جستجو در مقالات منتشر شده


۱۵ نتیجه برای ترک

طاهره طیبی ، شهناز ترک زهرانی ، شراره جان نثاری ، رضاعلی محمدپور ،
دوره ۲۱، شماره ۸۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۰ )
چکیده

سابقه و هدف: مراقبت ‌های نامناسب و ناکافی در دوران بارداری می ‌تواند منجر به پیامدهای نامطلوبی از جمله زایمان زودرس گردد. شاخص ‌های متعددی جهت ارزیابی کفایت مراقبت ‌های دوران بارداری بکار گرفته می‌ شود که یکی از این شاخص ‌های جدید جهت اندازه‌ گیری دقیق ‌تر و جامع ‌تر، شاخص سودمندی کفایت مراقبت ‌های دوران بارداری است. در این پژوهش شاخص مذکور برای اندازه ‌گیری کفایت مراقبت ‌ها و ارتباط آن با زایمان زودرس بررسی شد.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع تحلیلی و به روش کوهورت تاریخی بر روی ۴۲۰ مادر مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر ساری در سال ۱۳۸۹ طراحی گردید. اطلاعات از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه که اعتبار آن از طریق اعتبار محتوا و پایایی آن از طریق آزمون مجدد، سنجیده شد، گردآوری گردید. بر مبنای شاخص سودمندی کفایت مراقبت ‌ها، این مراقبت ‌ها در چهار گروه ویژه، کافی، متوسط و ناکافی بررسی شد.
یافته ها: بیشترین درصد مراقبتی مربوط به مراقبت ناکافی با ۳۶ درصد بوده است. احتمال زایمان زودرس در گروه مراقبت ناکافی به میزان ۱,۳۶ بار بیشتر از گروه مراقبت کافی و ویژه بود (p<۰.۰۵). بین گروه ‌های مراقبتی (طبق شاخص سودمندی کفایت مراقبت ‌ها) از نظر سن، اشتغال، تحصیلات، شاخص توده بدنی و شرکت در کلاس ‌های آمادگی زایمان ارتباط معنی ‌داری وجود نداشت (p>۰.۰۵). ولی بین گروه‌‌ های مراقبتی از نظر زمان اولین ویزیت، تعداد مراجعات، نوع زایمان، انجام آزمایشات کامل دوران بارداری و تعداد سونوگرافی در بارداری ارتباط معنی ‌دار مشاهده شد (p<۰.۰۵).
استنتاج: با توجه به اجرای برنامه کاهش تعداد مراجعات مادران باردار (طبق پروتکل استانداردسازی مادران در ایران) این پژوهش ضمن تائید تاثیر سودمندی کفایت مراقبت ‌های دوران بارداری بر کاهش زایمان زودرس، بار دیگر بر انجام حداقل مراقبت ‌‌ها (طبق پروتکل کشوری) تاکید می نماید.

حجت اله یوسفی منش، پرویز ترک زبان، داوود حبیبی، مریم رباتی،
دوره ۲۲، شماره ۹۲ - ( شهریور ۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف: کلرهگزیدین (CHX) هنوز به‌عنوان استاندارد طلایی عوامل ضد پلاک در نظر گرفته می‌شود. مشکل اصلی کلرهگزیدین طعم آن و رنگ پذیری دهان ودندان است. برای رفع این مشکل زمان زیادی مورد نیاز می‌باشد.این مطالعه به منظور تعیین اثر افزودن ترکیب پلی وینیل پیرولیدون به دهان‌شویه کلرهگزیدین واثر آن بر حفظ کارآیی و کاهش رنگ پذیری دهان‌شویه کلرهگزیدین می باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت بالینی (in vivo) و آزمایشگاهی (in vitro) طرح‌ریزی شد. مطالعه بالینی به صورت تصادفی موازی دوسوکور و برروی ۴۰بیمار با التهاب متوسط تا شدید لثه‌ای صورت گرفت. بیماران قبل از مطالعه تحت پالیش دندان‌ها قرار گرفتند. در گروه مورد ازدهان‌شویه کلرهگزیدین + پلی وینیل پیرولیدون (PVP) و درگروه شاهداز دهان‌شویه کلرهگزیدین به مدت دو هفته استفاده می‌کردند. شاخص پلاک (PI)، شاخص لثه (GI) شاخص خونریزی (BI) و شاخص رنگ پذیری (stain index) قبل و بعد از مداخله مورد بررسی قرار گرفتند. در مطالعه آزمایشگاهی از بلاک شیشه‌ای و دستگاه اسپکتروفتومتر جهت بررسی شدت رنگ‌پذیری هر دهان‌شویه استفاده شد. در نهایت داده‌ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. یافته‌ها: PI، GI، BI و شاخص رنگ‌پذیری قبل از مداخله بین دوگروه کلرهگزیدین + پلی وینیل پیرولیدون و دهان‌شویه کلرهگزیدین به تنهایی معنی‌دار نبودولی میزان آن پس از مداخله بین دو گروه دارای تفاوت معنی‌دار بود (به ترتیب P- valuw ۰۴۲/۰، ۰۰۷/۰ و ۰۰۶/۰ و ۰۴۲/۰). شدت (severity) و گسترش (extent) رنگ پذیری نهایی قسمت تنه دندان (body) و لثه بین دو گروه مطالعه معنی‌دار بود (۰۵/۰
لادن استرکی، منصوره جمشیدی منش، زهرا بهبودی مقدم، حمید حقانی،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۷ - ( مهر ۱۳۹۳ )
چکیده

چکیده سابقه و هدف: رفتارهای دلبستگی پدر به جنین نوعی احساس عشق و علاقه عمیق پدر نسبت به کودک متولد نشده طی دوران بارداری همسرش می‌باشد. این رفتارها نقش مهمی را در پذیرش هویت پدری، پیامد مطلوب بارداری و رشد و تکامل کودک آینده ایفا می‌کند. شدت این رفتارها در پدران با یکدیگر متفاوت و ناشی از عوامل مختلف است. هدف از انجام این مطالعه تعیین رفتارهای دلبستگی پدر به جنین و برخی عوامل مرتبط با آن می‌باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت مقطعی در ۱۲ مرکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد,۴۰۰ پدر که همسرانشان در هفته‌های ۲۰ تا ۴۰ بارداری بودند در این پژوهش شرکت کردند. ابزار گرداوری داده‌ها ۲ پرسشنامه محقق ساخته و پرسشنامه رفتارهای دلبستگی پدر به جنین بود. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آنوا، پست هوک، ضریب همبستگی پیرسون و تی تست استفاده شد. یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که زبان و گویش فارسی، سن و تحصیلات بالای پدر، سن بارداری همسر، تمایل قبلی به بچه‌دار شدن، رضایت از جنسیت جنین و افزایش تعداد جلسات شرکت پدر در سونوگرافی‌های همسر با افزایش رفتارهای دلبستگی پدر به جنین ارتباط معنی‌دار دارد. وجود ناهنجاری در جنین، سابقه ازدواج قبلی، استعمال دخانیات، افزایش تعداد فرزندان و بارداری پرخطر همسر، با کاهش رفتارهای دلبستگی پدر به جنین ارتباط داشته است. هم‌چنین بین نسبت فامیلی با همسر، سابقه نازایی، نوع سونوگرافی، سابقه سقط و مرده‌زایی، شرکت پدر در کلاس‌های آمادگی برای زایمان و رفتارهای دلبستگی پدر به جنین ارتباط معناداری یافت نشد. استنتاج: با توجه به موانع و عوامل موثر بر رفتارهای دلبستگی پدر به جنین، می‌توان با انجام آموزش‌ها و مشاوره‌های مرتبط با آن بستر لازم را جهت افزایش دلبستگی و به‌طبع افزایش نقش پدر طی مراقبت‌های دوران بارداری همسرش فراهم ساخت.
علی غنجال، گیتی ترکمان، مژده قبائی، اسماعیل ابراهیمی، منیره متقی،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۸ - ( آبان ۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: سکته مغزی موجب ایجاد اختلالات متعدد حسی، حرکتی، ادراکی و عاطفی در زندگی روزمره افراد مبتلا شده و محدودیت‌هایی درانجام فعالیت‌های فانکشنال آن‌ها به وجود می آورد. هدف این مقاله بررسی اثر مشاهده و تقلید حرکت بر بهبود فعالیت‌های عملکردی در اندام‌های تحتانی بیماران همی پارزی بر اساس تئوری نورون‌های آئینه ای بود. مواد و روش‌ها: این تحقیق یک کارآزمایی بالینی یک کورسویه بود که درمورد ۳۶ مرد و زن داوطلب مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک که برای اولین بار دچار سکته می‌شدند ودر محدوده سنی۶۰ تا ۴۵ سال قرار داشتند انجام شد. نمونه‌ها بر اساس ترتیب مراجعه به صورت تصادفی در۳ گروه ۱۲ تائی مشاهده کننده فیلم فانکشنال، غیرفانکشنال(سمبل)، و کنترل تقسیم شدند. توانبخشی صورت گرفته برای هر ۳ گروه یکسان بود. از تست‌های استاندارد زمان برخاستن از صندلی و راه رفتن، شش دقیقه راه رفتن، شاخص بارثل و معیار تعادل برگ استفاده شد. یافته‌ها: مقادیر قبل و بعد کلیه شاخص‌های فعالیت عملکردی در هر ۳ گروه معنی‌دار بود و روند بهبودی را نشان می‌داد. درصد تغییرات شاخص فعالیت‌های عملکردی در گروه مشاهده کننده فیلم فانکشنال نسبت به دو گروه دیگر معنی‌دار بود (زمان برخاستن ازصندلی و راه رفتن (۰۰۱/۰p=)، شش دقیقه راه رفتن (۰۰۳/۰p=)، فعالیت‌های عملکردی بارثل (۰۰۶/۰p=)، تعادل برگ (۰۰۰/۰p=). استنتاج: مشاهده و تقلید حرکت، همراه با انجام فعالیت‌های عملکردی (از طریق تحریک روند پلاستیسیتی مغزی) تاثیر مثبتی در بهبود شاخص فعالیت‌های عملکردی بیماران پس از ابتلا به سکته مغزی دارد. شماره ثبت کارآزمایی بالینی :۱ N ۲۰۱۴۰۹۱۳۱۹۱۳۵IRCT
علی آذری، میترا غلامی، زهرا ترک شوند، احمد رضا یاری، احسان احمدی، بابک کاکاوندی،
دوره ۲۴، شماره ۱۲۱ - ( بهمن ۱۳۹۳ )
چکیده

