سابقه و هدف : سندرم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال شایع آندوکرین همراه با اختلالات لیپید میباشد که با افزایش ریسک بیماریهای قلبی- عروقی و چاقی مرکزی همراه میباشد. این مطالعه با هدف تعیین رابطه لیپید پس از غذا با نسبت دور کمر به باسن و انسولین در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و مقایسه آن با گروه کنترل انجام شده است.
مواد و روش ها : این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 20 خانم مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و 20 نفر کنترل سالم که از نظر سن یکسان و از نظر شاخص توده بدنی بین 2kg / m 20 تا 2kg / m 23 بودند، در مرکز ناباروری فاطمه الزهرا بابل انجام شده است. نسبت دور کمر به دور باسن محاسبه شد و سطح تری گلیسرید، کلسترول، HDL ناشتا و پس از غذا، انسولین و تست تحمل گلوکز اندازه گیری شد و در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته ها : زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک سطوح بالاتری از تری گلیسرید پس از غذا (mg/dl5/121±6/203 در مقابل mg/dl 5/41±7/117، 018/0p=)، کلسترول پس از غذا (mg/dl 9/36±1/210 در مقابل mg/dl 29±9/169، 001/0p=)، قند خون ناشتا (mg/dl 7/11±6/91 در مقابل mg/dl 2/14±8/81، 023/0p= )، انسولین (ÏÜ/ml2/25±7/131 در مقابل ÏÜ/ml 18±2/75، 033/0p=) و نسبت دور کمر به دور باسن (06/0±87/0 در مقابل 14/0±74/0، 001/0p=) در مقایسه با گروه کنترل داشتند . در حالت ناشتا نیز تری گلیسرید (mg/dl 9/68±1/158 در مقابل mg/dl 9/35±118، 029/0p=) و کلسترول (mg/dl 6/32±9/189 در مقابل mg/dl 25±154، 000/0p=) در بیماران بیشتر از گروه کنترل بود. بین سطح لیپیدهای اندازهگیری شده با سطح انسولین و نسبت دور کمر به باسن همبستگی معنی دار وجود نداشت.
استنتاج : سطوح تری گلیسرید و کلسترول ناشتا و پس از غذا و انسولین در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک بیشتر از زنان نرمال بود و به نظر میرسد نسبت دورکمر به باسن و سطح انسولین بر این ارتباط تأثیرگذار نبوده است.