دوره 27، شماره 155 - ( آذر 1396 )                   جلد 27 شماره 155 صفحات 140-128 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi Galangash M, Ebrahimi Sirizi Z. Source Identification and Risk Assessment of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons(PAHs) in Coastal Sediment of Caspian Sea; Guilan Province . J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (155) :128-140
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9406-fa.html
محمدی گلنگش محسن، ابراهیمی سیریزی زهره. منشأ یابی و ارزیابی خطر هیدروکربن های چند حلقه ای آروماتیک (PAHs) در رسوبات ساحلی دریای خزر، استان گیلان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (155) :128-140

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9406-fa.html


چکیده:   (5978 مشاهده)

    سابقه و هدف: دریای خزر بزرگترین دریاچه دنیا است که بهدلیل تراکم جمعیتی، فعالیتهای کشاورزی و صنعتی در حاشیه خود، همواره در معرض آلایندههای مختلف قرار دارد. با توجه به آثار نامطلوبی که آلایندهها بر حیات آبزیان و سلامت انسانها و بهداشت عمومی میگذارند، بررسی وضعیت آلودگی در محیطهای آبی همواره برای مدیریت محیط زیست سواحل ضروری است.
مواد و روشها: در این پژوهش علمی، 11 ایستگاه در سواحل دریای خزر در محدوده استان گیلان به منظور ارزیابی آلودگی رسوبات و همچنین نمونههای گاماروس به ترکیبات هیدروکربنی چند حلقهای، مورد مطالعه قرار گرفتند. برای آنالیز ترکیبات، ابتدا عملیات استخراج نمونهها با استفاده از دستگاه سوکسله انجام شد. سپس با استفاده از دستگاه GC-MS، تعداد 16 ترکیبPAHs در هر بخش از نمونههای رسوب و نمونههای زیستی مورد آنالیز شیمیایی قرار گرفتند.
یافتهها: در این تحقیق، میانگین غلظت PAHs حدود ng/g 8/19 در رسوب و حدود ng/g 4/35 در بافت موجود زنده به دست آمد. در بین 16 ترکیب مورد بررسی، نفتالین با 10-35 درصد در تمام ایستگاه‌ها از بالاترین سهم برخوردار بود. بررسی‌های نسبت ترکیبات PAHs به منظور تعیین منشا آلودگی نشان داد که آلودگی این ترکیبات در بیش‌تر منطقه، منشا پتروژنیک و پایروژنیک دارد.
استنتاج: ارزیابی سمیت رسوبات بر اساس راهنمای بینالمللی نشان داد که بر اساس میانگین کلPAH ، رسوبات منطقه در دامنه اثر کم و بر اساس برخی اجزا از میزان آلودگی متوسط برخوردار می باشند. این مقدار از آلودگی برای آینده نزدیک، تهدیدی جدی برای رسوبات منطقه به حساب نمیآیند.

واژه‌های کلیدی: دریای خزر، استان گیلان، PAHs، رسوبات
متن کامل [PDF 482 kb]   (2626 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb