رجبی محمد، مهران شیوا، ذاکری حمیدرضا، خلیلیان علیرضا، طالبان فروغ اعظم. بررسی تأثیر جوانه گندم بر فراسنجهای لیپیدی بیماران مبتلا به هیپرلیپیدمی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1383; 14 (44) :13-22
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-390-fa.html
چکیده: (17256 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به اثرات متفاوت جوانه گندم بر چربیهای خون و نبود اطلاعات کافی در زمینه اثر جوانه گندم خام بر چربیهای خون بیماران مبتلا به هیپرلیپیدمی بر اساس الگوی غذایی منطقه، این تحقیق در شهرستان ساری و سال 1381 انجام شده است.
مواد و روشها: در یک مطالعه کارآزمایی بالینی، 15 بیمار مبتلا به هیپرلیپیدمی، روزانه 30 گرم جوانه گندم خام مخلوط با ماست را، همراه با رژیم غذایی معمولی خود، در دو وعده غذایی ناهار و شام بهمدت چهار هفته مصرف کردند. سپس بهمدت چهار هفته با قطع مصرف جوانه گندم، مرحله پیگیری را با ادامه رژیم غذایی معمولی، طی کردند. برای ارزیابی رژیم غذایی بیماران، سه روز متوالی قبل از شروع مداخله، دو روز متوالی در مرحله مداخله و پیگیری، «یاد آمد 24 ساعت غذا» بررسی شد و میانگین دریافت روزانه مواد مغذی محاسبه گردید. نتایج با استفاده از آزمونهای آماری واریانس و ÂNÔVÂ و آزمون + زوج تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: مصرف جوانه گندم خام بهمدت چهار هفته، سطح کلسترول تام سرم را 5/6 درصد (002/0 < P) و سطح تریگلیسریدسرم را 15 درصد (001/0 < P) کاهش داد. سطح VL DL-Ç با مصرف جوانه گندم خام بهمدت چهار هفته به طور معنیدار کاهش یافت (001/0 < P). سطح L DL-Ç و HDL-Ç و نسبتهای و در این مطالعه تغییر معنیداری پیدا نکرد. سطح کلسترول تام، تریگلیسریدسرم و VLDL-Ç چهار هفته پس از قطع مصرف جوانه گندم، افزایش معنیدار یافت. ولی به سطح اولیه (قبل از شروع مداخله) نرسید.
استنتاج: جوانه گندم خام با کاهش سطح کلسترول تام و تری گلیسیرید و V LDL-Ç سرم میتواند در پیشگیری از بروز بیماریهای قلبی عروقی و مرگ و میرهای ناشی از آن موثر باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |