جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای خلج

محمد خلج ، عیسی محمدی زیدی ، صدیقه قربانی ، فریبا هاشمی ،
دوره ۱۹، شماره ۷۴ - ( بهمن و اسفند ۱۳۸۸ )
چکیده

سابقه و هدف: تعداد زیادی از خانمهای باردار که برخی از آنان نیز دچار عیوب انکساری بوده و از عینک استفاده میکنند، طی دوران بارداری به علت مشکلات چشمی و بینایی و یا تغییرات نمره عینک به درمانگاه های چشم و یا مطب های خصوصی مراجعه می نمایند. هدف از انجام این طرح بررسی فراوانی عیوب انکساری چشم در دوران بارداری و پس از زایمان در مراجعین به درمانگاه چشم بیمارستان بوعلی قزوین بود.
مواد و روش ها: در این تحقیق تعداد ۱۵۰ خانم باردار با سنین ۱۷ تا ۳۸ سال و میانگین سنی ۶۱/۴ ± ۷۶/۲۴ شرکت نمودند. معاینات خانمهای باردار توسط متخصص زنان و مامای مجری طرح در بیمارستان کوثر و اپتومتریست در درمانگاه چشم بیمارستان بوعلی قزوین در ۳ مرحله انجام پذیرفت. معاینات چشم و اپتومتریک شامل گرفتن دید با استفاده از چارت پروژکتور و تابلوی دید اسنلن در فاصله ۶ متری، تعیین نمره عینک توسط دستگاه اتوریفراکتومتر و معاینات سطح قدامی-میانی و خلفی چشم با استفاده از اسلیت لمپ و آفتالموسکوپ بود. با استفاده از فشارسنج air-puls فشار چشم خانمهای باردار در هفته ۱۶ بارداری، هفته۳۲ و ۴ ماه پس از زایمان اندازه گیری شد. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از آزمونهای آماری کای دو، جهت مقایسه متغیرهای اسمی همچنین آزمون آماری Repeated measures برای متغیرهای کمی در ۳ مقطع زمانی مختلف، مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج حاصله از معاینات مرحله اول (۱۶ هفته اول حاملگی) نشان داد که ۸ درصد دچار دوربینی، ۳/۶۹ درصد نزدیک بینی، ۳/۱۷درصد آستیگماتیسم ۳/۵ درصد سالم و بدون عیوب انکساری بودند. نتایج مرحله دوم معاینات که در هفته ۳۲ بارداری انجام شد، نشان داد که ۲درصد دوربین، ۹۵درصد نزدیک بینی، ۳/۱درصد آستیگمات و ۳/۱ درصد نیزسالم بودند. چهار ماه پس از زایمان،۳/۳درصد دوربین، ۸۶ درصد نزدیک بین، ۷/۱۳درصد آستیگمات و ۲درصد سالم بودند. فشار چشم بیماران در مرحله اول نسبت به مرحله دوم بیشتر بوده و این اختلاف معنی دار بود (p<۰,۰۵)
استنتاج: نتایج اینتحقیق نشان دادکه بارداری میتواند در روند رشد نزدیک بینی نقش داشته باشد و بین حاملگی و نزدیک بینی ارتباط معنی داری وجود داشت. فشار چشم نیز در افراد حامله کاهش پیدا نموده و پس از زایمان به حالت طبیعی برگشت.

رقیه رحمانی بیلندی، فریده خلج آبادی فراهانی ، فضل ا... احمدی، انوشیروان کاظم نژاد، رضا محمدی،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۵ - ( خرداد ۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: حوادث طبیعی متعددی در ایران بروز می‌کند که در این میان زلزله بیش از همه شیوع دارد و در زمان بروز آن زنان بیش از سایر گروه‌ها آسیب می‌بینند. بنابراین شناخت و درک نیازها و مشکلات بهداشت قاعدگی زنان در زمان زلزله حائز اهمیت می‌باشد. بنابراین این مطالعه با هدف شناخت، درک و تفاسیر زنان از نیازها و مشکلات بهداشت قاعدگی در زمان زلزله، انجام شد. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر با رویکرد نظری، تفسیری و استراتژی با روش تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. مشارکت‌کنندگان ۱۴ نفر شامل زنان مجرد و متاهل سنین ۱۸ تا ۴۵ سال و ۷ نفر از افراد ارائه دهنده خدمات بهداشتی درمانی که در زمان رخ دادن زلزله آذر ماه ۹۱ (زهان از توابع خراسان جنوبی) مستقر بودند، انتخاب شدند. نمونه‌گیری بر اساس مبتنی بر هدف تا هنگام اشباع داده‌ها ادامه یافت. دادها با استفاده از مصاحبه عمقی و یادداشت برداری در عرصه به دست آمد. تحلیل داده‌ها با استفاده از کدگذاری باز انجام شد و بر اساس اشتراکات مفهومی، دسته ها و طبقات شکل گرفته و طبقات نیز بر اساس اشتراکات معانی پنهانی به درون مایه ها یا تم ها دسته‌بندی شدند. یافته‌ها: از ۲۲۸ کد اولیه به دست آمده، ۵ درونمایه تحت عنوان"تشدید مشکلات قاعدگی در زلزله"، " کمبود خدمات بهداشت و مشاوره قاعدگی در زلزله"، "تابوهای فرهنگی و باورهای بومی تاثیر گذار"، " نگرش مدیریتی ناکارآمد" و "رها سازی خود مراقبتی زنان در قاعدگی" حاصل شد. استنتاج: یافته‌های این مطالعه مبین این مساله است که نیازهای بهداشت قاعدگی زنان در مناطق زلزله زده در بستری از تشدید مشکلات و باورهای بومی و عدم خود مراقبتی زنان نمایان و به دنبال نبود خدمات بهداشتی و سیستم مدیریتی کارآمد، باقی می‌ماند. بنابراین شناخت این نیازها برای سیاست گذاران بهداشتی برای برنامه ریزی در مواقع بحران از اهمیت خاصی برخوردار می‌باشد.
محمد خلج، امنه باریکانی، مهران ابراهیمی،
دوره ۲۶، شماره ۱۴۴ - ( دی ۱۳۹۵ )
چکیده

سابقه و هدف: کور رنگی یک بیماری ارثی وابسته به کروموزوم X مغلوب است که مردان را بیش‌تر گرفتار می‌کند. هدف از انجام این مطالعه بررسی شیوع کوررنگی در بین افراد مبتلا به تنبلی چشم درسنین بین ۱۰ تا ۳۰ سال بوده است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی از سال  ۱۳۹۲تا ۱۳۹۴ به مدت ۲ سال روی چشم ۲۸۴۶نفر ازمراجعین به کلینیک چشم بیمارستان بوعلی قزوین که سن آنان بین ۱۰ تا ۳۰ سال بود، انجام پذیرفت. ابزار جمع‌آوری اطلاعات پرسش‌نامه و معاینات چشمی از جمله معاینات اپتومتریک شامل گرفتن حدت بینایی ، تعیین نوع عیوب انکساری ، نمره عینک و ریفراکشن بود. برای کلیه بیماران تست کوررنگی گرفته شد. یافته ها با کمک نرم افزار SPSS۱۹ با در نظر گرفتن سطح معنی‌داری کم‌تر از ۰۵/۰ و با به کار گیری تست‌های کای دو و تی تست آنالیز شدند.

یافته‌ها: از تعداد ۲۸۴۶ نمونه مورد مطالعه، ۵۴/۳۶ درصد مرد بودند. از کل جمعیت مورد مطالعه تعداد ۲۴/۹ درصد دچار تنبلی چشم بودند. شیوع کور رنگی در بین کل مراجعین بدون در نظر گرفتن جنسیت ۹۸/۰ درصد نسبت به کل جمعیت مورد مطالعه بود. حدود ۵/۵۳ در صد از افراد کوررنگ دچار تنبلی چشم بودند. حدود ۲۶۳ نفر(۲۴/۹ درصد) دچار تنبلی چشم بودند که از بین آن ها ۱۵ نفر کوررنگی داشتند واز نظر آماری معنی‌دار بود (۰۰۱/۰< p).

استنتاج: شیوع کوررنگی در دو گروه تنبلی چشم و سالم متفاوت است.


آسیه جبلی، محمد خلج کندری، مرتضی بنیادی، محمدعلی حسین‌پور فیضی، محمد رحمتی یامچی،
دوره ۲۸، شماره ۱۶۹ - ( بهمن ۱۳۹۷ )
چکیده

سابقه و هدف: در گذشته، از کندر به عنوان عطر و بخور و در درمان بیماری‌های مختلف استفاده میشد. امروزه، مشخص شده است کندر بر بهبود حافظه و درمان/پیشگیری بیماری آلزایمر نیز تاثیر می‌گذارد. ژن CaMKIIα به علت دخالت داشتن در فرآیندهای سلولی مرتبط با حافظه، تحت‌عنوان حافظه مولکولی نامیده می‌شود. بنابراین، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر عصاره اتانولی کندر بر بیان ژن CaMKIIα در سلول‌های B۶۵ و PC۱۲ می‌باشد.
مواد و روشها: برای تعیین تاثیر عصاره در زیستایی سلول‌ها، از آزمون MTT استفاده شد و سلول‌ها در غلظت‌ها و زمان‌های متفاوت با عصاره تیمار شدند. جهت مطالعه بیان ژن، سلول‌ها با دو غلظت عصاره و در چهار بازه زمانی تیمار شدند. سپس RNA استخراج شده، cDNA سنتز شد و میزان بیان CaMKIIα توسط  qPCRبررسی شد.
یافتهها: نتایج واکنشqPCR  نشان داد که کندر بیان CaMKIIα را در سلول‌های B۶۵ با پیشرفت زمان به طور متناوب افزایش و کاهش می‌دهد. با این وجود، عصاره نتوانست بیان این ژن را در سلول‌های PC۱۲ القا کند.
استنتاج: با توجه به اهمیت CaMKIIα به عنوان حافظه مولکولی و تاثیر مثبت کندر در تقویت حافظه، نتایج این مطالعه می‌تواند گامی در جهت شناخت بیش‌تر مکانیسم های مولکولی تاثیر کندر در تقویت حافظه باشد.
 
 
مریم انصاری مجد، فریده خلج آبادی فراهانی، ابوالحسن نقیبی، محمود موسی زاده، صغری خانی،
دوره ۲۹، شماره ۱۷۴ - ( تیر ۱۳۹۸ )
چکیده

سابقه و هدف: فرزند­آوری  در حوزه مسائل اجتماعی  اهمیت زیادی دارد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی­بر­مدل فرانظریهای بر نگرش و مراحل تغییر رفتار فرزندآوری در زنان انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، نمونه­گیری به روش تصادفی چند­مرحله ای بر روی ۷۵ زن سنین باروری (۳۸ نفر گروه آزمون و۳۷ نفر گروه کنترل) در ۹ مرکز جامع سلامت  شهری آمل درسال ۱۳۹۶ انجام­شد. گروه آزمون، آموزش مبتنی برمدل فرانظریهای را در ۵ جلسه حضوری و سپس به مدت ۶ ماه، آموزش هفتگی غیر­حضوری آنلاین را دریافت­کردند. گروه کنترل، آموزش روتین دریافت­نمودند. نگرش به فرزندآوری و مراحل تغییر رفتار فرزندآوری بر اساس مدل فرانظریهای در نمونه­ها قبل، ۳ و۶ ماه بعد ازآموزش ارزیابی­شدند.
یافتهها: میانگین نمرات نگرش زنان در گروه آزمون در مرحله قبل، ۳ ماه و ۶ ماه بعد از آموزش برابر ۵۵/۲۲ ± ۸۱/۱۷۱، ۵۵/۲۲ ± ۱۲/۱۷۹ و ۵۴/۲۰ ± ۳۹/۱۷۷ و درگروه کنترل، در مراحل فوق به­ترتیب برابر ۳۷/۱۹ ± ۳۱/۱۶۶، ۴۹/۲۱ ± ۸۵/۱۶۵ و ۳۷/۱۸ ± ۰۷/۱۶۵ بود. آزمون­های آماری نشانگر ارتقاء معنیدار نگرش زنان پس ازآموزش بود (۰۰۱/۰> P). فراوانی افراد در مراحل مختلف رفتار فرزندآوری گروه آزمون نسبت به کنترل ارتقاء یافت ولی این میزان معنادار نبود(۲۸۱/۰=P).
استنتاج: آموزش مبتنی­بر مدل فرانظریه­ای، نگرش زنان نسبت به فرزندآوری را بهبود­بخشید ولی مراحل رفتار فرزندآوری را تغییر­نداد. با توجه به چندعاملی بودن فرزندآوری و تعداد کم نمونه در این مطالعه، دست­یابی به چنین نتیجهای قابل پیشبینی­است. لذا نیاز به انجام مطالعه با مشاوره پیش از بارداری طولانیتر و تعداد نمونههای بیش­تر براساس مدل فرانظریهای است.
 
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : ۴N۲۰۱۷۰۸۳۱۳۱۱۱۷IRCT
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb