دوره 24، شماره 122 - ( اسفند 1393 )                   جلد 24 شماره 122 صفحات 382-388 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Solgi E. Estimation of Daily Intake and Potential Risk of Cadmium and Lead in Consumers of Liza salines in the Eastern Coast of the Caspian Sea. J Mazandaran Univ Med Sci. 2015; 24 (122) :382-388
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-5173-fa.html
سلگی عیسی. برآورد میزان جذب روزانه و پتانسیل خطر سرب و کادمیوم در مصرف کنندگان ماهی کفال پوزه باریک در سواحل شرقی خزر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران . 1393; 24 (122) :382-388

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-5173-fa.html


چکیده:   (4992 مشاهده)
سابقه و هدف: رهنمودهای مصرف ماهی توسط برخی کشورها برای محافظت عموم از اثرات بهداشتی زیان‌بار مربوط به خوردن ماهی آلوده بنا نهاده شده است. رهنمودها براساس برآورد خطرات بهداشتی در ارتباط با غلظت ماده شیمیایی آلاینده موجود در ماهی و متوسط مصرف ماهی در جامعه است. ماهی یک منبع مهم تغذیه در سواحل خزر است. اما، داده‌های کمی در مورد اثرات بهداشتی مرتبط با غلظت فلزات در ماهی وجود دارد. هدف کلی از مطالعه حاضر برآورد میزان جذب روزانه و ارزیابی خطر فلزات سنگین ناشی از طریق مصرف کفال ماهی صید شده از تالاب گمیشان برای ایجاد رهنمودها برای مصرف ماهی بود. مواد و روش‌ها: نمونه‌های ماهی کفال از ایستگاه‌های مختلف تالاب گمیشان به روش تصادفی جمع‌آوری شدند. فلزات سنگین در عضله ماهی توسط روش هضم مرطوب (اسید نیتریک و اسید پرکلریک) استخراج شد. علاوه بر این، غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه جذب اتمی کوره گرافیتی مشخص شد. میزان جذب روزانه و پتانسیل خطر ناشی از مصرف این ماهی به استناد دستورکار سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا برآورد شد. یافته‌ها: براساس یافته‌ها غلظت کادمیوم و سرب در عضله ماهی کفال از استانداردهای جهانی کمتر بود. بالاترین میزان جذب روزانه برای کادمیوم و کمترین آن برای سرب ناشی از مصرف ماهی کفال به‌دست آمد. میزان جذب روزانه و هفتگی فلزات کم‌تر از میزان پیشنهاد شده توسط(EPA) Environmental Protection Agency بود. روی‌‌هم‌رفته نتایج نشان داد که مقادیر نسبت خطر و شاخص خطر کم‌تر از 1 است. استنتاج: نتایج همه برآوردها (میزان جذب روزانه و هفتگی، نسبت خطر و شاخص خطر) نشان می‌دهد که هیچ خطر بهداشتی از مصرف طولانی مدت این گونه ماهی وجود ندارد.
متن کامل [PDF 254 kb]   (1135 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش کوتاه |

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb