گلین شریف دینی نجمه، امیر نژاد رضا، صائب کیوان. پهنه بندی کیفی آب رودخانه دوهزار تنکابن بر اساس شاخص NSFWQI با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (119) :29-39
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-4782-fa.html
چکیده: (8175 مشاهده)
سابقه و هدف: یکی از روشهای بررسی کیفیت آب رودخانهها استفاده از شاخصهای کیفی آب میباشد. شاخص کیفیت آب NSFWQI از میان شاخصهای عمومی کیفیت آب، بیشترین کاربرد را دارا میباشد این مطالعه با هدف بررسی کیفیت آب رودخانه دوهزار تنکابن با استفاده از شاخص کیفیت NSFWQI انجام پذیرفته است.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر نمونهبرداری در طی 6 ماه (3 ماه کم آبی و 3 ماه پرآبی) و از 6 ایستگاه منتخب انجام گرفت و پارامترهای کیفی شامل دما، اکسیژن محلول، اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی، PH، نیترات، فسفات، کل جامدات محلول، کدورت و کلی فرم مدفوعی در طول رودخانه بررسی گردید. دادههای حاصل از مطالعه با استفاده از شاخص ملی کیفیت آب (NSFWQI) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در نهایت مسیر رودخانه با استفاده از نرمافزار سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) پهنهبندی گردید.
یافتهها: بر اساس مقایسه میزان پارامترها با استانداردهای کیفیت آبهای سطحی و آب شرب معلوم شد که به غیر از پارامتر کدورت که در دوره پرآبی در ایستگاههای میان دست و پایین دست در حد مجاز نمیباشد. سایر پارامترهای مورد سنجش در شاخص NSFWQI در این تحقیق در هر دو دوره و در همه ایستگاهها در حد مجاز قرار دارند.
استنتاج: با توجه به نتایج حاصل از شاخص کیفی NSFWQI، در دوره کم آبی، هر سه پهنه بالادست، میان دست و پایین دست درمحدوده خوب (71 تا 90) و در دوره پرآبی، بالادست در محدوده خوب، میان دست و پایین دست در محدوده متوسط (51 تا 70) قرار دارند و با توجه به دبی بالای رودخانه و نیز ورود محدود آلایندهها، بیشترین اثر آلایندهها ناشی از کارگاههای پرورش ماهی میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
بهداشت حرفه ای