سابقه و هدف: انتشار سولفید هیدروژن (یک گاز بدبو و سمی) به اتمسفر بهدلیل تأثیرات خطرناک بالقوه بر سلامت انسان، یک نگرانی در زمینه سلامت عمومی است؛ بنابراین، حذف سولفید هیدروژن از جریان هوای آلوده لازم است. در این مطالعه، عملکرد بیوفیلتری با بستر مخلوط فوم پلیاورتان و فیبر نخل در حذف سولفید هیدروژن ارزیابی شده است.
مواد و روشها: جریان هوای حاوی سولفید هیدروژن با دبی برابرL/min ۶/۶ و زمانماند بستر خالی (EBRT) برابر ۴۷ثانیه وارد بیوفیلتر شد. غلظت ورودی و خروجی سولفید هیدروژن به روش یدومتری سنجش گردید. افزونبراین، مقدار سولفات و pH بستر و شیرابه خروجی از بیوفیلتر و افت فشار در امتداد ارتفاع بیوفیلتر نیز پایش شدند.
یافتهها: بیوفیلتر موردمطالعه، بازده حذف ۱۰۰ درصد برای غلظت سولفید هیدروژن ورودی mg/m۳ ۰/۲۸۸ در EBRT برابر ۴۷ ثانیه داشت. حداکثر ظرفیت حذف (ECmax) بیوفیلتر برابر g/m۳.h ۱/۲۴ در بار ورودی g/m۳.h ۰/۲۸ بهدست آمد (بازده حذف برابر ۱/۸۶ درصد ). با افزایش ظرفیت حذف بیوفیلتر، محتوای سولفات بستر تاmg۸/۱۰ به ازای هر گرم بستر افزایش و pH بستر به کمتر از ۱/۲ کاهش یافت. افت فشار بیوفیلتر در طی دوره بهرهبرداری، کمتر از mm۵ بود.
استنتاج: نگاه کلی به نتایج این تحقیق، نشان داد که مخلوطی از فوم پلیاورتان و فیبر نخل میتواند بهعنوان یک بستر بالقوه بیوفیلتر (با افت فشار کم) برای تصفیه جریانهای هوای حاوی سولفید هیدروژن درنظر گرفته شود.