مهدیه فرجی ، زیور صالحی ، علی حمیدی مدنی،
دوره ۲۲، شماره ۹۸ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: تکوین فنوتیپ مردانه و اسپرماتوژنز، وابسته به وقایع سلولی پاسخ دهنده به آندروژن ها است. اعمال آندروژنها توسط گیرنده آندروژن (Androgen receptor =AR) میانجی میگردد. هدف از این تحقیق، بررسی جهش ناحیه ۵'UTR (۲۳- تا۲۱۴+) و کدون ۲۱۱ واقع در اگزون ۱ (G۱۷۳۳A) ژن AR درمردان مبتلا به ناباروری با دلایل ناشناخته (ایدیوپاتیک) میباشد.
مواد و روشها: استخراجDNA ژنومی از خون ۶۰ مرد نابارور و ۷۰ فرد سالم به عنوان کنترل صورت گرفت. جهت شناسایی جهش موجود در ناحیه ۵'UTR ژن AR، تکنیک polymerase chain reaction-single strand conformation polymorphism (PCR-SSCP) و به منظور بررسی کدون ۲۱، از تکنیک polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP)، استفاده گردید.
یافتهها: هیچگونه تغییر در مهاجرت محصول PCRمربوط به ناحیه ۵'UTR، در دو گروه بیمار و کنترل مشاهده نشد. به عبارت دیگر، هیچ جهشی در ناحیه۵'UTR ژن AR در دو گروه بیمار و کنترل وجود نداشت. فراوانی ژنوتیپهای GG، GA و AA مربوط به کدون ۲۱۱ در گروه بیماران به ترتیب برابر با ۶۷ درصد، ۲۳ درصد و ۱۰ درصد و در افراد کنترل برابر ۷۷ درصد، ۲۱ درصد و ۱ درصد بود. تفاوت معنیداری در فراوانی آللی بین نمونههای مورد مطالعه، مشاهده نشد (۳/۰= p ، ۴۰/۲= x۲).
استنتاج: یافتههای ما عدم ارتباط جهش ناحیه ۵'UTR (۲۳- تا۲۱۴+) و کدون ۲۱۱ ژن AR را با ناباروری ایدیوپاتیک مردان در جمعیت مورد مطالعه نشان داد. لذا بررسیهای بیش تر در زمینه جهشها و تنوعات ژن AR و اعمال بیولوژیکی آنها، جهت درک نقش این پلیمورفیسمها در ناباروری مردان پیشنهاد میگردد.
مژگان نظری، محمد حیدر زاده ، منیره حاتمی ، شریفا زینیا ، لای مون سان، زلیلا موهاد شریف،
دوره ۲۲، شماره ۹۸ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: کم وزنی هنگام تولد یک فاکتور تعیین کننده آسیب و مرگ نوزاد است. کمبود روی در طول بارداری اثر نامطلوبی بر عاقبت بارداری به خصوص وزن هنگام تولد دارد. هدف این مطالعه تعیین ارتباط بین خصوصیات آنتروپومتریک نوزادان با غلظت روی پلاسمای بند ناف بود.
مواد و روشها: مطالعهای مورد- شاهد غیر همسان با ۲۶۸ زوج مادر و نوزاد به منظور تعیین ارتباط خصوصیات آنتروپومتریک نوزادی با غلظت روی پلاسمای بند ناف در هنگام زایمان انجام شد. تعداد ۱۳۴ زوج مادر سالم و نوزاد کمتر از ۲۵۰۰ گرم به عنوان مورد و ۱۳۴ زوج مادر سالم و نوزاد با وزن بین ۲۵۰۰ تا ۴۰۰۰ گرم به عنوان شاهد انتخاب گردیدند. وزن، قد، اندازه دور سر، اندازه دور بازو و دور قفسه سینه نوزادان اندازه گرفته شد. مقدار روی پلاسمای بند ناف به روش جذب اتمیک در زمان زایمان تعیین گردید. نوزادان دو قلو یا نوزادان دارای آنومالی همچنین مادران سیگاری، مصرف کنندگان الکل یا داروهای غیر مجاز و مادرانی که استرسهای شدید در طی بارداری متحمل شده بودند از مطالعه حذف گردیدند.
یافتهها: کمبود شدید روی بهطور معنی داری با وزن کم هنگام تولد ارتباط داشت. نوزادان مادرانی که کمبود شدید روی داشتند ۱۲ مرتبه بیشتر در معرض ابتلاء به کم وزنی قرار گرفتند (۰۴۰/۰= p، ۷۱۰/۱۲۶، ۲۱۰/۱، CI، ۳۸۲/۱۲= OR) ارتباط معنیداری بین قد نوزاد، اندازه دور بازو، اندازه دور قفسه سینه و اندازه دور سر با سطح روی پلاسمای بند ناف یافت نشد.
