دوره 33، شماره 227 - ( آذر ماه 1402 )                   جلد 33 شماره 227 صفحات 85-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azadeh H, Khalizadeh M, Mehravaran S H, Aliyali M, Hosseinian Amiri A. Comparison of the Frequency of Osteoporosis and Osteopenia in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease with and Without Emphysema in Sari. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (227) :73-85
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20058-fa.html
آزاده حسین، خالی زاده مقصود، مهرآوران سید حسین، علیالی مسعود، حسینیان امیری عارف. مقایسه فراوانی استئوپروز و استئوپنی در بیماران مبتلا به بیماری انسدادی ریه با و بدون آمفیزم در شهر ساری. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (227) :73-85

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20058-fa.html


چکیده:   (993 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) نوعی بیماری پیشرونده ریه است که با علائم تنفسی طولانی مدت و محدودیت جریان هوا تشخیص داده می‌شود. COPD سومین علت مرگ و میر در سراسر جهان است و با بسیاری از بیماریهای خارج ریوی مانند بیماریهای قلبی ریوی، ضعف عضله اسکلتی و آنمی مرتبط میباشد. استئوپروز یکی از مهمترین عوارض سیستمیک COPD می‏باشد که خطر شکستگیهای استئوپروتیک را افزایش داده و بار اقتصادی سنگینی را به همراه دارد. نظر به اهمیت بالینی فنوتیپ آمفیزم در بیماری مزمن انسدادی ریه و عدم بررسی این موضوع در کشور ایران، هدف از این مطالعه مقایسه فراوانی استئوپروز و استئوپنی در بیماران مبتلا به COPD با و بدون آمفیزم در مراجعهکنندگان به کلینیک طوبی ساری و بیماران بستری در بیمارستان امام خمینی ساری بود.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی-تحلیلی در سال 1400 بر روی بیماران مراجعه کننده به کلینیک روماتولوژی و ریه و بیماران COPD بستری در بیمارستان امام خمینی ساری انجام شد. 50 بیمار مبتلا به COPD دارای آمفیزم به عنوان گروه مورد و 50 بیمار مبتلا به COPD فاقد آمفیزم بهعنوان گروه شاهد وارد مطالعه شدند و پس از بررسی و تایید با اسکن توموگرافی کامپیوتری رزولوشن بالا (HRCT) بیماران دارای آمفیزم و فاقد آمفیزم تفکیک شدند. سپس با استفاده از دانسیتومتری و بررسی تراکم توده استخوانی(BMD) همه بیماران COPD، بیماران به دو گروه با استئوپروز و بدون استئوپروز تقسیم شدند. اطلاعات بیماران وارد نرمافزار 23SPSS شد و مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در مطالعه حاضر تفاوت معنیداری در سطوح سرمی ویتامین D، نمره شکستگی مهره یا BMD بین بیماران آمفیزماتوز و غیر آمفیزماتوز با (0/09P= و 0/098P=) وجود نداشت. تجزیه و تحلیل چند متغیره نشان داد که (در مدلی از جمله سن، BMI، FEV1، PaO2، امتیاز آمفیزم، CRP و امتیاز تنگی نفس) تنها BMI، FEV1 و PaO2 کاهش می‌یابد که عوامل خطر مستقل برای BMD پایین بودند.
استنتاج: یافتههای این مطالعه نشان داد طبق مدل چند متغیره، آمفیزم یک عامل خطر مستقل برای پوکی استخوان میباشد. BMI پایین، شدت COPD و هیپوکسی نقش غالبی در ایجاد پوکی استخوان دارند.

 
متن کامل [PDF 1025 kb]   (370 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داخلی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb