سابقه و هدف: حضورموادآلی طبیعی درمنابع آبهای سطحی بنا بر بسیاری از دلایل عملی و بهداشتی، نامطلوب بوده و اثرات سوء بر تصفیه آب آشامیدنی دارد. در این مطالعه کارایی ازناسیون کاتالیزوری در حذف و معدنی سازی مواد هیومیکی منابع آب شمال کشور بررسی شده است.
مواد و روشها: ابتدا غلظت مواد هیومیکی در آب تصفیهخانه شهرهای گرگان و ساری سنجش شد؛ سپس نمونهها در راکتور استوانهای با جریان نیمه پیوسته ازن زنی کاتالیزوی(COP) شد و تاثیر پارامترهای زمان ماند(0-60 دقیقه) و میزان کاتالیست کربن فعال مغناطیسی(0 و 3 گرم بر لیتر) بر راندمان حذف و معدنی سازی مواد هیومیکی مورد بررسی قرارگرفتند.پس از تعیین سینتیک فرآیندها،راندمان آن با فرآیند ازناسیون تنها(SOP) مقایسه گردید.
یافتهها: غلظت مواد هیومیکی آب شهرهای ساری و گرگان به ترتیب 39/5±22/15 و 16/6±62/18 میلیگرم در لیتر سنجش شد. راندمان حذف اسید هیومیک و معدنیسازی آن در فرآیندCOP در شرایط بهینه برای تصفیه خانه های آب ناهارخوران،سلیم بهرام ساری و النگدره به ترتیب100، 21/84 و 18/88 درصد و100، 04/83و 03/78 درصد سنجش شد. سینتیک واکنشها بر اساس درجه اول بوده و میزان آن در فرآیند COP به ترتیب 6/2 ،9/2 و 7/3 برابر نسبت بهSOP افزایش یافته است.
استنتاج: کاربرد کاتالیست کربن فعال مغناطیسی همراه با فرآیند ازناسیون، نسبت به فرآیند ازناسیون تنها،بیشتر از 40 درصد جهت حذف مواد هیومیکی کارایی داردو به نظر میرسد، بواسطه کاهش زمان ازن زنی و بازیافت آسان کاتالیست و اثر بخشی بهتر فرایند، سبب کاهش هزینهها خواهد شد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |