حمید کلانتری، رضا باقریان سرارودی، حمید افشار، نیوشا خرمیان، نسیم فروزنده، حامد دقاق زاده، محمدرضا مراثی، پیمان ادیبی،
دوره ۲۲، شماره ۹۰ - ( تیر ۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: کیفیت زندگی وابسته به سلامت (HRQOL) یکی از مهمترین پیامدهای بیماری در سندروم روده تحریک پذیر(IBS) است. عوامل روانشناختی متعددی در تعیین کیفیت زندگی بیماران با سندرم روده تحریک پذیر مد نظر قرار گرفته است. هدف از این پژوهش بررسی رابطه ادراک بیماری و کیفیت زندگی در مبتلایان به IBS است.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، ۱۶۰ بیمار از مراجعه کنندگان به درمانگاه روان-تنی وابسته به بیمارستان نور اصفهان انتخاب شدند و با استفاده از مقیاس ادراک بیماری (Brief-IPQ) و مقیاس کیفیت زندگی ویژه مبتلایان به IBS (IBS-QOL-۳۴) مورد ارزیابی قرار گرفتند. دادههای پژوهش با روشهای آماری تو تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: نتایج پژوهش با استفاده از مدل همبستگی متعارف نشان دادکه رابطهی معنیداری بین ادراک بیماری و HRQOL در مبتلایان به IBS وجود دارد (همبستگی متعارف: ۸۴/۰ و ۰۰۱/۰< p). از میان خرده مقیاسهای ادراک بیماری، به ترتیب، عواطف نسبت به بیماری ( ۶۹/۰r = و ۰۰۱/۰< p)، ادراک از پیامدها (۶۷/۰r= و ۰۰۱/۰< p)، شناخت علایم (۵۲/۰r = و ۰۰۱/۰< p)، نگرانی در مورد بیماری (۵۱/۰r = و ۰۰۱/۰< p)، طول مدت بیماری (۴۹/۰r = و ۰۰۱/۰< p) و کنترل شخصی (۱۹/۰r = و ۰۵/۰< p) بیشترین همبستگی را با HRQOL داشتند. همچنین رابطه معنیداری بین قابلیت درک و فهم بیماری و کنترل از طریق درمان با HRQOL مشاهده نشد.
استنتاج: به نظر میرسد ادراک بیماری در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر در تعیین HRQOL نقش دارد. بنابراین طراحی مداخلات روانشناختی بر پایه ادراک بیماری برای این بیماران پیشنهاد میگردد