سابقه و هدف: شواهد حاکی از آن است که مصرف میوه ها به علت دارا بودن مواد آنتی اکسیدانت، از قبیل ویتامین ث خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و سرطان را کاهش می دهند. از آنجا که مرکبات منبع غنی از این ویتامین می باشند این مطالعه مقدار این ویتامین را در برخی گونه های پر مصرف مرکبات اندازه گیری می کند.
موادو روش ها: سیزده گونه رسیده و پرمصرف مرکبات از باغ های تحقیقاتی فجر ساری تهیه و میزان ویتامین ث با روش تیتراسیون دو مرحله ای اکسیداسیون – احیا اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده با آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و توکی آنالیز شد.
یافته ها: میانگین ویتامین ث در تمامی میوه ها 18.3±85.4 میلی گرم در 100 میلی لیتر آب میوه (با محدوده 57.9 تا 131.6) بود. بیش ترین مقدار این ویتامین در پرتقال شهسواری، 4.2±131.6، و پرتقال خونی سانگینولا 2.2± 100.7 میلی گرم و کم ترین مقدار آن در تانجلو، 2.3±57.9 و نارنگی 2.2±70.2میلی گرم در 100 میلی لیتر آب میوه بود. ارتباطی بین مقدار ویتامین ث و اسید سیتریک موجود در آب میوه یافت نشد.
استنتاج: بین میزان ویتامین ث در انواع مرکبات مورد تحقیق در این مطالعه اختلاف آماری معنی داری وجود داشت. به منظور دریافت مقدار بیش تری از ویتامین ث از طریق رژیم روزانه، مصرف مرکبات حاوی ویتامین ث بیش تر، پیشنهاد می گردد.