ناهید رجایی، محمدرضا آریایی فر، امیر حسین پیشگویی، وحید معینی، علی موحدی،
دوره ۳۲، شماره ۲۰۸ - ( اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
سابقه و هدف: سرفه، خشونت صدا و گلودرد از عوارض اینتوباسیون است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر غرغره محلول آبلیموعسل بر سرفه، گلودرد و خشونت صدای بعد از اکستوباسیون لوله تراشه در بیماران تحت عمل جراحی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی در بیمارستان۲۲ بهمن نیشابور در سال ۱۳۹۸ ، تعداد ۱۱۰ بیمار تحت عمل جراحی با روش نمونهگیری در دسترس به دو گروه کنترل و آزمون تخصیص تصادفی شدند. در گروه آزمون، ۶ ساعت بعد از عمل، ۳۰ سی سی محلول آبلیمو عسل، طی سه مرحله و به فاصله هر دو ساعت، توسط بیمار غرغره و سپس بلع شد. گروه کنترل، تنها مداخلات روتین بخش را دریافت کرد. شدت گلودرد، سرفه و خشونت صدای بیماران قبل از مداخله، ۱۲ و ۲۴ ساعت بعد از اکستوباسیون در دو گروه مقایسه شد. دادهها با آزمون کای اسکوئر، تی مستقل و آنالیز واریانس با اندازه تکراری تحلیل شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که ۱۲ ساعت بعد از اکستوباسیون اختلاف معناداری بین دو گروه از نظر سرفه و شدت گلودرد وجود نداشت، اما امتیاز خشونت صدا در گروه آزمون کمتر (۰/۰۵=P) بود. ۲۴ ساعت بعد از اکستوباسیون میزان سرفه (۰/۰۰۱=P)، خشونت صدا (۰/۰۰۶=P) و شدت گلودرد (۰/۰۲۳=P) در گروه آزمون بهطور معنیداری کمتر از گروه کنترل بود. گذشت زمان نیز در طی سه مرحله مطالعه، بر هر سه متغیر تاثیر معنیداری داشت (۰/۰۰۱>P).
استنتاج: با توجه به اثرات مثبت غرغره محلول آبلیموعسل در کاهش عوارض لوله تراشه و عدم گزارش عوارض جانبی، توصیه میشود بعد از اکستوباسیون این روش مورد استفاده قرار گیرد.
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : ۴N۲۰۱۵۰۵۱۱۰۲۲۲۱۸IRCT