نصیری ابراهیم، اکبری هوشنگ، فرخی حبیب الله، ابراهیمی فرامرز، نصیری رضا. بررسی ارزش تشخیصی گاز گرفتن لب فوقانی و فاصله بین دندانهای ثنایای بیمار در پیش بینی لارنگوسکپی و لوله گذاری سخت نای. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (105) :71-79
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2764-fa.html
چکیده: (12212 مشاهده)
سابقه و هدف: لارنگوسکپی و لولهگذاری مشکل یا سخت نایی که علت بزرگ و اصلی موربیدیتی و مورتالیتی مرتبط با بیهوشی قلمداد میشود و پیشبینی آن برای تیم بیهوشی اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه تعیین شاخصهای مربوط به قدرت تشخیصی تست لبگزه و تستهای ارزیابی راه هوایی مثل فاصله بین دندانهای فوقانی و تحتانی و اعتبار اندازه سه انگشت چسبیده به هم بیمار، در مقایسه با تست استاندارد کورمک- لیهان، برای لارنگوسکپی و لولهگذاری سخت داخل نای بیماران کاندید اعمال جراحی عمومی میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه تشخیصی بر روی 410 نفر که به روش نمونهگیری آسان و مستمر انتخاب شده بودند، انجام شد. در مرحله قبل از بیهوشی، متغیرهای سن، جنس، وزن، قد، عرض سه انگشت و سطی چسبیده به هم دست راست و چپ، فاصله بین فضای خالی دهان از دندانهای ثنای فوقانی و تحتانی هنگامی که بیمار در موقعیت نشسته، دهان خود را کاملاًً باز کرده بودند به وسیله متر با دقت یک میلیمتر اندازهگیری شده بود. تست لبگزه یا گاز گرفتن لب فوقانی به گونهای که بیمار مخاطب فوقانی را را بپوشاند، مشاهده و ثبت شد. لارنگوسکپی مستقیم تحت بیهوشی یکسان انجام و با معیار چهارگانه کورمک- لیهان، شاخصههای پیش بینی کنندگی برای تستها تعیین و ثبت گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که 9/92 درصد بیماران، لارنگوسکپی و لولهگذاری آسان یا نسبتاً آسان داشتند. 8/6 درصد (28 نفر) در طبقه سوم کورمک و لیهان قرار گرفتند و 3/0 درصد (یکنفر) در طبقه چهارم معیار کورمک- لیهان قرار گرفتند و در مجموع 1/7 درصد بیماران لارنگوسکپی و لولهگذاری سخت داشتند (2/7- 8/6= CI 95 %) حساسیت و ویژگی تست لبگزه بهتر از دو تست دیگر بود (59 درصد، 75 درصد در مقابل 55 درصد و 64 درصد). نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری در میانگین وزن، سن، قد و BMI و میانگین عرض سه انگشت بیماران با لولهگذاری سخت یا آسان وجود نداشت. اما فاصله دندانهای فوقانی و تحتانی و هم چنین سن بیماران در دو گروه تفاوت قابل ملاحظه آماری داشت. نتایج تحقیق نشان داد که بین فاصله دندانهای ثنایای فوقانی و تحتانی با لارنگوسکپی و لولهگذاری سخت ارتباط معنیداری وجود دارد (039/0= p).
استنتاج: با توجه به نتایج بهتر تست لب گزه انجام این تست میتواند برای کلیه بیماران در منطقه جغرافیای و نژادی استان مازندران، مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
بیهوشی