دوره 28، شماره 160 - ( اردیبهشت 1397 )                   جلد 28 شماره 160 صفحات 132-123 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghalehkhani Safat S, Iravani M, Sayah Bargard M, Latify M. Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy-Based Self-Management Intervention on Labor Outcome in Nulliparous Women . J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (160) :123-132
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9873-fa.html
قلعه خانی صفات سکینه، ایروانی مینا، سیاح برگرد مهدی، لطیفی محمود. اثربخشی درمان شناختی رفتاری با تمرکز بر خود مراقبتی بر پیامد زایمان در زنان نخست زا . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (160) :123-132

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9873-fa.html


چکیده:   (7287 مشاهده)
سابقه و هدف: دوران بارداری به دلیل ایجاد تغییرات دائمی در زندگی زنان و مسئولیت جدید نگهداری کودک، نگرانی‌ذهنی زیادی ایجاد می‌کند و آن‌ها را به سوی استرس سوق می‌دهد، که این مسئله باعث ایجاد عوارض زیادی در زمان زایمان برای مادر و جنین می‌گردد. از این رو، هدف پژوهش حاضر، تعیین اثر درمان شناختی رفتاری با تمرکز بر خود مراقبتی، بر پیامد زایمان زنان نخست‌زا می‌باشد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی بر روی 64 زن باردار نخست‌زا مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر اهواز در سال 1395 انجام شد. نمونه‌ها به روش مبتنی بر هدف انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه 32 نفره آزمون و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمون از هفته 32 -28 به مدت 8 جلسه، هفته‌ای یک بار در جلسات درمان‌شناختی رفتاری گروهی با تمرکز بر خود مراقبتی شرکت کردند، اما گروه شاهد فقط مراقبت‌های روتین را دریافت نمودند. اطلاعات دموگرافیک در ابتدای مطالعه جمع‌آوری گردید و متغیرهای پیامد زایمان شامل طول مدت زایمان، شدت درد زایمان، نمره آپگار نوزاد، نیاز به تقویت دردها با اکسی‌توسین و رضایت از فرآیند زایمان پس از زایمان با استفاده از چک لیست محقق ساخته گردآوری گردید.
یافته‌ها: میانگین شدت درد در فاز فعال زایمان (دیلاتاسیون‌های 4، 6، 8 و 10 سانتی‌متر)، طول مدت فاز فعال و مرحله دوم زایمان، نیاز به تقویت دردها با اکسی‌توسین، نمره‌ی آپگار دقیقه اول و پنجم نوزادان، درگروه مداخله تفاوت معنی‌داری در مقایسه با گروه کنترل داشت (05/0< p). شدت درد در مرحله دوم زایمان و طول مدت مرحله سوم زایمان، در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد کاهش یافت، اما اختلاف معنی‌دار نبود (05/0> p).
استنتاج: بر اساس نتایج این مطالعه، به نظر می‌رسد درمان شناختی رفتاری با تمرکز بر خود مراقبتی می‌تواند باعث بهبود پیامد زایمان گردد.
 
متن کامل [PDF 832 kb]   (2430 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: مامائی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2026 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb