دوره 20، شماره 1 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 1) 1389 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 202-196 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (14599 مشاهده)
سابقه و هدف: گیاه Datura metel L. غنی از آلکالوئیدهای مهم دارویی شامل هیوسیامین، اسکوپولامین و آتروپین است. ضروری به نظرمی‌رسد از فن‌آوری نوین جهت افزایش پتانسیل تولید متابولیت‌های ثانویه استفاده شود. چندین روش برای نیل به این هدف وجود دارد. به عنوان مثال موتاسیون، القاء تنوعات سوماکلونال و انتقال T-DNÂ به گیاه.
مواد و روش‌ها: برای ارزیابی تنوعات سوماکلونال در گیاهان باززائی شده RÂPD-PÇRاستفاده شد.
یافته‌ها: در بین پرایمر‌های استفاده شده پرایمر FPK2-19 بیشترین تنوع ژنتیکی را نشان داد. برگ و ریشه‌های لاین‌های تراریخت (شماره‌های 1،2،3) از نظر میزان آتروپین به روش TLÇ بررسی شدند. نتایج نشان داد که در لاین شماره 2 (T2) و T1 و گیاهان باززائی شده R2 میزان کل آتروپین به 04/83، 01/61 و 79/77 درصد نسبت به گیاه غیر تراریخت افزایش نشان داد. به هر حال در لاین T3 میزان کل آتروپین 4/9 درصد نسبت به گیاه شاهد کاهش نشان داد. میزان آتروپین نوساقه و برگ در لاین T2 97/164 درصد نسبت به گیاه غیر تراریخت افزایش داشت.
استنتاج: می‌توان نتیجه‌گیری نمود که میزان آتروپین در نوساقه نسبت به ریشه بیشتر بود و این نتیجه ممکن است به واسطه تولید اتروپین‌ها در ریشه و سپس انتقال آن به نوساقه و برگ باشد. تنوعات سوماکلونال در انتقال T-DNÂ به گیاه در بیان ژن یا ژن‌های تولیدکننده آتروپین اثر بگذارد.
واژه‌های کلیدی: داتورا متل، تراریخت، آتروپین، RÂPD PÇR
متن کامل [PDF 473 kb]   (2993 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.