Tahmasebi Birgani M J, Tabari Juybari R, Behrouz M A, Arvandi S, Tahmasebi M. Analytical Formulation of Therapeutic Factors for Cancer Treatment Using Electron Beams. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (114) :180-185
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-3944-fa.html
طهماسبی بیرگانی محمد جواد، طبری جویباری راحله، بهروز محمد علی، آروندی شعله، طهماسبی مرضیه. فرمولبندی تحلیلی فاکتورهای درمانی در درمان بیماران سرطانی با پرتوهای الکترونی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (114) :180-185
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-3944-fa.html
چکیده: (8260 مشاهده)
سابقه و هدف: باریکههای الکترونی بهطور وسیعی جهت درمان سرطانهای سطحی بهکار میروند. منحنی درصد دوز عمقی(Percentage depth dose) (PDD) در درمان با الکترون در انرژیهای بالا برخلاف فوتون، دارای یک نقطه ماکزیمم مشخص نیست و یک محدوده عمقی را شامل میشود. هدف از این پژوهش به دست آوردن PDD با کمک یک رابطه تحلیلی بود تا بتوان با این رابطه وسعت ناحیه درمان و سایر فاکتورهای درمانی مانند عمق ماکزیمم دوز (Cdepth of maximum dose)، محتملترین انرژی (Cprodable Energy)، برد عملی (Practical Range)، عمق دوز 50 درصد (R50) را نیز محاسبه کرد.
مواد و روش ها: اندازهگیریهای PDD در بخش رادیوتراپی بیمارستان گلستان اهواز با دستگاه شتابدهنده زیمنس پرایمس پلاس با استفاده از دوزیمتر اتاقک یونیزاسیون CC13 و با کمک فانتوم آب برای انرژیهای 6، 9، 12، 15، 18 و 21 میلیون الکترون ولت و میدانهای متفاوت در عمقهای مختلف انجام شد. دادهها با استفاده از نرم افزار MATLAB نسخه 8/7 تحلیل شدند.
یافته ها: تابعی که بهترین برازش با دادهها را داشت انتخاب و با استفاده از این تابع ، Rp و R50 برای هر میدان و انرژی محاسبه شده و وابستگی آنها به اندازه میدان و انرژی بهدست آمد.
استنتاج: ضرایب مربوطه نشان دادند که تابع چهار گوسی برازش خوبی با داده ها دارد ( ). افت سریع دوز بعد از یک ناحیه تقریباً یکنواخت مشاهده شد. منحنی دارای یک دنباله بود که علت آن آلودگی فوتونی است. نقاط R50وRp بهدست آمده برای انرژیها و میدانهای مختلف با استفاده از تابع تحلیلی نشان داد که R50 به اندازه میدان و انرژی وابسته است اما Rp فقط به انرژی بستگی داشته و به تغییر میدان وابسته نیست.
نوع مطالعه:
گزارش کوتاه |
موضوع مقاله:
فیزیک پزشکی