دوره 33، شماره 227 - ( آذر ماه 1402 )                   جلد 33 شماره 227 صفحات 146-140 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Riasatian M S, Kohansal A, Ramezani A, Akbarzadeh M, Alishavandi F, Nouri M et al . The association between healthy eating and dietary quality index with depression among the elderly in Shiraz. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (227) :140-146
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18870-fa.html
ریاستیان مریم السادات، کهنسال عاطفه، رمضانی آتنا، اکبرزاده مرضیه، عالیشوندی فاطمه، نوری مهران و همکاران.. ارتباط بین شاخص سالم خوردن و امتیاز کیفیت رژیمی با افسردگی در سالمندان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (227) :140-146

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18870-fa.html


چکیده:   (910 مشاهده)
سابقه و هدف: افسردگی یکی از اختلالات مهم و شایع در سالمندان می‌باشد. با توجه به اینکه تغذیه به‌عنوان عاملی مهم نه‌تنها در پیدایش، بلکه در شدت و طول دوره ابتلا به افسردگی نقش مهمی را ایفا می‌نماید، لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین شاخص جایگزین سالم خوردن و امتیاز کیفیت رژیمی با افسردگی در سالمندان ساکن شیراز بود.
مواد و روشها: در مطالعه مقطعی حاضر که بر روی 80 سالمند ساکن شهر شیراز صورت گرفت، اطلاعات مربوط به دریافت‌های غذایی افراد با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 147 موردی جمع‌آوری گردید. پیروی از تغذیه سالم با استفاده از شاخص تغذیه سالم ارزیابی شد. کیفیت رژیم غذایی براساس DQI-I که شامل چهار جزء اصلی رژیم غذایی است، مورد ارزیابی قرار گرفت. برای بررسی میزان افسردگی از تست افسردگی Beck استفاده شد. جهت بررسی ارتباط بین شاخص‌ها با افسردگی، از روش رگرسیون خطی در دو مدل خام و تعدیل‌شده استفاده گردید.
یافتهها: در مطالعه حاضر از 80 فرد مورد مطالعه، 50 درصد را زنان تشکیل می‌دادند. میانگین و انحراف معیار سنی افراد مورد مطالعه در گروه‌های دارای نمره افسردگی کم‌تر و بیش‌تر از 10 به ترتیب عبارت از 5/67±66/18 و 6/9±65/18 سال بود. ارتباط بین امتیاز شاخص کیفیت رژیمی با افسردگی، ارتباط معکوس و معنیداری نشان داد، بهطوری که افزایش امتیاز شاخص کیفیت رژیمی با کاهش امتیاز افسردگی همراه بود (ضریب بتا: 0/281- و 0/036=P). این شاخص پس از تعدیل برای سن و جنس و میزان تحصیلات، شاخص توده بدنی و انرژی همچنان معنی‌دار ماند (0/049P=).
استنتاج: بر اساس یافته
های مطالعه حاضر پیروی از رژیم غذایی با شاخص کیفیت رژیمی بالاتر ارتباط معکوسی با شانس خطر ابتلا به افسردگی در سالمندان دارد. مطالعات بیشتر، به‌خصوص از نوع آینده‌نگر، برای تأیید این یافته‌ها در جوامع خاورمیانه مورد نیاز است
متن کامل [PDF 630 kb]   (371 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: تغذيه

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb