سابقه و هدف: تسکین درد و کم کردن مداخلات حین لیبر و زایمان یکی از جنبههای اساسی مراقبتهای مامایی محسوب میشود. طب فشاری روشی برای کاهش درد و تسهیل زایمان است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر طب فشاری قبل از شروع زایمان بر میزان مصرف مسکن و اکسی توسین در طی لیبر طراحی شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، ۱۶۲ زن باردار ترم و بدون علائم زایمانی مراجعهکننده به بیمارستان شهید اکبرآبادی شهر تهران در سال ۱۳۹۴ بهطور تصادفی دریکی از سه گروه طب فشاری، طب فشاری ساختگی و کنترل قرار گرفتند. طب فشاری در نقاط Sp۶، BL۳۲ و BL۶۰ در هفته ۴۰-۳۹ بارداریهای نخست و کم خطر انجام و واحدهای پژوهش در طی لیبر پیگیری میشدند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار Spss نسخه ۲۲ و آزمونهای آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار، فراوانی و آزمونهای آماری دیگر شامل مجذور کای، کروسکال والیس و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.
یافتهها: از نظر میزان استفاده از مسکن در طی لیبر در گروه طب فشاری ۳۰ درصد، طب فشاری ساختگی ۴۲ درصد و مراقبت روتین ۵۰ درصد بود، که آزمون آماری کروس کال والیس تفاوت معنیداری را بین سه گروه نشان نداد (۱۲۲/۰=p). از نظر استفاده از اکسی توسین نیز در گروه طب فشاری ۵۴ درصد، طب فشاری ساختگی ۵۸ درصد و مراقبت روتین ۷۸ درصد بود که آزمون آماری تفاوت معنیداری را بین سه گروه نشان داد (۰۲۸/۰=p). میزان استفاده از اکسیتوسین در گروه طب فشاری کمتر از دو گروه دیگر بود.
استنتاج: طب فشاری قبل از شروع لیبر سبب کاهش مصرف اکسیتوسین حین لیبر شده، بنابراین میتوان از طب فشاری به عنوان کاهنده مداخلات حین لیبر استفاده نمود.
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : ۱N۲۰۱۵۰۴۲۳۲۱۹۰۴IRCT