استنتاج: وزن نوزاد با کمبود روی ارتباط مستقیم داشته و کمبود شدید روی یک فاکتور مهم پیشگویی کننده برای کم وزنی نوزاد است
محمدصادق منتظری ، ذبیح الله کاوه فارسانی ، حسینعلی مهرابی ، عباس شکیبا،
دوره ۲۲، شماره ۹۸ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: طرحوارههای ناسازگار اولیه که باعث آسیبپذیری نسبت به بسیاری از اختلالات روانی میگردند در دوران کودکی شکل میگیرند. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین طرحوارههای ناسازگار اولیه و افسردگی در بین کودکان شهرستان فلاورجان بود.
مواد و روشها: بر این اساس، در قالب طرحی توصیفی از نوع همبستگی، تعداد ۲۵۰ نفر از جامعه دانش آموزان پسر دوره راهنمایی شهرستان فلاورجان به صورت خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامههای طرحواره کودک ریجکبور و دیبو و افسردگی بیرلسون مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد با بالا رفتن نمرات طرحوارهای تنهایی، آسیب پذیری، بیاعتمادی، نقص، شکست، معیارهای سرسختانه و استحقاق، علایم افسردگی دانش آموزان افزایش پیدا میکند. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام حاکی از آن بود که طرحوارههای تنهایی، نقص، بیاعتمادی/ بد رفتاری،آسیب پذیری و معیارهای سرسختانه قادر به پیش بینی ۴/۳۸ درصد از افسردگی در این دانش آموزان میباشد (۰۵/۰p<).
استنتاج: در مجموع یافتههای این پژوهش نشان داد که طرحوارههای ناسازگار اولیه به میزان قابل توجهی افسردگی را در کودکان پیش بینی میکند و همسو با نظریههای شناختی در تبیین افسردگی بود. لذا میطلبد در فریند درمان افسردگی کودکان و نوجوان به این مقوله شناختی هم توجه داشت.
سمیه یوسایی ، سارا انصاری ، ایوب زمانی، امیر صابر قراملکی ، محمود محمودی ، کوروش جعفریان،
دوره ۲۲، شماره ۹۸ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: اگرچه مسأله چاقی کودکان یکی از مشکلات مهم بهداشتی ایران است، اطلاعات درزمینه نقش رسانه در این باره محدود میباشد. هدف مطلعه حاضر ارزیابی ارتباط بین بازیهای کامپیوتری و تماشای تلویزیون با توده چربی و بدون چربی در بچههای ۶ تا۹ ساله ساکن شهر تهران میباشد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی ۱۱۱ دانش آموز که به به وسیله نمونهگیری چندمرحلهای از مدارس ابتدایی شهر تهران انتخاب شده بودند انجام گرفت. اطلاعات مربوط به میزان استفاده از رسانه ازطریق پرسشنامهای که توسط والدین تکمیل شد جمعآوری گردید. جهت اندازهگیری ترکیب بدن از دستگاه Bioelectrical impedance analysis (BIA۱) استفاده شد. الگوی خواب و فعالیت فیزیکی با استفاده از دستگاه اکتی گراف اندازهگیری شد. از ثبت ۳ روزه جهت بررسی دریافت انرژی و درشت مغذیها استفاده شد.
یافتهها: بین دو جنس از لحاظ مدت زمان تماشای تلویزیون و انجام بازیهای رایانهای تفاوت معنیداری وجود نداشت. اختلاف آماری معنیداری بین میزان ساعات تماشای تلویزیون و شاخص توده چربی بدن وجود داشت (۰۵/۰>p). در حالیکه بین میزان تماشای تلویزیون و بازیهای رایانهای با شاخص توده بدون چربی بدن (fat free mass index) اختلاف آماری معنیداری دیده نشد (۰۵/۰
داوود فرزین ، فاطمه فتحی آزاد ، مجتبی فاضلیان،
دوره ۲۲، شماره ۹۸ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: افسردگی وابسته به دیابت ممکن است ناشی از کیفیت زندگی تحمیل شده از درمان، یا پیامد تغییرات بیوشیمیایی همراه بیماری باشد. گزارش شده است که درمان با عصاره متانولی ریزوم خشک شده زنجبیل، کاهش معنیداری در سطح افزایش یافته گلوکز ناشی از استرپتوزوتوسین ایجاد میکند. هدف ما در این مطالعه، ارزیابی رفتارهای موش دیابتی در یک مدل حیوانی افسردگی- یعنی تست شنای اجباری و تعیین آن، در شرایطی که عصاره زنجبیل یک ترکیب مؤثر ضدافسردگی باشد، گردید.
مواد و روشها: در روش مطالعه ما که نوعی روش تجربی می باشد، موش های نر Balb/C (۲۵ تا ۳۰ گرم) ۷ روز پس از ایجاد دیابت با استرپتوزوتوسین (۱۰۰ میلیگرم/ کیلوگرم، داخل صفاقی) وارد تست شنای اجباری شدند. تست با یک روش رفتارشناسی آنالیز گردید و ما تغییرات سطوح گلوکز خون موشهای دیابتی را در طی تست مورد تحقیق قرار دادیم. عصاره متانولی زنجبیل (۱۷۵، ۳۵۰ و ۷۰۰ میلی گرم/ کیلوگرم) از طریق داخل صفاقی ۴۵ دقیقه قبل از شروع تست تجویز گردید.
یافتهها: موشهای دیابتی در طی انجام تست شنای اجباری بیشتر بیتحرک بودند. این موشها در طی آزمایش بهطور معنیداری شنای کمتری کردند. دوزهای ۱۷۵ و ۳۵۰ mg/kg عصاره زنجبیل، که سطوح گلوکز خونی را تغییر نداده بودند، بیحرکتی موشهای دیابتی را بدون تفاوت معنیدار نسبت به موشهای غیردیابتیک کنترل، کاهش دادند. سطح گلوکز خونی و زمان بیحرکتی در موشهای دیابتی دریافت کننده دوز ۷۰۰ mg/kg عصاره زنجبیل، کمتر از موشهای کنترل غیردیابتی و تفاوت بین این حیوانات معنیدار بود.
استنتاج: نتایج نشان میدهند که موشهای دیابتی زمانی که در معرض تست شنای اجباری قرار میگیرند، رفتار شبه افسردگی شدیدتری بروز می دهند. عصاره زنجبیل در این حیوانات اثر شبه ضدافسردگی ایجاد میکند. احتمالاً که سطح افزایش یافته گلوکز در افسردگی وابسته به دیابت دخیل باشد، زیرا عصاره زنجبیل این تغییرات را با کنترل سطح گلوکز خون اصلاح نمود.
معصومه علاالدینی، عبدالستار پقه، مهدی فخار، ابراهیم نصیری،
دوره ۲۲، شماره ۹۸ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: عفونتهای بیمارستانی یکی از معضلات پزشکی قرن حاضر میباشد این عفونتها با افزایش مدت اقامت در بیمارستان موجب افزایش ابتلاء به مرگ و میر و در نتیجه افزایش هزینههای بیمارستانی میشود. از طرفی این عفونتها خطری برای انتشار عفونت در جامعه میباشند. کنترل موفقیتآمیز عفونتهای بیمارستانی، مستلزم اقدامات پیشگیریکننده مناسب است که از طریق به کارگیری اصول کنترل عفونت توسط کارکنان بیمارستان، میتوان از بروز آن جلوگیری کرد، تا ازهزینههای اضافی جلوگیری شده و سلامتی بیمار به خطر نیفتد.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت توصیفی و مقطعی انجام شده است. جامعه مورد پژوهش، شامل پرسنل شاغل در اتاق عمل بیمارستانهای آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران میباشد. ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامه اطلاعات فردی، پرسشنامه کنترل عفونت و فهرست بازبینی محیط و تجهیزات اتاق عمل بوده است. همچنین با روش نمونهگیری تصادفی،عملکرد ۲۰۰ نفر از پرسنل بیمارستانهای آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در زمینه رعایت اصول کنترل عفونت، در نوبتهای کاری صبح، عصر و شب به طور مستقیم مشاهده و مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافتهها: نتایج حاصل از بررسی داده نشان داد که ۵/۳۶ درصد از پرسنل را آقایان و ۵/۶۳ درصد را خانمها تشکیل دادند. بیشترین عملکرد پرسنل (۸۹ درصد) در زمینه رعایت اصول کنترل عفونت رضایت بخش بود. در زمینه طراحی و ساخت اتاق عمل نیز، محیط فیزیکی وتجهیزات دارای وضعیت قابل قبولی بودند. همچنین بر اساس آزمون در نرم افزار مشخص گردید که بین متغیر جنس و رعایت اصول کنترل عفونت رابطه معنیدار آماری وجود داشت (۰۲۹/۰p=).
استنتاج: رعایت اصول کنترل عفونت توسط پرسنل اتاقهای عمل در زمینه شستوشوی دستها، مرتب کردن موها، تعویض لباس و کفش،کنترل تاریخ وسایل استریل و همچنین ضدعفونی کردن وسایل جراحی در حد قابل قبولی بود.