چکیده سابقه و هدف: افزایش فعالیت‌های صنعتی و به دنبال آن تخلیه فاضلاب‌های تصفیه نشده حاوی رنگ به محیط‌های آبی می‌تواند سبب ایجاد مشکلاتی هم‌چون کاهش قابلیت نفوذ نور، ایجاد شرایط بی‌ هوازی، ایجاد آلرژی و سرطان شود. جذب سطحی به عنوان یکی از مؤثر و کارامدترین روش‌ها در حذف رنگ مطرح است، لذا هدف مطالعه حاضر مغناطیسی کردن کربن فعال پودری با آهن صفر ظرفیتی و استفاده از آن به عنوان جاذب برای حذف رنگ از محیط آبی می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه از هم ترسیبی برای سنتز کربن فعال مغناطیسی شده با نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی استفاده شد. ویژگی جاذب با تکنیک‌های SEM،TEM ،EDX ، XRD و VSM مورد آنالیز قرار گرفت. اثر متغیرهای مستقل از جمله زمان تماس، pH محلول، دما، دوز جاذب و غلظت رنگ زا بر عملکرد پاسخ (راندمان حذف رنگ بازیک بنفش) با روش سطح پاسخ بر مبنای طراحی باکس بنکن Box-Behnken مورد ارزیابی قرار گرفت. از آنالیز واریانس (آنووا ANOVA)، به عنوان روش آماری آنالیز پاسخ‌ها استفاده شد. یافته‌ها: pH معادل با ۳، زمان تماس۶۵ دقیقه، دوز جاذب gr/l۲ و دمای C◦۴۵ به عنوان شرایط بهینه برای حذف رنگ BV۱۶ حاصل شد. بررسی ایزوترم و مدل‌های سینتیکی نشان داد که داده‌های تجربی فرایند جذب رنگ بازیک بنفش با مدل لانگمیر (۹۹۵/۰(R۲> و شبه درجه دوم (۹۳۱/۰(R۲> همبستگی دارند. استنتاج: در شرایط بهینه، کربن فعال مغناطیسی شده با آهن صفر، پتانسیل موثری را در حذف رنگ زا BV۱۶ داشته و به دلیل خاصیت مغناطیسی، جداسازی آن از محلول آبی ساده و سریع‌تر است.
مصطفی ترک، مهدی شریف، جمشید یزدانی چراتی، عیسی نظر، سید عبداله حسینی،
دوره ۲۵، شماره ۱۳۴ - ( اسفند ۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: با وجود افزایش آگاهی وتوسعه سطح بهداشت جامعه، امروزه انگل‏های روده‏ای همچنان یکی ازمعضلات بهداشتی می‏باشند. باتوجه به عدم وجودآمار دقیق ازمیزان شیوع انگل‏های روده‏ای در غرب استان مازندران، هدف از مطالعه حاضر بررسی وضعیت وضعیت کنونی شیوع انگل‏های روده‏ای و ریسک فاکتورهای مرتبط با آن در این مناطق بود.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که بر روی ۸۸۰ نفر از مراجعه‏کنندگان به مراکز و خانه‏های بهداشت شهری و روستایی شهرستان‏های غرب استان مازندران (چالوس، تنکابن و رامسر) انجام شد. پس از اخذ رضایت کتبی، نمونه‏ها با روش‏های مستقیم، پارازیت تست (فرمالین- اتر)، رنگ‏آمیزی‏ تری کروم و رنگ‏آمیزی زیل نیلسون اصلاح شده (اسید فست) آزمایش شدند.

یافته‌ها: میزان شیوع انگل‏های روده‏ای در شهرستان‏های غربی استان مازندران ۸/۱۳ درصد بود. شیوع آلودگی در مردان ۶۵ نفر (۵/۶ درصد) و در زنان ۵۶ نفر (۱/۸ درصد) گزارش شد. در مطالعه حاضربلاستوسیستیس هومنیس ۳/۶ درصد، ژیاردیا لامبلیا ۵/۴ درصد، انتامباکولی ۹/۰ درصد، انتاموباهیستولیتیکا/ دیسپار ۵/۰ درصد،کیلوماستیکس مسنیلی ۱/۰ درصد، یدامبابوچلی ۲/۰ درصد، کریپتوسپوریدیوم ۲/۰ درصد، استرونژیلوئیدس استرکورالیس ۶/۰ درصد، تنیا ساژیناتا ۲/۰ درصد، کرم‏های قلابدار ۱/۰ درصدگزارش گردید. همچنین عفونت توام ژیاردیا و انتامبا کولی نیزدر یک نفر (۱/۰ درصد) مشاهده شد.

استنتاج: میــزان آلودگی بـه انگـل‏هـای روده‏ای در استان مازندران بـراسـاس تحقیقـات انجـام شده طی‏سال‏های گذشته رو به کاهش است که دلیل آن را می‏توان به ارتقـای سـطح آگاهی بهداشـت مـردم، بهبـود نـسبی در زمینه بهداشت محیط، تصفیه فاضلاب‏های شـهری وکـاهش آلـودگی انگلی سبزیجات نسبت داد.


شهناز ترک زهرانی، فاطمه محمودی کهنی، کیارش ساعتچی، ریحانه سفیدکار، مژده بنایی،
دوره ۲۶، شماره ۱۳۹ - ( مرداد ۱۳۹۵ )
چکیده

سابقه و هدف: تسکین درد و کم کردن مداخلات حین لیبر و زایمان یکی از جنبه‌های اساسی مراقبت‌های مامایی محسوب می‌شود. طب فشاری روشی برای کاهش درد و تسهیل زایمان است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر طب فشاری قبل از شروع زایمان بر میزان مصرف مسکن و اکسی توسین در طی لیبر طراحی شده است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، ۱۶۲ زن باردار ترم و بدون علائم زایمانی مراجعه‌کننده به بیمارستان شهید اکبرآبادی شهر تهران در سال ۱۳۹۴ به‌طور تصادفی دریکی از سه گروه طب فشاری، طب فشاری ساختگی و کنترل قرار گرفتند. طب فشاری در نقاط Sp۶، BL۳۲ و BL۶۰ در هفته ۴۰-۳۹ بارداری‌های نخست و کم خطر انجام و واحدهای پژوهش در طی لیبر پیگیری می‌شدند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار Spss نسخه ۲۲ و آزمون‌های آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار، فراوانی و آزمون‌های آماری دیگر شامل مجذور کای، کروسکال والیس و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.

یافته‌ها: از نظر میزان استفاده از مسکن در طی لیبر در گروه طب فشاری ۳۰ درصد، طب فشاری ساختگی ۴۲ درصد و مراقبت روتین ۵۰ درصد بود، که آزمون آماری کروس کال والیس تفاوت معنی‌داری را بین سه گروه نشان نداد (۱۲۲/۰=p). از نظر استفاده از اکسی توسین نیز در گروه طب فشاری ۵۴ درصد، طب فشاری ساختگی ۵۸ درصد و مراقبت روتین ۷۸ درصد بود که آزمون آماری تفاوت معنی‌داری را بین سه گروه نشان داد (۰۲۸/۰=p). میزان استفاده از اکسی‌توسین در گروه طب فشاری کم‌تر از دو گروه دیگر بود.

