معین مقدم احمدی، محمدتقی آشوبی، صدیقه صمیمیان، حبیب اسلامی کنارسری، محدثه صفری،
دوره ۳۱، شماره ۱۹۶ - ( اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
سابقه و هدف: تشکیل سروما یکی از عوارض شایع جراحی هرنیوپلاستی است و شناخت عوامل مرتبط با این عارضه، برای پیشگیری از بروز سروما مفید میباشد. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی عارضه سروما و عوامل دموگرافیک و بالینی مرتبط با آن، پس از جراحی هرنیوپلاستی اینگوئینال انجام پذیرفت.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی، در مرکز آموزشی درمانی پورسینای شهر رشت در سال ۱۳۹۸ بر روی۱۳۰ بیمار مبتلا به فتق اینگوئینال اولیه و تحت عمل جراحی هرنیوپلاستی اینگوئینال با استفاده از مش انجام شد. هر گونه تجمع مایع در محل عمل جراحی و اطراف آن که موجب برآمدگی واضح، ناراحتی، درد و احساس سنگینی بود و نیاز به آسپیراسیون سوزنی داشت، به عنوان سروما در نظر گرفته شد. فراوانی بروز عارضه سروما در زمان های ۲۴ ساعت، یک هفته و یک ماه بعد از عمل بررسی شد. متغیرهای دموگرافیک و بالینی با پرسش شفاهی و مرور پرونده پزشکی ارزیابی شدند و آنالیز آماری داده ها با نرم افزار SPSS۲۰ صورت گرفت.
یافتهها: عارضه سروما ۲۴ ساعت، یک هفته و یک ماه پس از جراحی به ترتیب در ۵ نفر (۸/۳ درصد) (CI ۹۵%: ۱%- ۷%)، ۸ نفر (۲/۶ درصد) (CI ۹۵%: ۲%- ۱۰%) و ۷ نفر(۴/۵ درصد) (CI ۹۵%: ۱,۳%- ۸.۷%) مشاهده شد.
استنتاج: انجام مطالعه توصیفی مشابه با حجم نمونه بیشتر و همچنین انجام مطالعات تجربی برای بررسی دقیق ارتباط عوامل دموگرافیک و بالینی با بروز سروما بعد از عمل جراحی هرنیوپلاستی و اثر بخشی تکنیکهای مختلف جراحی در پیشگیری از این عارضه پیشنهاد میگردد.