محدثه نعمتی، حسین کرمی، عباسعلی دهپوری جویباری، آقای عباس محمدپور، سیده سکینه جلال زاده، رامین عطایی،
دوره ۳۱، شماره ۲۰۵ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
سابقه و هدف: ملاتونین یک هورمون، با ساختار تولیدمثلی است که در ساعت بیولوژیک بدن نقش دارد و دارای خواص آنتیاکسیدانت میباشد و نقش آنتی تومور و محافظت سلولی برای آن درنظر گرفته شده است.با توجه به اینکه نقش رسپتورهای ملاتونینی در بسیاری از سرطانها از جمله کولون و پستان ثابت شده و تاکنون مطالعهای درکودکان مبتلا به لوکمی صورت نگرفته است، این مطالعه برای اولین بار بصورت یک مطالعه مورد شاهدی با هدف بررسی پلیمورفیسم رسپتور ملاتونینی MT۱A در کودکان مبتلا به لوکمی به روش جدید RFLP-PCR انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد شاهدی (case-control) ۸۴ بیمار و ۷۰ فرد سالم شرکت کردند و ۱۰میلیلیتر خون محیطی از آنها پس از رضایت آگاهانه دریافت شد. سپس DNA ژنوم با روش نمکی استخراج و به روش RFLP-PCR برای ارزیابی فراوانی آللی و پلیمورفیسم ژنتیکی بررسی شد.
یافتهها: در بررسی پلی مورفیسم rs۲۱۱۹۸۸۲ ژن MT۱A در میان ۷۰ فرد کنترل، ۴۰ درصد افراد ژنوتیپ TT، ۵۰ درصد ژنوتیپ TC و ۱۰ درصد ژنوتیپ CC را داشتند. در ۸۴ فرد بیمار، ۴۰ درصد ژنوتیپ TT، ۳۵ درصد ژنوتیپ TC و ۲۵ درصد ژنوتیپ CC را دارا بودند. براساس نتایج آزمون Chi-Square، تفاوت معناداری بین ژنوتیپها در دو گروه مورد مطالعه مشاهده میشود (۰/۰۵>P).
استنتاج: در مطالعه حاضر ارتباط بین پلیمورفیسم ژن MT۱ (rs۲۱۱۹۸۸۲) و افزایش ریسک لوکمی در کودکان مشاهده شد، لذا غربالگری پلیمورفیسم رسپتور ملاتونین میتواند در پیشآگهی و پیشگیری از بیماری و راهکارهای درمانی مناسب در سرطان کمککننده باشد.