استنتاج: طب فشاری قبل از شروع لیبر سبب کاهش مصرف اکسی‌توسین حین لیبر شده، بنابراین می‌توان از طب فشاری به عنوان کاهنده مداخلات حین لیبر استفاده نمود.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : ۱N۲۰۱۵۰۴۲۳۲۱۹۰۴IRCT


مصطفی ترک، جمشید یزدانی چراتی، مهدی شریف، احمد دریانی، عیسی نظر، عبدالستار پقه، سید عبداله حسینی،
دوره ۲۷، شماره ۱۴۹ - ( خرداد ۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: در استان مازندران در زمینه شیوع عوامل انگلی مطالعات متعددی صورت گرفته ولی تاکنون بررسی جامعی که در آن با توجه به سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) تمامی فاکتورهای موثر در اپیدمیولوژی عوامل انگلی بررسی شود، صورت نگرفته است. هدف از انجام این تحقیق بررسی انگلهای رودهای در ساکنین غرب استان مازندران و ترسیم نقشه انتشار با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی میباشد.

مواد و روشها: این مطالعه بر روی ۱۱۲۰ نفر از مراجعه کنندگان به مراکز بهداشت غرب  استان مازندران و با استفاده از روشهای مستقیم، فرمالین - اتر، رنگآمیزی تریکروم و اسیدفست اصلاح شده انجام شد. نتایج با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه ۱۸ و Arc GIS ۹,۳ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافتهها: شیوع انگلهای رودهای در افراد مورد مطالعه ۸/۱۲ درصد بوده که در بین تک یاختهها، بلاستوسیستیس هومنیس(۸/۵ درصد) و در بین کرمها استرونژیلوس استرکورالیس(۵۳/۰ درصد) بیشترین شیوع را داشتهاند. آنالیز آماری نشان داد که رابطهای معنیدار بین شیوع انگلهای رودهای و متغیرهای دموگرافی و جغرافیایی نظیر محل سکونت، نوع آب مصرفی، سطح درآمد، متغیر دما و ارتفاع از سطح دریا وجود دارد. ترسیم نقشه انتشار انگلهای رودهای نشان داد که شهرستان تنکابن از نظر آلودگی به انگلهای رودهای در منطقه با ریسک بالا قرار دارد.

استنتاج: دمای محیط و ارتفاع منطقه مورد مطالعه از سطح دریا به همراه عوامل دموگرافیک دیگر در انتشار بیماریهای انگلی نقش بهسزایی دارد. بهبود سیستم تصفیه آب، بهبود وضعیت بهداشت محیط در مکانهای پر خطر، آموزشهای اولیه بهداشتی به خصوص در روستاها، می تواند در کاهش این معظل بهداشتی کمککننده باشد.


احسان زارعی، اردشیر خسروی، محمداسماعیل مطلق، نهضت امامی افشار، اعظم دخت رحیمی، فرحناز ترکستانی، محمد اسلامی، آزاده درمیانی، رقیه خبیری،
دوره ۲۷، شماره ۱۴۹ - ( خرداد ۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: کاهش میزان مرگ و میر مادری به سه چهارم در فاصله سال های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵ محتوی هدف پنجم اعلامیه توسعه هزاره در سال ۲۰۰۰ بوده است و همه کشورها متعهد به تحقق این هدف شده بودند. این مطالعه به منظور بررسی میزان دستیابی ایران به این هدف انجام شد.

مواد و روشها: دادههای مطالعه از منابع اطلاعاتی داخلی و بینالمللی شامل گزارش جهانی روند مرگ و میر مادری سازمان ملل، پایگاه داده های بانک جهانی، سازمان بهداشت جهانی و یونیسف منابع اصلی بینالمللی و نظام مراقبت مرگ مادری وزارت بهداشت، پیمایشهای ملی جمعیت و سلامت در سال های ۱۳۷۹ (DHS) و ۱۳۸۹(IrMIDHS)، سالنامههای آماری ثبت احوال و مرکز آمار ایران استخراج شدند و با استفاده از روشهای آمار توصیفی در نرم افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل شدند قرار گرفتند.

یافتهها: یافتههای این مطالعه نشان داد جمهوری اسلامی ایران در فاصله سالهای ۱۹۹۰۲۰۱۵-۱۹۹۰-۲۰۱۵ با کاهش متوسط سالانه ۴/۶ درصد و در مجموع ۸۰ درصدی در مرگ و میر مادری طی ۲۵ سال، یکی از ۹ کشوری است که به طور کامل به هدف پنجم توسعه هزاره دست یافته است.

استنتاج: تلاش هماهنگ جمهوری اسلامی ایران برای کاهش مرگ و میر مادری طی ۲۵ سال اخیر می تواند راهنما و الهام بخش برای سایر کشورها در جهت کاهش اساسی مرگهای قابل اجتناب مادری باشد.


محمداسماعیل مطلق، فرحناز ترکستانی، حسن اشرفیان امیری، مظفر ربیعی، لاله رادپویان، سید داود نصرالله‌پور شیروانی، بهرام طهماسبی،
دوره ۲۷، شماره ۱۵۰ - ( تیر ۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: همسرآزاری به عنوان یکی از انواع خشونتهای خانگی است که اگر در دوره بارداری شایع باشد میتواند پیامدهای نامطلوبی برای مادر و نوزاد ایجاد نماید. این مطالعه به منظور تعیین شیوع همسرآزاری علیه مادران در دوران بارداری و پس از زایمان و عوامل وابسته به آن انجام گرفت.

مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر اساس میزان بروز مرگ مادر در شش استان ایران در سال ۱۳۹۴ انجام گرفت. در هر استان ۲۴ مرکز بهداشتی دولتی به طور طبقهای و تصادفی انتخاب شدند. در هر مرکز منتخب ۱۵ تا ۲۰ مادری که حداقل با یک بار مراقبت دوره بارداری تحت پوشش بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. دادهها به طور همزمان از پرونده بهداشتی و مصاحبه با مادران جمعآوری و در نرمافزار SPSS۱۸ در سطح معناداری ۰۵/۰α> مورد تحلیل قرار گرفت.

یافتهها: در بین ۲۷۰۴ مادر شرکتکننده در مطالعه، میزان شیوع خشونت جسمی در طول دوران بارداری و پس از زایمان ۸/۱۰ درصد و میزان خشونت روحی ۲۸ درصد بود. از بین ۳۱ متغیر مورد بررسی با همسرآزاری، ارتباط ۱۰ متغیر هم با همسرآزاری جسمی و هم با همسرآزاری روحی معنیدار بود(۰۵/۰<p). با آنالیز واریانس چندمتغیره چند مرحلهای ارتباط معنیداری ۷ متغیر با خشونت جسمی و ۶ متغیر با خشونت روحی به تایید رسید(۰۵/۰<p).

استنتاج: این مطالعه نشان داد که میزان شیوع همسرآزاری در مادران ایرانی برخلاف مستندات ثبتی موجود در پرونده خانوار، بسیار قابل ملاحظه است و ضرورت دارد ارائهدهندگان خدمات سلامت نسبت به پیشگیری و یا تعدیل آن اقدامات متناسب انجام دهند.


ترکان عبدیلی، مهدی فضل زاده، مرتضی عالیقدری، کورش رحمانی،
دوره ۲۷، شماره ۱۵۴ - ( آبان ۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: در سالهای اخیر وجود آنتیبیوتیکها در محیطهای آبی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. ترکیبات مذکور بهدلیل عدم تجزیه کامل طی فرآیندهای متداول تصفیه در محیط باقی میمانند. فرآیندهای اکسیداسیون پیشرفته به منظور حذف بسیاری از آلایندهها مورد استفاده قرار میگیرند. هدف از مطالعه حاضر بررسی کارایی فرآیند سونوفنتون در حذف آنتی بیوتیک سولفاستامید در حضور نانو ذرات آهن صفر میباشد.
مواد و روشها: تحقیق انجام شده یک مطالعه تجربی-آزمایشگاهی بود. نانو ذرات آهن صفر به روش احیای سولفات آهن توسط بور هیدرید سدیم تولید گردید. تأثیر پارامترهای مختلف از قبیل pH (۹-۳)، غلظت نانو ذرات آهن صفر (g/L ۸-۱ )، غلظت پراکسید هیدروژن (M ۰۵/۰-۲ ) و زمان تماس (۹۰-۵ دقیقه ) بر کارایی فرآیند بررسی شد. میزان آنتی بیوتیک باقیمانده با استفاده از دستگاه UV-HPLC مجهز به ستون C۱۸ قرائت شد.
یافتهها: طبق نتایج به دست آمده بیشترین میزان حذف سولفاستامید در ۳=pH، زمان تماس ۶۰ دقیقه، میزان g/L ۵  نانو ذرات آهن صفر و غلظت ۱ مولار پراکسید هیدروژن مشاهده شد. در شرایط بهینه مذکور، میزان حذف سولفاستامید ۹۱ درصد و میزان حذف COD ۲۷ درصد بوده است.
استنتاج: طبق آزمایشات صورت گرفته فرآیند سونوکاتالیست به همراه کاربرد نانو ذرات آهن صفر و پراکسید هیدروژن بهعنوان عامل اکسید کننده، روشی مؤثر در کاهش آنتی بیوتیک سولفاستامید و سایر ترکیبات مقاوم به تجزیه بیولوژیکی میباشد.
 
