۵ نتیجه برای خدابخشی
محمد حسین تازیکی ، بهناز خدابخشی، مونا تفرشی، رقیه گلشا،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۴ - ( اردیبهشت ۱۳۹۴ )
چکیده
موکورمایکوزیس رینوسربرال یک عفونت قارچی مهاجم و به سرعت پیشرونده با درگیری ساختمانهای سر و گردن همچون سینوسهای هوایی، چشم و مغز میباشد که بیشتر در افراد دارای نقص ایمنی دیده میشود و در افراد سالم به ندرت رخ میدهد. تشخیص صحیح بیماری مشکل بوده و مرگ ومیر ناشی از آن ۶۹-۳۰ درصد میباشد. در این مطالعه ما تجربیات خود در زمینه علایم، تشخیص، درمان و پیشآگهی مربوط به ۶ مورد بیمار مبتلا به موکورمایکوزیس رینوسربرال شرح دادهایم. از شش بیمار مورد مطالعه، ۳ نفر زن و ۳ نفر مرد با متوسط سنی ۴۳ سال بودهاند. ۴ مورد مبتلا به دیابت و یک مورد مبتلا به آنمی آپلاستیک و یک مورد نیز مبتلا به آنمی فقر آهن گزارش گردید. از این تعداد در ۳ مورد پاتولوژی مثبت گزارش گردید. در نهایت ۴ بیمار با اقدامات و دارویی تاکنون درمانی شامل جراحی زنده مانده و دو مورد نیز فوت نمودند. هر دو مورد فوت شده طی درمان رضایت به عمل جراحی تهاجمی نداده بودند. با توجه به این که تشخیص سریع ضایعه، شانس بقای بیمار را افزایش میدهد، در موارد عفونت مخاط دستگاه تنفسی در ﺑﻴﻤﺎران ﺑﺎ ﺿﻌﻒ ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻲ، ﻋﻔﻮﻧﺖﻫﺎی ﻓﺮﺻﺖ ﻃﻠﺐ ﻗﺎرﭼﻲ ﻧﺒﺎﻳﺪ دور از ذﻫﻦ ﺑﻤﺎﻧﺪ.
مریم بهاروند، فهیمه سادات طباطبایی، پویا امیری اندی، آذین خدابخشی، سیامک صبور، حامد مرتضوی،
دوره ۲۸، شماره ۱۶۹ - ( بهمن ۱۳۹۷ )
چکیده
سابقه و هدف: تعدادی از مطالعات بالینی نشان دادهاند که فنیتوئین میزان آلودگی باکتریال زخم را کاهش میدهد. هدف این تحقیق بررسی اثر ضدمیکروبی فنیتوئین بر میکروارگانیسمهای شایع آلوده کننده زخمهای حفره دهان در محیط آزمایشگاه میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، سه گونه استاندارد میکروبی شامل کاندیدا آلبیکنس، استافیلوکوک اورئوس و اکتینومیسس نیوزلندی تهیه شدند. کشت ۲۴ ساعته روی محیط BHI Agar از هر سه میکروارگانیسم در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد در شرایط هوازی در انکوباتور انجام شد. بعد از ۲۴ ساعت، از کلنی میکروارگانیسم ها غلظت نیم مک فارلند تهیه شد. کشت چمنی میکروارگانیسمها درون پلیتهای حاوی محیط کشت BHI Agar انجام شد. درون هر یک از پلیتها ۴ چاهک برای ۴ غلظت ۵/۰، ۱، ۳ و ۵ درصد ایجاد شد. سپس یک قطره از محلولهای فنیتوئین با غلظت معین درون این چاهک ها ریخته شد. برای هر کدام از گونههای میکروارگانیسم یک چاهک کلرهگزیدین ۲/۰ درصد به عنوان کنترل مثبت در نظر گرفته شد. پلیتها درون انکوباتور قرار داده شده و پس از ۲۴ ساعت جهت مشاهده نتایج از انکوباتور خارج شدند. قطر هاله عدم رشد با استفاده از کولیس اندازهگیری گردید. به منظور اطمینان از صحت روند انجام کار و نتایج، این مراحل ۳ بار تکرار شد.
یافتهها: قطر هاله عدم رشد در اطراف کلنی میکروارگانیسمهای کاندیدا آلبیکنس، استافیلوکوک اورئوس و اکتینومیسس نیوزلندی با هر ۴ غلظت فنیتوئین، صفر میلیمتر اندازهگیری شد.
استنتاج: فنیتوئین بر میکروارگانیسمهای شایع آلودهکننده زخمهای دهان در محیط کشت اثر ضد میکروبی ندارد.
فریدون رحمانی سامانی، عباس خدابخشی، غلامرضا مبینی، فریده باقرزاده، مرضیه فرهادخانی، سارا همتی، فاضل محمدی مقدم،
دوره ۳۱، شماره ۱۹۷ - ( خرداد ۱۴۰۰ )
چکیده
سابقه و هدف: COVID-۱۹ یک بیماری عفونی است که توسط ویروسی با عنوان سندرم حاد تنفسی (SARS-CoV-۲) ایجاد شده است. انتشار سریع ویروس در سراسر جهان نشان میدهد شناسایی روشهای انتقال و کنترل آلودگیهای محیطی به ویژه در مراکز درمانی نقش مهمی در کنترل شیوع بیماری خواهد داشت. بنابراین در این مطالعه، آلودگی هوا و سطوح در بخشهای مختلف بیمارستان هاجر شهرکرد از نظر وجود SARS-CoV-۲ مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه، ۱۳ نمونه از سطوح مختلف با استفاده از سواپهای استریل آغشته به محیط کشت VTM و ۱۵ نمونه هوا به وسیله ایمپینجر استاندارد جمعآوری شدند. شناسایی SARS-CoV-۲ با استفاده از روش RT-PCR انجام شد.
یافتهها: ۱۵/۴۶ درصد از نمونههای سطوح و ۶۶/۲۶ درصد از نمونههای هوا از نظر وجود RNA ویروس
SARS-CoV-۲ مثبت بودند. در این مطالعه آلودگی SARS-CoV-۲ تنها در سطوحی که در تماس نزدیک با بیمار COVID-۱۹ بودند، تشخیص داده شد.
استنتاج: نتایج این مطالعه، آلودگی هوا و سطوح محل بستری بیماران COVID-۱۹ به SARS-CoV-۲ در بیمارستان هاجر را تایید کرد. بنابراین شستشوی مرتب دستها، پوشیدن ماسک و تعویض به موقع آن و استفاده از تجهیزات محافظتی دیگر به عنوان مهمترین اقدامات احتیاطی فردی به کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی توصیه میگردد. علاوه بر این، ضدعفونی منظم سطوح و تجهیزات، توجه به اقدامات بهداشت محیطی و تهویه اصولی بخشهای عفونی در پیشگیری از انتقال بیماری ضروری میباشد.
میلاد باقری، عباس خدابخشی، غلامرضا مبینی، میترا باقری، مجید ولیدی، علی احمدی، مرضیه فرهادخانی، سارا همتی، فاضل محمدی مقدم،
دوره ۳۱، شماره ۱۹۹ - ( مرداد ۱۴۰۰ )
چکیده
سابقه و هدف: بیوآئروسلای باکتریایی و قارچی نقش مهمی در جو دارند و تأثیرات قابل توجهی بر سلامت انسان میگذارند. در این مطالعه غلظت بیوآئروسلها در هوای آزاد در طول دو فصل گرم و سرد در سال ۱۳۹۸ در سه نقطه متفاوت از شهر شهرکرد اندازهگیری شد. همچنین، تاثیر پارامترهای هواشناسی مانند دما، رطوبت نسبی، شدت تابش اشعه UV، سرعت و جهت باد بر بیوآئروسلها بررسی شد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی میباشد. نمونهبرداری از بیوآئروسلها با استفاده از نمونهبردار تک مرحلهای آندرسون با دبی ۳/۲۸ لیتر بر دقیقه و به مدت ۵ دقیقه بر روی محیط کشت سابرود دکستروز آگار (SDA) و تریپتیک سوی آگار (TSA) به ترتیب برای بیوآئروسلهای باکتریایی و قارچی انجام شد.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت بیوآئروسلهای قارچی در فصل گرم و سرد نسبت به بیوآئروسلهای باکتریایی بیشتر بود. جنس غالب باکتریها در هر دو فصلگرم و سرد بهترتیب شامل میکروکوکوس لوتئوس(۳۵/۲۱ درصد)، سودوموناس آئروژینوزا (۶۸/۱۲ درصد)، باسیلوس سوبتیلیس (۱۴/۱۰ درصد) و استافیلوکوکوس اورئوس(۹۳/۹ درصد) و جنس غالب قارچها کلادوسپوریوم (۴۱ درصد)، آلترناریا (۱۶ درصد) و آسپرژیلوس (۱۱ درصد) بود. بر اساس نتایج آنالیز همبستگی در فصل گرم بین جهت باد و رطوبت نسبی با غلظت بیوآئروسلها همبستگی مثبت و معنیدار و بین دما، سرعت باد و تابش UV همبستگی منفی و معنی دار وجود دارد.
استنتاج: گونههای غالب بیوآئروسلهای شناسایی شده در این مطالعه جزو عوامل بیماریزای فرصت طلب و آلرژن بودند که قادر به تهدید سلامت عمومی هستند، بنابراین پایش غلظت بیوآئروسلهای هوابرد برای ارزیابی اثرات سلامتی آلودگی هوای آزاد در شهرها امری حیاتی است.
سید سجاد یوسفی ریکنده، محمدمهدی باقرپور ریکنده، ابوالفضل حسین نتاج، سید جواد قوامی، ایمان باکویی، امیررضا خدابخشی، معصومه باقری نسامی،
دوره ۳۳، شماره ۲۳۰ - ( اسفند ۱۴۰۲ )
چکیده
سابقه و هدف: بیماران همودیالیزی اغلب با چالشهای روانشناختی مختلفی مواجه هستند که میتواند بهطور قابل توجهی بر سلامت کلی آنها تأثیر بگذارد. ناگویی خلقی (آلکسی تایمیا) یک ساختار است که به ناتوانی در تمایز بین احساسات و واکنشهای بدنی، مشکل در توصیف احساسات به دیگران و همچنین یک سبک شناختی اشاره دارد که توسط واقعیت و وضعیتهای ملموس هدایت میشود. مطالعات گوناگون نشان میدهند که ناگویی خلقی با اختلالات روانپزشکی متعدد بهصورت معنیدار و با همبستگی مثبتی همراه است و علاوه براین، بهعنوان یک عامل، بر سلامت روان (بهویژه اضطراب) و کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی تأثیر منفی دارد. از اینرو مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش میانجی ناگویی خلقی در رابطه حمایت اجتماعی و اضطراب مرگ در بیماران همودیالیزی انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی و تحلیلی در سال ۱۴۰۲ در مرکز جامع همودیالیز شهروند ساری انجام شد. ۲۳۵ بیمار به روش نمونهگیری دردسترس وارد مطالعه شدند. جمعآوری دادهها با استفاده از چکلیست اطلاعات جمعیت شناختی و طبی، پرسشنامههای مقیاس اضطراب مرگ تمپلر، مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و مقیاس آلکسی تایمیا تورنتو صورت گرفت. اطلاعات جمعیت شناختی جمعآوری شده شامل جنسیت، محل زندگی، میزان تحصیلات، مدت زمانی که فرد تحت درمان با همودیالیز قرار گرفته، تعداد دفعات مراجعه در هفته، سابقه ابتلا به بیماریهای زمینهای و سابقه ابتلا به همودیالیز بود. مقیاس اضطراب مرگ تمپلر شامل ۱۵ سؤال به صورت طیف لیکرتی ۵ درجهای در خصوص افکار مرگ، ترس از مرگ، صحبت درباره مرگ، ترس و تفکر درباره بیماریهای لاعلاج بوده است. مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت ابزاری ۱۲ سوالی به صورت طیف لیکرتی ۷ درجهای است که به منظور ارزیابی حمایت اجتماعی ادراک شده از سه خرده مقیاس دوستان، خانواده و دیگران مهم استفاده شد. مقیاس آلکسی تایمیا تورنتو پرسشنامهای ۲۰ سوالی با طیف پنج درجهای لیکرت دارای سه خرده مقیاس دشواری در تشخیص احساسات، دشواری در توصیف احساسات و تفکر عینی(برون مدار) بود که به منظور ارزیابی ناگویی خلقی استفاده شد. در انتها داده ها با روشهای آمار توصیفی و مدل سازی معادلات ساختاری توسط نرمافزارهای SPSS نسخه ۲۶ و AMOS نسخه ۲۲ تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: در این مطالعه اغلب جامعه آماری از مردان تشکیل شده بود (۵۸/۳ درصد). میانگین کلی اضطراب مرگ، حمایت اجتماعی درک شده و ناگویی خلقی شرکتکنندگان به ترتیب ۱۰/۳۱±۳۸/۹۷، ۱/۲۶±۴/۸۸، ۹/۷۶±۵۵/۷۲ بود. ارتباط بین
نمرات حمایت اجتماعی با اضطراب مرگ (۰/۱۵۳=P، (۰/۰۴، ۰/۳۰-) ۰/۱۳-=B) و همچنین حمایت اجتماعی با ناگویی خلقی (۰/۲۵۶=P، (۰/۰۹، ۰/۲۸-) ۰/۱۲-= B) بهصورت معکوس و غیرمعنیدار بود و تنها ارتباط بین ناگویی خلقی و اضطراب مرگ (۰/۰۱۶۰=P، (۰/۸۲، ۰/۴۶) ۰/۶۶= B) دارای ارتباط معنیدار و مستقیم بود.
استنتاج: با توجه به اینکه رابطه معنیدار و مستقیم بین ناگویی خلقی و اضطراب مرگ شناسایی شد، اتخاذ رویکردهایی در جهت بررسی دورهای اضطراب مرگ و ناگویی خلقی و انجام مداخلات در جهت کاهش ناگویی خلقی و اضطراب مرگ توسط مدیران و برنامهریزان بهداشت و سلامت میتواند ثمربخش باشد.