسط 55/8) با مرحله پیشرفته سرطان ارگانهای متعدد که برای پرتو درمانی فرستاده شده بودند، توسط پرسش نامه مختصر شامل 36 بند تنظیم شده با زبان روسی مورد نظر سنجی قرار گرفتند. پرسشنامه شامل 36 سوال دارای چندین گزینه پاسخها بوده که به هشت خرده مقیاس تقسیم شده است.
یافتهها: بر اساس نظرسنجی در این مطالعه، کیفیت زندگی مربوط به سلامتی بیماران در همه هشت جنبه کاهش یافته بود، هر چند که نمرههای دریافت شده از مقدار میانگینی که برای جمعیت عمومی تعیین شد، بالاتر بوده است. مهمترین اختلالات مربوط به عملکرد اجتماعی 14/14 ± 56/88، قابلیت و توانایی انسان برای ایفای نقش زندگی با توجه به تأثیر سرطان بر سلامتی عاطفی 30/88 ± 54/17 بوده است.
استنتاج: مطالعه حاضر علاوه بر درمان ضد تومور، تأییدکننده اهمیت خدمات روانی، انکولوژی و کمک و پشتیبانی اجتماعی به بیماران بهبود یافته از سرطان میباشد. در این میان ارزیابی کیفیت زندگی میتواند برای پزشکان از لحاظ انتخاب استراتژی درمان و معالجه و توانبخشی مفید و سودمند باشد. نتایج این مطالعه میتواند برای سلامت اجتماعی و مطالعات دیگر از اهمیت زیادی برخوردار باشد.