مریم محمدی، نعیمه اکبری ترکستانی، فاطمه مهرابی رزوه،
دوره ۲۷، شماره ۱۵۵ - ( آذر ۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: مشکلات جنسی در بین زنان شیوع بالایی دارد و جوانب مختلف زندگی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. مشاوره در مراحل اولیه میتواند بسیاری از مشکلات آنها را برطرف نماید. لذا هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی بر رضایتمندی جنسی زنان بود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی با گروه کنترل است که در شهر اراک در سال ۱۳۹۵ انجام گرفت. تعداد ۴۰ خانم از مراجعهکنندگان به پنج مرکز بهداشتی درمانی با توجه به معیارهای ورود و خروج انتخاب و بهطور تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمون، جلسات مشاوره واقعیت درمانی (۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای، ۲ بار در هفته) را دریافت کردند و در گروه کنترل هیچ مداخلهای صورت نگرفت. دادهها توسط فرم مشخصات فردی و پرسشنامه رضایت جنسی لارسون (LSSQ) گردآوری شد که پیش از مداخله و ۴ هفته پس از مداخله توسط شرکتکنندگان تکمیل گردید. جهت آنالیز دادهها از نرم افزار SPSS۲۳ استفاده شد.
یافتهها: میانگین نمرات رضایتمندی جنسی گروه مداخله قبل از مشاوره ۷۸/۱۳±۸۱ و گروه کنترل ۳/۱۲±۸۵/۷۹ بود و بین آنها اختلاف معناداری وجود نداشت (۷/۰=P). اما یک ماه بعد از مشاوره واقعیت درمانی، میانگین نمره رضایتمندی جنسی در گروه مداخله ۷۹/۱۳±۳۹/۹۷ و گروه کنترل ۵/۲۰±۴/۸۵ بود که نشاندهنده اختلاف معنادار بین دو گروه بود (۰۵/۰>P).
استنتاج: مطابق با نتایج به دست آمده، مشاوره واقعیت درمانی بر بهبود رضایتمندی جنسی زنان موثر بوده است.

 
سمانه شجاعی فر، نعیمه اکبری ترکستانی، حمیدرضا جمیلیان،
دوره ۲۹، شماره ۱۷۵ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده

سابقه و هدف: افسردگی پس از زایمان یک مشکل بهداشتی و شیوع آن در بارداری ناخواسته بیشتر است. مطالعه حاضر با هدف تأثیر مشاورهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی پس از زایمان در بارداریهای ناخواسته انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر به صورت کارآزمایی بالینی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری دو ماهه با گروه کنترل انجام گرفت. شرکتکنندگان شامل ۵۲ خانم که در بازهی زمانی ۶-۲ماه پس از زایمان، به مراکز جامع سلامت شهرستان اراک با نمرهی افسردگی متوسط و بارداری ناخواسته مراجعه داشتند، بوده؛ که به صورت نمونهگیری در دسترس در یکی از دو گروه مداخله (۲۶ نفر) و کنترل (۲۶ نفر) قرار داده شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامههای دموگرافیک، افسردگی بک و بارداری ناخواسته بود که پرسشنامهی افسردگی بک قبل، بلافاصله و دو ماه پس از مداخله تکمیل شد. برای گروه مداخله، ۸ جلسه ۹۰ دقیقهای درمان پذیرش و تعهد، هفتهای یکبار برگزار شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها انجام شد.
یافتهها: نمره افسردگی، بلافاصله پس از مداخله در گروه مداخله (۲/۴± ۳/۱۷) و کنترل (۱/۳± ۵/۲۶)، دو ماه بعد از مداخله در گروه مداخله (۸/۳± ۴/۱۲) و کنترل (۴/۳±۶۱/۲۵) بود و تفاوت معنیداری مشاهده شد(۰۵/۰>P).
استنتاج: با توجه به تأثیر مداخله  به شیوه ی درمان پذیرش و تعهد و ابعاد روانشناختی آن، استفاده از این مداخله مفید می‌باشد.
 
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : ۱N۲۰۱۸۰۱۱۸۰۳۴۲۴IRCT
 

 
بدری ترکی، ایمان تقی زاده فیروزجایی، محسن تقدسی،
دوره ۳۰، شماره ۱۸۳ - ( فروردین ۱۳۹۹ )
چکیده

سابقه و هدف: انوکساپارین سدیم در بیماران قلبی جهت جلوگیری از پیشرفت انسداد عروق کرونری استفاده می‌شود. تزریق انوکساپارین به علت اسیدی بودن سبب ایجاد درد و کبودی می‌شود. به کارگیری روش هایی که موجب کاهش آسیب به بیمار شود از وظایف پرستار است. مطالعه حاضر به منظور مقایسه تاثیر کرم املا و روغن اسطوخودوس بر میزان درد ناشی از تزریق انوکساپارین در بیماران قلبی در سال ۱۳۹۷ در کاشان انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش کارآزمایی بالینی دو سو کور بوده که بر روی ۷۵ بیمار قلبی بستری در بیمارستان شهید بهشتی کاشان که به طور تصادفی انتخاب شده بودند، انجام گرفت. جهت گردآوری اطلاعات از چک لیست محقق ساخته شامل دو بخش دموگرافیک و مقیاس اندازه گیری درد استفاده گردید. شدت درد بلافاصله و ۵ دقیقه بعد از دو نوبت تزریق با مقیاس دیداری سنجیده شد. داده­ها وارد نرم افزار SPSS نسخه۲۱ شدند و با آزمون‌های آماری آنالیز واریانس و کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: یافته های پژوهش حاضر نشان داد که بین گروه‌ها از نظر مشخصات دموگرافیک (سن، جنس، وزن، قد و شاخص توده بدنی) تفاوت معنی داری وجود نداشت. در گروه روغن اسطوخودس (۰۰۵/۰ P=) و کرم املا (۰۱/۰ P=) شدت میانگین درد نسبت به گروه کنترل به شکل معنی‌داری کمتر بود.
استنتاج: براساس نتایج این مطالعه، روغن اسطوخودوس و کرم املا تاثیر قابل توجهی بر کاهش میزان درد ناشی از تزریق انوکساپارین داشتند.
 
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : ۹N۲۰۱۰۰۸۲۹۰۰۴۶۵۵IRCT
 
پریسا ترکمن زاده اسدی، محمد مهدی سوری، سید داور سیادت، محمدرضا آقا صادقی، پونه رحیمی، سارا احمدی بادی، محمد ظاهری بیرگانی، عطیه مطهری، گلناز بهرامعلی،
دوره ۳۰، شماره ۱۹۳ - ( بهمن ۱۳۹۹ )
چکیده

ویروسهای هپاتیت B و C از جمله مهمترین مشکلات بهداشت عمومی هستند. این ویروسها به صورت مزمن میتوانند منجر به بیماریهای کبدی مانند فیبروز، سیروز و هپاتوسلولارکارسینوما شوند و  اغلب باعث  افزایش مرگ و میر در این  بیماران میگردند. بر طبق مطالعات انجام شده،کبد تا حدود زیادی تحت تأثیر تغییرات میکروبیوتای دستگاه گوارش و آسیبهای سیستم ایمنی ناشی از وقوع التهاب به علت هپاتیتهای ویروسی میباشد. اخیرا پیشرفتهای چشمگیری در شناسایی میکروبیوتای دستگاه گوارش در بیماران دارای سیروز مربوط به هپاتیتهای ویروسی و استفاده از آن در پیشبینی و درمان آن ها حاصل شده است. پروفایلهای باکتریایی منحصر به فردی در بیماران سیروتیک وابسته به هپاتیت‌های ویروسی دیده شده است که شامل افزایشStreptococcus ، Prevotella، Staphylococcacea و Enterococcus و همچنین کاهش Ruminococcus و Clostridium میباشد. هدف از این مطالعه مروری، بررسی و بحث در مورد پروفایل میکروبیوتای دستگاه گوارش در بیماران مبتلا به عفونت مزمن هپاتیت B، C و نقش آنان در پیشرفت سیروز است.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb