جستجو در مقالات منتشر شده


۲۶ نتیجه برای شفیعی

محمدرضا میری ، فروغ شفیعی ، علیرضا حیدرنیا ، انوشیروان کاظم نژاد ،
دوره ۱۲، شماره ۳۷ - ( دى ۱۳۸۱ )
چکیده

سابقه و هدف: مشارکت مردان اساس موفقیت برنامه های بهداشت باروری و تنظیم خانواده است که این مسئله در جوامع سنتی خصوصا در بین عشایر از اهمیت ویژه ای برخوردار است این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه های مردان عشایری نسبت به تنظیم خانواده براساس الگوی قصد رفتاری در مناطق عشایری شهرستان بیرجند انجام گرفت.
مواد و روش ها: در یک مطالعه مقطعی ۴۰۰ نفر از مردان عشایری شهرستان بیرجند به روش نمونه گیری چند مرحله ای مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای بر مبنای متغیرهای الگوی قصد رفتاری شامل (نگرش نسبت به تنظیم خانواده - هنجارهای انتزاعی ـ قصد ـ رفتار ـ آگاهی) بود که اطلاعات به روش مصاحبه از نمونه ها جمع آوری گردید و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه ۴۱,۲۶±۹.۸۴ سال و میانگین بعد خانوار آنها ۶.۶۴±۲.۵ است. همچنین میانگین نمره نگرش مردان عشایری از مجموع ۱۹ نمره ۷۴/۵ و میانگین نمره آگاهی آنان از مجموع ۱۸ نمره ۱۴/۴ بود که این مساله مبین آگاهی و نگرش ضعیف مردان عشایری نسبت به تنظیم خانواده و روشهای پیشگیری از بارداری بود .۴۲.۵ درصد مردان مورد مطالعه هنوز مایل به داشتن فرزند بیشتر بودند، ۵/۲ درصد مردان عشایری قصد استفاده از روش های پیشگیری از بارداری را توسط خودشان داشته و فقط ۵ درصد آنان از روش های پیشگیری از بارداری مردانه استفاده می کردند و بیشترین روش مورد استفاده در این مناطق قرص های پیشگیری از بارداری بود (۷۱.۵ درصد).
استنتاج: یافته های به دست آمده این مطالعه ارتباط بین قصد با نگرش و آگاهی را تایید نمود و همچنین عوامل موثر بر هنجارهای انتزاعی نیز مورد بررسی قرار گرفت بنابراین می توان استنباط نمود که الگوی قصد رفتاری دارای کاربرد بسیار خوبی در زمینه تنظیم خانواده به خصوص در فرهنگ های سنتی می باشد و پیشنهاد می گردد که جهت مطالعه رفتارهای باروری در مناطق روستایی و عشایری از این الگو استفاده گردد و آموزش های تنظیم خانواده نیز بر اساس این مدل انجام گیرد .

فرهنگ بابامحمودی ، ابوالقاسم عجمی ، محسن کلهر ، علیرضا خلیلیان ، غلام رضا شفیعی ،
دوره ۱۴، شماره ۴۳ - ( تير ۱۳۸۳ )
چکیده

سابقه و هدف: هلیکوباکترپیلوری به عنوان یکی از مهم ترین عوامل بیماری های التهابی و بدخیمی های دستگاه گوارش به ویژه گاستریت مزمن فعال (تیپ (B، زخم های معده و دوازدهه، آدنوکارسینوم معده و لنفوم بافت لنفویید مخاط معده (MALT) شناخته شده است. الگوی همه گیری شناسی آلودگی به این باکتری در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه متفاوت است و به استاندارد کلی زندگی در هر منطقه بستگی دارد. مطالعه حاضر به دنبال این مساله صورت پذیرفت که الگوی همه گیری شناسی جامعه روستایی و شهری شهرستان ساری در آلودگی به هلیکوباکترپیلوری باهم مقایسه شده و از طرف دیگر، عوامل مستعد کننده با جزییات بیش تری بررسی گردد.
مواد و روش ها: مطالعه بر روی ۳۹۴ نفر از ساکنین شهر ساری و روستاهای اطراف که به قید قرعه و به روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. از هر فردابتدا مشخصات شامل سن، جنس، محل سکونت، میزان تحصیلات خود فردووالدین او، شغل خود فرد ووالدین او، مالکیت منزل مسکونی، زیربنای سقف به ازای هر نفر، تعداد اعضاء خانواده، امکانات رفاهی منزل، نوع آب مصرفی، نمای خارجی منزل مسکونی و موقعیت جغرافیایی محل سکونت سوال شد و بهداشت دندان های وی مورد مشاهده قرار گرفت ودر فرم اطلاعاتی ثبت گردید. سپس بر روی نمونه سرم آن ها، وجود آنتی بادی ضد هلیکوباکترپیلودی از نوع IGg با روش الیزاوکیت شرکت RADIM ایتالیا بررسی شد و نتایج به دست آمده با نرم افزار آماری SPSS و آزمون Chi-Square و ضریب همبستگی پیرسون بررسی گردید.
یافته ها: یافته های این مطالعه نشان می دهد که ۲/۶۴ درصد افراد مورد مطالعه آلوده به هلیکوباکترپیلوری بودند (با فاصله اطمینان ۹۵%) و با افزایش سن، میزان آلودگی به طور محسوسی افزایش می یافت(p<۰,۰۰۱) . بین شیوع عفونت و جنس مونث (p<۰.۰۵)، میزان تحصیلات پدر (p<۰.۰۰۵)، شغل پدر (p<۰.۰۵)، مالکیت منزل مسکونی (p<۰.۰۰۱)، موقعیت جغرافیایی محل سکونت(p<۰.۰۵) و تعداد دندان هایی که هر فرد از دست داده است (p<۰.۰۵) ارتباط معنی دار وجود داشت، ولی بین شیوع عفونت و محل سکونت/فعلی فرد، میزان تحصیلات خود فرد و مادر او، شغل فرد و مادر او، مصرف دخانیات، سطح بهداشتی، سطح اقتصادی - اجتماعی، تعداد دندان های پوسیده تعداد دندان های پرشده و وجود یا عدم وجود درد شکم، رابطه معنی داری یافت نشد. نتایج آنالیز رگرسیون لجستیک که به منظور تعیین مهم ترین عوامل خطرساز آلودگی به هلیکوباکترپیلوری انجام گرفت، نشان داد که متغیر سن، بیش ترین ارتباط با شیوع آلودگی را دارا می باشد.
استنتاج: با توجه به شیوع بالای عفونت هلیکوباکترپیلوری و عوارضی که به دنبال آن می تواند در افراد آلوده رخ دهد، لزوم آموزش بهداشت، کنترل دقیق منابع آب آشامیدنی و کنترل دقیق عفونت مجدد در افرادی که با روش های ریشه کنی باکتری درمان شده اند، توصیه می شود.

اکرم شفیعی، صغری ربیعی ،
دوره ۱۶، شماره ۵۳ - ( مرداد ۱۳۸۵ )
چکیده

سابقه و هدف : زایمان نوعی فرآیند فیزیولوژیک دردناک است که از گذشته تاکنون روش‌های مختلفی جهت مقابله با آن مطرح شده است. انواع مهارهای عصبی تحت عنوان بی‌دردی ناحیه‌ای(Regional analgesia) برای تسکین درد در طول مراحل زایمان مطرح شده است که از شایع‌ترین روش‌ها می‌باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه اثرات دو روش بی‌دردی اسپاینال و اپی‌دورال در میزان بی‌دردی و سیر زایمان می‌باشد.
مواد و روش‌ها : این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی می‌باشد که در سال ۱۳۸۲- ۱۳۸۱ در بخش زایمان بیمارستان زنان فاطمیه شهر همدان انجام شد. ۱۲۰ خانم حامله ترم شکم اول و دومی را که در فاز فعال زایمانی بودند در دو گروه ۶۰ نفره تحت بی‌دردی اسپاینال با سوفنتانیل و بی‌دردی اپی‌دورال با بوبیواکائین و لیدوکائین قرار داده و سپس مدت بی‌دردی و سیر زایمان به این ترتیب بررسی شدکه پس از تزریق دارو در دقایق ۱-۵-۱۵-۳۰ و سپس هر ۳۰ دقیقه به کنترل علایم حیاتی مادر پرداخته، ضربان قلب جنین هر ۱۵ دقیقه کنترل شده، معاینه واژینال مادر هر یک‌ساعت انجام شده، ۴ ساعت بعد از زایمان از نظر دفع ادرار و یک هفته پس از زایمان از نظر سردرد و کمردرد بررسی صورت گرفته است. هر دو گروه از نظر دموگرافیک، دفعات بارداری و زایمان مشابه هم بودند و از نظر نمره‌بندی درد(براساس VAS)، طول مدت مرحله اول و دوم زایمان، روش زایمان، برای مصرف اکسی‌توسین و زجر جنینی تفاوت معنی‌دار نداشتند.
یافته‌ها : از نظر شدت درد با استفاده از معیار VAS، متوسط احساس درد ۶۸/۱ در گروه اسپاینال و میانگین طول مدت بی‌دردی در روش بی‌دردی اسپاینال ۴۲+ ۱۰۹ دقیقه و در یک‌بار تزریق اپی‌دورال ۲/۴= ۵/۷۳ و متوسط احساس درد ۶۹/۱ می‌باشد که اختلاف معنی‌داری را نشان نمی‌دهد.
استنتاج : از این مطالعه می‌توان به این نتیجه رسید که از آن‌جا که انجام تکنیک اپی‌دورال مشکل است و نظارت دقیق و حضور مستقیم متخصص بی‌هوشی را می‌طلبد نیاز به تکرار مقدار دارو دارد، می‌توان روش اسپاینال را جایگزین مناسبی برای روش اپی‌دورال دانست. روش بی‌دردی اسپاینال ساده‌تر، کم‌هزینه‌تر و عملی‌تر بوده، بی‌دردی مطلوبی را ایجاد می‌نماید.

مصطفی انصاری ، شهرام همایون فر ، قاسم شفیعی ،
دوره ۱۶، شماره ۵۵ - ( آذر ۱۳۸۵ )
چکیده

سابقه و هدف: روش استاندارد برای تشخیص هیپرتروفی بطن چپ، اکوکاردیوگرافی است ولی تست دیگری که در سال های اخیر به عنوان نشانه ای برای هیپرتروفی مورد ارزیابی قرار گرفته اندازه گیری نسبت البومین به کراتینین در یک نمونه ادراری می باشد. در این مطالعه آینده نگر تفاوت میزان نسبت البومین به کراتینین ادراری در بیماران مبتلا به فشارخون با هیپرتروفی بطن چپ و بیماران مبتلا به فشارخون بدون هیپرتروفی بررسی می شود.
مواد و روش ها: در این مطالعه ۱۲۴ بیمار مبتلا به فشار خون بالا مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از انجام E.C.G (۱۲ lead) و اکوکاردیوگرافی، بیماران به دو گروه؛ با هیپرتروفی بطن چپ و بدون هیپرتروفی بطن چپ تقسیم شدند. قندخون ناشتا، اوره و کراتینین سرم و نمایه توده بدن (BMI) اندازه گیری شد و تست ادراری آلبومین و کراتینین درخواست گردید .آلبومین ادرار با روش نفلومتری اندازه گیری شد.
یافته ها: حساسیت و ویژگی بررسی UACR بالای ۱۰۰ در بیماران مبتلا به هیپرتروفی بطن چپ با ۳۲,۵ Ravl>۱۱mm درصد و ۹۲ درصد، با شاخص کورنل ۳۷.۱ و ۸۷.۷ درصد و با Rv۶>۲۵ یا Rv۵ ، ۳۳.۸ و ۹۲ درصد بود. مقایسه نسبت آلبومین به کراتینین ادرار UACR نشان داد در گروه با هیپرتروفی بطن چپ (براساس LVM index) فراوانی موارد UACR>۱۰۰ بیشتر از گروه بدون هیپرتروفی بطن چپ است.
استنتاج : می توان از UACR در تشخیص و غربالگری بیماران دارای هیپرتروفی بطن چپ استفاده کرد. ضمنا با همراه کردن ECG به UACR ، حساسیت بالاتری به دست خواهد آمد.

سیداسماعیل شفیعی ، محمدحسین کریمی نسب ، مسعود شایسته آذر ، مجید سجادی ساروی ،
دوره ۱۷، شماره ۶۰ - ( آبان ۱۳۸۶ )
چکیده

سابقه و هدف: آرتروسکوپی زانو تکنیک با ارزشی است که برای تشخیص و درمان ضایعات داخل مفصلی کاربرد دارد اما گاهی با دردهای متوسط تا شدیدی بعد از عمل همراه می باشد لذا تسکین درد بعد از آرتروسکوپی سبب تسریع بازگشت بیماران به فعالیت روزمره می شود. به منظور کاهش درد بعد از آرتروسکوپی تا کنون مطالعات زیادی صورت گرفته است. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر تزریق داخل مفصلی مرفین با مارکائین در تسکین درد ۲۴ ساعت اول پس از آرتروسکوپی زانو می باشد.
مواد و روش ها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی ۳۰ بیمار که به علت پارگی منیسک جهت ترمیم یا خارج کردن منیسک تحت عمل آرتروسکوپی قرار گرفته بودند، وارد مطالعه شدند بیماران به صورت تصادفی در دو گروه ۱۵ نفری تقسیم شدند. در یک گروه ۷cc مارکائین ۵/۰ درصد و درگروه دوم ۱۰mg مرفین پس از عمل آرتروسکوپی داخل مفصل زانو تزریق شد و پاسخ به دارو در ساعت های ۶و ۱۲و ۱۸و ۲۴ بعد از عمل با معیار VAS ارزیابی شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که کاهش درد در گروه مارکائین در ۶ ساعت اول بعد از آرتروسکوپی به صورت معنی داری بیشتر از گروه مرفین بود. در سایر ساعات تفاوتی بین دو گروه وجود نداشت. هیچ عارضه جانبی ناشی از تزریق در دو گروه مشاهده نشد. سن و جنس و قد و وزن بیماران نیز در پاسخ درمانی آنها تاثیرگذار نبود.
استنتاج: تزریق داخل مفصلی مارکائین در تسکین درد پس از آرتروسکوپی زانو در ساعت ۶ پس از جراحی نسبت به مرفین موثرتر است و در ساعات بعدی تفاوتی بین دو دارو وجود ندارد. با توجه به نتایج به دست آمده جا دارد که تحقیقات بیشتری در زمینه درمان درد پس از عمل جراحی آرتروسکوپی انجام شود.

نکیسا ضرابی اهرابی ، پیام بهرادکیا ، محمد شفیعی مجددی ، فریبا جوهری دها ، رضا نجفی ، شیده منتصرکوهساری ، محمدحسین بابایی ،
دوره ۱۷، شماره ۶۰ - ( آبان ۱۳۸۶ )
چکیده

سابقه و هدف: آنتی بادی های مونوکلونال (Monoclonal) با توجه به اتصال اختصاصی به آنتی ژن، امروزه به عنوان ابزار تحقیقاتی و عوامل تشخیصی بهسازی می شوند. در این تحقیق آنتی بادی های مونوکلونال بر علیه سلول های سرطان روده تهیه شده و نشان دارسازی آن ها با رادیوایزوتوپ تکنسیم - ۹۹m صورت گرفت.
مواد و روش ها: این پژوهش در سه مرحله انجام شد که شامل تهیه سلول های هیبریدوما علیه سلول های سرطانی روده (HT۲۹)، تولید آنتی بادی مونوکلونال با رشد هیبریدوما در محیط کشت و به دست آوردن خصوصیات آن و نشان دارسازی آن با تکنسیم- ۹۹m و انجام آزمایش های کنترل کیفی می باشد.
یافته ها: در این پژوهش سلول هیبریدومای D۲ جهت تولید آنتی بادی مونوکلونال به دست آمد که ایزوتایپ آنتی بادی IgG۱ و ثابت پیوستگی(Affinity) آن ۷,۲×۱۰۹M-۱ تعیین شد. این آنتی بادی قادر به شناسایی آنتی ژن رویانی سرطان (CEA) بود. بازده نشان دارسازی آنتی بادی مونوکلونال با در نظر گرفتن نتایج حاصل از آزمایش های کنترل کیفی، بیش از ۹۰ درصد تعیین شد.
استنتاج: آنتی ژن رویانی سرطان (CEA) پروتئینی غشایی با گلیکوزیلاسیون زیاد است. از کاربردهای بالینی رایج آنتی بادی ها علیه CEA، می توان به غربالگری سرطان در میان افراد جمعیت، تشخیص سرطان های بدخیم دستگاه گوارش، تکنیک های آسیب شناسی، تشخیص جایگاه تومور و درمان سرطان اشاره نمود. در این تحقیق یک آنتی بادی مونوکلونال نشان دار شده جدید تهیه شده است که می تواند در آینده به عنوان یک انتخاب مناسب برای ثبت تصاویر دو بعدی با پرتو - ایمنی (Radio Immunoscintigraphy) مورد استفاده قرار گیرد.

سیداسماعیل شفیعی ، سیدمحمدمهدی دانش پور ، علیرضا خلیلیان ، محمدحسین کریمی نسب ، سپیده پیوندی ، عاطفه هادیان ،
دوره ۱۹، شماره ۷۱ - ( مرداد و شهریور ۱۳۸۸ )
چکیده

سابقه و هدف: درد جلوی زانو از شایع ترین علایمی می باشد که بیمار بخاطر آن به کلینیک های ارتوپدی به خصوص کلینیک زانو مراجعه می کند. در بسیاری از موارد پس از معاینات بالینی، روش های پاراکلینیک و تصویربرداری، علت مشخصی که بتواند توجیه کننده این نوع درد باشد، شناسایی نمی شود. به این نوع درد که عامل پاتولوژیک قابل شناسایی ندارد سندرم درد جلوی زانو می گویند. این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین ایندکس پاتلا و سندرم درد جلوی زانو در بیماران مراجعه کننده به کلینیک ارتوپدی بیمارستان امام خمینی ساری در سال ۱۳۸۷ انجام شده است.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت مورد - شاهدی بر روی ۴۴ بیمار که به کلینیک ارتوپدی بیمارستان امام خمینی ساری مراجعه کرده بودند، انجام شد. گروه مورد شامل ۲۲ نفر با سندرم درد جلوی زانو و گروه شاهد نیز شامل ۲۲ نفر از بیمارانی بودند که درد جلوی زانو نداشتند و به علت مشکلاتی غیر از زانو به کلینیک مراجعه کرده بودند. علاوه بر این دو متغیر عواملی چون شغل، ایندکس توده بدنی، طول تاندون و استخوان پاتلا و نسبت این دو متغیر نیز برای همه بیماران ثبت گردید. از تمام بیماران رادیوگرافی لاترال زانو به عمل آمد و در گرافی نسبت طول تاندون پاتلا به طول استخوان پاتلا (ایندکس پاتلا) محاسبه گردید و میزان ارتباط بین نسبت طول استخوان پاتلا به تاندون پاتلا با دردهای جلوی زانو در افراد سالم و بیمار مقایسه شد.
یافته ها: ایندکس پاتلا در بیماران با درد جلوی زانو (گروه مورد) بطور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود. این سندرم در خانم های خانه دار بیش از سایر خانم ها دیده می شود. شاخص توده بدنی و ایندکس پاتلا بین دو جنس مذکر و مونث اختلاف معنی داری نداشت (۱,۱۴±۰.۱۳ در مقابل ۰.۹۸±۰.۰۹).
استنتاج: از جمله عواملی که ما را بیش از پیش ترغیب نمود تا بتوانیم مطالعه اخیر را برای بررسی این سندرم انجام دهیم فقدان علت شناخته شده برای این سندرم بود. این مطالعه نشان داد که اختلاف معنی داری بین ارتباط ایندکس پاتلا در دو گروه مورد و شاهد وجود دارد اما بیان کرد که نمایه توده بدنی و ایندکس پاتلا در جنس مذکر و مونث رابطه معنی داری ندارند.

سیداسماعیل شفیعی ، مهدی محمدجوادی ، محمدحسین کریمی نسب ، مسعود شایسته آذر ، سیدمحمدمهدی دانش پور ، رضاعلی محمدپور ، انوشیروان محمدی ،
دوره ۱۹، شماره ۷۴ - ( بهمن و اسفند ۱۳۸۸ )
چکیده

سابقه و هدف: با توجه به گسترش فعالیت های حرفه ای ورزشی در سالهای اخیر و شیوع بالای پارگی رباط صلیبی قدامی زانو در ورزشکاران، بروز استئوآرتریت زانو در صورت درمان ناقص این پارگی و عدم ترمیم خودبخودی رباط، بررسی و شناخت نتایج عمل جراحیکمک بزرگی بهکاهش عوارض و بازگشت سریع ورزشکار به فعالیتهای قبلی خواهد کرد. هدف از این تحقیق، بررسی وشناخت نتایج عمل جراحی پارگی رباط صلیبی قدامی ورزشکاران شهرستان ساری در سال های ۸۷- ۸۶ بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی ۵۷ نفر از ورزشکاران مرد مراجعه کننده به بیمارستان های شهر ساری در سال های۸۷-۸۶ که قبلاً تحت عمل جراحی بازسازی رباط صلیبی قدامی قرارگرفته بودند، مورد بررسی قرارگرفتند. بیماران پس از عمل جراحی از نظر دامنه حرکتی و پایداری مفصل زانو توسط تست های Lachman وDrawer test مورد سنجش قرار گرفتند. آنالیز آماری نتایج با کمک آزمون های آماری t ،X۲ و ANOVA صورت گرفت.
یافته ها: میانگین سنی بیماران ۱۷/۶ ± ۵۶/۲۶ سال و متوسط فاصله زمانی بین عمل جراحی تا آخرین ویزیت بیماران ۵۷/۱۰± ۴/۱۸ ماه بود. شایع ترین علت پارگی، ورزش فوتبال ۲/۶۳ درصد بود. ۷/۹۴ درصد از بیماران از نتیجه عمل جراحی رضایت و ۳/۵ درصد از بیماران از نتیجه عمل ناراضی بودند. در میان بیماران ۷/۹۴ درصد محدوده حرکتی کامل (۱۴۰-۰ درجه) و ۳/۵ درصد محدودیت حرکتی ۳۰-۱۰ درجه داشتند. در ۲/۹۱ درصد بعد از جراحی مفصل زانو پایدار و در ۸/۸ درصد زانوی ناپایدار داشتند.
استنتاج: با توجه به نتایج حاصل از جراحی بازسازی رباط صلیبی قدامی و میزان بالای رضایتمندی بیماران از عمل جراحی، به نظر میرسد که بازسازی رباط به روش جراحی، روش موثری در درمان آسیبهای این رباط برای بیماران فعال از لحاظ جسمی میباشد.

رضا عنایتی فرد، مجید سعیدی، جعفر اکبری، وجیهه شفیعی،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ویژه نامه اسفند (شماره ۱) ۱۳۸۹ )
چکیده

چکیده سابقه و هدف: انحلال یک دارو نقش مهمی را در فراهمی زیستی فرآورده ایفاء می‌کند. هر تغییر در خصوصیات فیزیک و شیمیایی می‌تواند سبب تغییر در آزادسازی دارو و در نتیجه سبب تغییر در زیست دستیابی دارو گردد. بنابراین برای غلبه بر این تغییرات لازم است که شرایط نگهداری برای حصول آزادسازی مورد نظر از دارو سنجیده شود. مواد و روش‌ها: قرص‌های دیلتیازم به روش کمپرسیون مستقیم و با استفاده از اتیل سلولز و HPMC K۴M و با نسبت‌های گوناگون تهیه گردیدند. پس از تهیه قرص‌ها و انجام آزمون‌های اولیه، قرص‌ها در شرایط مختلف دمایی و رطوبتی به مدت ۶ ماه قرار گرفتند. میزان رهش دیلتیازم از فرمولاسیون‌ها بررسی گردید و سپس داده‌های حاصل به مدل‌های کینتیکی برازش گردیدند. از روش DSC برای تعیین پایداری فیزیکی قرص‌ها و امکان تداخل بین دارو با پلیمر و یا مواد جانبی استفاده شد. یافته‌ها: نتایج حاصل از رهش دارو از فرمولاسیون‌های مختلف در زمان صفر، سه و شش ماه تفاوت معنی‌داری را نشان نداد. همچنین با مطالعه ترموگرام‌های DSC فرمولاسیون‌های فوق، پیک مشخص دیلتیازم در حدود ۲۱۰ درجه سانتی‌گراد دیده شد و شکل ترموگرام‌ها تغییری را نشان نداد. استنتاج: به‌طور کلی مطالعات آماری نتایج انحلال نشان داد که قرار دادن قرص‌های دیلتیازم تهیه شده به مدت ۳ و ۶ ماه در در شرایط مختلف تغییرات معنی‌داری در رهش دارو ایجاد نمی‌نماید. همچنین تغییری در پایداری فیزیکی قرص‌ها دیده نشد.
مسعود شایسته آذر، محمدحسین کریمی نسب، مجید سجادی ساروی، سید اسماعیل شفیعی، سید محمد مهدی دانشپور، عاطفه هادیان، محمد خادمل،
دوره ۲۱، شماره ۸۵ - ( آذر و دی ۱۳۹۰ )
چکیده

سابقه و هدف : در حال حاضر درمان استاندارد جهت شکستگی‌های باز تیبیا، اکسترنال فیکساتور می باشد اما با توجه به مدت طولانی بستری شدن و برخی عوارض همراه، برخی از محققین روش مدولاری نیلینگ را به عنوان درمان جراحی جایگزین پیشنهاد کرده‌اند. هدف از این مطالعه مقایسۀ دو روش اکسترنال فیکساتور و اینتـرامدولاری نیلینگ در درمان شکستگی‌های بازتیبیا بوده است.
مواد و روش ها : این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی، بر روی ۱۱۳ بیمار که به علت شکستگی باز تیبیای نوع Ï و ÏÏ طبقه‌بندی گاستیلو در طی یک دوره دو ساله انجام شد. ۵۴ بیمار با روش اینترامدولاری نیلینگ و ۵۹ بیمار با روش اکسترنال فیکساتور جراحی شدند. بیماران دو گروه از نظر مدت زمان جوش خوردن و عوارضی چون تأخیر در جوش خوردن، جوش نخوردن و عفونت با هم مقایسه شدند.
یافته ها : در این مطالعه ۱۱۳ بیمار که ۹۵ بیمار مذکر و ۱۸ نفر مونث بودند وارد مطالعه گردیدند. سن بیماران ۱۸ الی ۵۰ سال (متوسط ۳/۳۴ سال) بود. از ۵۹ بیمار که با اکسترنال فیکساتور عمل شدند، ۸ بیمار دچار تاخیر در جوش خوردن شدند، که از این تعداد، ۳ بیمار عارضه جوش نخوردن را تجربه کردند که تا ۶ ماه بعد از عمل هیچ‌گونه پیشرفتی در ساخت کالوس نداشتند. از ۵۴ بیمار که با مدولاری نیلینگ درمان شدند، ۲ بیمار دچار تاخیر در جوش خوردن و ۱ بیمار دچار جوش نخوردن شدند. وضعیت جوش نخوردن و تاخیر در جوش خوردن در دو روش اختلاف معنی‌داری نداشت (۰۵/۰p>).
استنتاج : با توجه به کاهش مدت بستری در روش نیل مدولاری و انجام جراحی مجدد و کاربرد نیل مدولاری در بعضی از بیماران که به روش اکسترنال فیکساتور به خوبی درمان نمی‌شوند توصیه می‌شود از همان ابتدا نیل مدولاری انجام شود.

مسعود شایسته آذر ، محمد حسین کریمی نسب، مجید سجادی ساروی، سید اسماعیل شفیعی، سید محمد مهدی دانشپور، عاطفه هادیان، محمد علی محسنی بندپی،
دوره ۲۱، شماره ۸۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۰ )
چکیده

چکیده سابقه و هدف : استئوآرتریت شایع‌ترین علت ناتوانی در سالمندان به شمار می‌رود. استئوآرتریت زانو فرایندی فعال از یک بیماری درگیرکننده غضروف زانو است که با تخریب غضروف و کاهش فاصله مفصلی، ضخیم شدن و اسکلروز استخوان زیر غضروف، کیست‌های زیر غضروف و شکل‌گیری استخوان جدید (استئوفیت) مشخص می‌شود. این مطالعه با هدف بررسی رابطه درد و ناتوانی بیماران استئوآرتریت زانو با ضعف عضلانی، دفرمیتی و تغییرات رادیوگرافیک انجام شد. مواد و روش ها : این مطالعه به صورت توصیفی بر روی ۶۰ بیمار مبتلا به استئوآرتریت زانو که ۳۵ نفر آن‌ها زن و ۲۵ نفر مرد بودند انجام شد. بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو بر اساس معیارهای درد زانو و وجود تغییرات رادیوگرافیک از بین مراجعه‌کننده به درمانگاه‌های اورتوپدی یک بیمارستان ریفرال آموزشی انتخاب شدند. برای بررسی شدت ناتوانی از پرسشنامه (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index) WOMAC استفاده شد. یافته ها : بین شدت ناتوانی براساس معیار WOMAC و درد رابطه معنی‌دار وجود داشت (۰۵/۰p<) و همچنین بین شدت ناتوانی و ضعف عضلات ران و ساق رابطه معنی‌دار وجود داشت (۰۵/۰p<). استنتاج : در این مطالعه مشخص گردید درد و کاهش قدرت عضلات اطراف زانو رابطه مستقیم با شدت ناتوانی بیمار دارد و توصیه می‌گردد همزمان با اقدامات لازم جهت کاهش درد بیمار توصیه‌های لازم و اقدامات مورد نیاز جهت بازگشتن قدرت عضلات نیز صورت پذیرد که اقدامات لازم در هر دو زمینه به صورت توأم بهترین نتایج را به همراه خواهد داشت.
عباس نوروزیان باغانی، مهدی فرزادکیا، علی آذری، محمد علی ززولی، یاسر وزیری، مهدیه دلیخون، علی اصغر شفیعی،
دوره ۲۵، شماره ۱۳۳ - ( بهمن ۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: امروزه سودآوری اقتصادی بازیافت زباله و نقش آن در کاهش تولید و هزینه‌های دفع در کشورهای توسعه یافته به درستی مشخص شده است. در این تحقیق جنبه‌های اقتصادی بازیافت پسماندهای خشک شهر شیراز ارزیابی شده است.

مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی در شهر شیراز در سال‌های ۹۱-۱۳۹۰ است. جمع‌آوری اطلاعات از طریق مشاهدات میدانی، مصاحبه حضوری با مسئولین خدمات شهری شهرداری و مطالعه اسناد موجود در این سازمان صورت گرفت. در نهایت مزایای اقتصادی ناشی از بازیافت فعلی (۱۵ درصدی)، بازیافت ۵۰ درصدی و بازیافت ۸۰ درصدی ارزیابی شد.

یافته‌ها: میزان بازیافت پسماندهای کاغذی، کارتن، شیشه، نایلون و نایلکس، ظروف یک بار مصرف پلاستیکی، پت، سایر انواع پلاستیک، ظروف یک بار مصرف فلزی و سایر انواع فلزات به ترتیب۲۳، ۱۲، ۸، ۵/۲، ۸، ۱۳، ۱۳، ۱۱ و ۱۲ درصد است. بهره اقتصادی حاصل از بازیافت در شرایط موجود، مطلوب و ایده آل به ترتیب ۱۱۵۲۷، ۳۹۸۶۹ و ۶۳۷۹۱ میلیون ریال در سال محاسبه شد.

استنتاج: تنها ۱۵ درصد از پسماندهای خشک شهر شیراز بازیافت می‌گردد. با یک‌ برنامه‌ریزی مناسب ۱۰ تا ۲۰ سال آینده و ارتقا سطح بازیافت فعلی می‌توان سود اقتصادی ناشی از بازیافت را ۸ تا ۱۸ برابر افزایش داد.


الهام شفیعی، اسماعیل فخاریان، عبدالله امیدی، حسین اکبری، علی دل پیشه،
دوره ۲۶، شماره ۱۴۴ - ( دی ۱۳۹۵ )
چکیده

سابقه و هدف: یکی از مهم‌ترین نقایص شناختی در بیماران تروماتیک مغزی که زندگی این بیماران را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اختلال در حافظه کاری دیداری فضایی می‌باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر ضربه به سر برکارکرد حافظه بینائی بیماران ترومای مغزی خفیف بوده است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه کوهورت آینده نگر روی ۶۰ بیمار تروماتیک مغزی و ۶۰ نفر فرد سالم انجام شد. پس از گذشت ۶ ماه پی‌گیری، افراد جهت ارزیابی آزمون حافظه بینائی بنتون و دادن پاسخ به دو پرسش نامه جمعیت شناختی و عصبی شناختی به مرکز تحقیقات تروما واقع در دانشگاه علوم پزشکی کاشان مراجعه نمودند. در این مطالعه از فرم c آزمون بنتون و از شیوه‌های اجرای A و D استفاده شد. برای تحلیل اطلاعات به دست آمده خطای نوع اول برابر ۰۵/۰ در نظر گرفته شد و به منظور دستیابی به نتایجاز آزمون‌های مقایسه میانگین و کای اسکور هم‌چنین از روش آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین عملکرد دو گروه در نمره صحیح آزمون بنتون در اجرای A و D تفاوت معنی‌داری وجود داشت (۰۵/۰>p). نمرات صحیح آزمون مذکور نشان می‌دهد که بین محل ضربه و سطح نمره صحیح حافظه بینائی بیماران تروماتیک مغزی رابطه مثبت معنی‌داری وجود دارد(۰۰۳/۰= p).

استنتاج: تایید نارسایی در کنش اجرایی دیداری– فضایی بیماران تروماتیک مغزی خفیف همگام با اکثر نتایج قبلی در این حوزه تاییدکننده نظریه‌ها و تبیین‌های مهم در مورد ضعف بیماران ترومای مغزی است.


غلامرضا فلاح محمدی، زهرا سمیعی، فاطمه میرشفیعی،
دوره ۲۸، شماره ۱۶۳ - ( مرداد ۱۳۹۷ )
چکیده

سابقه و هدف: میزان تکرار تصاویر رادیوگرافی، به عنوان شاخص کنترل کیفی مطرح بوده و با بررسی آن نقاط قوت و ضعف بخش های رادیولوژی قابل ارزیابی است. تکرار تصاویر باعث افزایش دز پرتوی بیمار و پرسنل، از دست رفتن منابع و استهلاک دستگاه ها و افزایش زمان انتظار بیماران میگردد. در این مطالعه میزان تکرار تصاویر رادیوگرافی دیجیتال و عوامل مرتبط با آن مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، از دو بیمارستان دولتی شهرستان ساری، در سال ۱۳۹۶، تعداد ۱۷۲۴ اکسپوز بررسی شد. نوع رادیوگرافی، تعداد تصاویر تکرار شده و عامل منجر به تکرار به صورت آینده نگر ثبت شد. نمونه ها در قالب آمار توصیفی آنالیز گردید.
یافتهها: میانگین درصد تکرار تصاویر رادیوگرافی دیجیتال ۷/۸ درصد، بیشترین درصد تکرار به عملکرد کارشناسان رادیولوژی ۴/۶۹ درصد و در این بخش بیشترین سهم با ۷/۱۸ درصد، مربوط به عدم دقت در انطباق مرکز پنل و نقطه مرکزی تابش بوده است. سهم دستگاه مولد اشعه ایکس و پنل های دیجیتال ۴/۱۰ درصد، عامل وابسته به بیمار ۱/۱۶ درصد و سایر موارد ۱/۴ درصد بهدست آمد.
استنتاج: آموزشهای مداوم پرسنل، دقت در آزمون رادیوگرافی و بهکارگیری مربیان با تجربه در آموزش به دانشجویان، استفاده از سنسورهای زاویه کلیماتور لامپ برای جبران خطای پرسنل، وسایل ثابت کننده و حفظ آرامش بیمار از تکرار تصاویر به طور قابل توجهی میکاهد.
 
احمد علیخانی، سجاد شفیعی، فاطمه منتظر، سعید اصغری خنکدار، شمیلا عباسپور،
دوره ۲۸، شماره ۱۶۷ - ( آذر ۱۳۹۷ )
چکیده

توبرکلوما در کشورهای در حال توسعه رایج بوده و گاهاً با عفونت سیستم عصبی مرکزی (CNS) تظاهر مییابد، اما تظاهر آن به شکل توده مغزی بزرگ، غیرمعمول و نادر است. در این مقاله پسر ۱۶ ساله را با تظاهرات تشنج و توده مغزی معرفی میکنیم که پس از ارزیابی بر اساس پاتولوژی، توبرکلومای مغزی تشخیص داده شد.
میثاق شفیع زاد، سجاد شفیعی، کاوه ابراهیم زاده، سعید احتشامی، کاوه حدادی، مهشید عابدی،
دوره ۲۹، شماره ۱۷۴ - ( تیر ۱۳۹۸ )
چکیده

سابقه و هدف: عفونت محل عمل جراحی یکی از شایعترین عو ارض پس از راحی محسوب میشود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر پودر وانکومایسین موضعی در پیشگیری از عفونت محل عمل در جراحی ستون فقرات است.
مواد و روشها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی یک سویه کور است. ۲۰۰ بیمار به طور تصادفی در دو گروه انتخاب شدند. در گروه مورد، بعد از جراحی و قبل از بستن زخم از پودر وانکومایسین استفاده شد. در هر دو گروه سفازولین وریدی قبل از عمل وتا ۲۴ ساعت بعد از عمل تزریق شد. وضعیت زخم، دو هفته، یک ماه و دو ماه بعد از عمل بررسی شد. در موارد مشکوک به عفونت ،کشت محل زخم و کنترل ESR وCRP انجام گرفت.
یافتهها: مطالعه حاضر نشان داد که بین میزان بروز عفونت و سن ارتباط معناداری وجود ندارد (۰۳۸/۰P=) افزایش نمایه توده بدنی در هفتههای دوم و چهارم در هر دو گروه سبب افزایش بروز میزان عفونت شده بود. نوع تشخیص و نوع جراحی با عفونت پس ازعمل ارتباطی نداشت (۶۳۵/۰P=). نتایج حاصله بین CRP و  ESRبه دست آمده در هفتههای مختلف در هر دو گروه ارتباط معناداری نداشت (۳۱۱/۰P=) اما عدم ترمیم زخم پس از عمل در گروه وانکو مایسین به شکل معنیداری بالا بود (۰۴۱/۰P=)
استنتاج: با توجه به نتایج، پودر وانکومایسین به عنوان یک درمان پروفیلاکسی درمحل انسزیون، ریسک عفونت را تغییر نداده است. پیشنهاد میشود این مطالعه با تمرکز بیشتر تنها بر یک نوع جراحی انجام پذیرد.
 
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : ۱N۲۰۱۸۰۸۲۶۰۴۰۸۶۹IRCT
 
محمد شفیعی فر، نیلوفر دربندی، فرزانه نظری سرنجه،
دوره ۲۹، شماره ۱۷۹ - ( آذر ۱۳۹۸ )
چکیده

سابقه و هدف: در مطالعات زیادی تخریب حافظه ناشی از تزریق مورفین گزارش شده است. همچنین شواهد نشان میدهد که هورمون گرلین تثبیت حافظه را افزایش میدهد. از طرف دیگر ناحیه سپتوم میانی نقش مهمی در مکانیسم حافظه و یادگیری دارد. در مطالعه حاضر نقش ناحیه سپتوم میانی در اثرات گرلین بر فراموشی ناشی از مورفین بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی رت‏های نر بالغ از نژاد ویستار بطور تصادفی به ۱۲ گروه تقسیم شدند: گروه‏های گرلین (nmol/µl۳، ۵/۱، ‏۵/۰‏) به‏همراه سالین (ml/kg۱) یا مورفین(mg/kg ۵/۷) وگروه‏های تیمار شده با لیدوکائین (μl/rat ۱) یا سالین (l/ratµ ۱) به همراه گرلین (nmol/µl ۳) یا سالین (l/ratµ ۱) به علاوه مورفین (mg/kg ۵/۷). کانولگذاری در نواحی بطن جانبی و سپتوم میانی انجام شد. گرلین و لیدوکائین بهترتیب در بطن جانبی و سپتوم و مورفین به‏صورت زیرجلدی تزریق شد. حافظه به کمک یادگیری اجتنابی ارزیابی شد.
یافتهها: تزریق بعد از آموزش گرلین به درون بطن جانبی ۵ دقیقه قبل از تزریق مورفین (mg/kg ۵/۷) به صورت وابسته به دوز، از ایجاد فراموشی ناشی از مورفین جلوگیری کرد (۰۰۰/۰=P). تزریق لیدوکائین به درون ناحیه سپتوم میانی ۵ دقیقه قبل از تزریق گرلین مانع از اثر آن در مهار فراموشی ناشی از مورفین شد (۰۰۰/۰= P).
استنتاج: این مطالعه نشان می‏‏دهد تزریق گرلین به بطن جانبی قادر است از تخریب حافظه ناشی از مورفین جلوگیری کند. غیرفعال سازی سپتوم میانی توسط تزریق لیدوکائین اثر گرلین بر نقص حافظه ناشی از مورفین را کاهش داد. لذا به نظر می‏رسد ناحیه سپتوم میانی در میانجیگری اثرات گرلین بر فراموشی ناشی از مورفین دخالت دارد.
 
 
سید اسماعیل شفیعی، غلامرضا پرتوی، پریسا اسلامی، مسعود شایسته اذر،
دوره ۳۰، شماره ۱۸۵ - ( خرداد ۱۳۹۹ )
چکیده

سابقه و هدف: ارتباط بین سطح ویتامین D و پارگی رباط صلیبی قدامی (ACL) در مردان ورزشکار ایرانی به خوبی شناخته نشده است و یافته های حاضر در این خصوص ناکافی و متناقض هستند. مطالعه حاضر ارتباط سطح ویتامین D و پارگی ACL در مردان ورزشکار ایرانی را مورد بررسی قرار داد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی مقطعی در سال ۱۳۹۵ بر روی ۱۰۰ مرد ورزشکار که با درد زانو به کلینیک بیمارستان امام خمینی مراجعه نمودند انجام شد. افراد مورد مطالعه به صورت غیر تصادفی در دوگروه ۵۰ نفره شامل گروه با پارگی ACL و گروه بدون پارگی ACL قرار گرفتند. پارگی ACL با معاینه و مشاهده تصاویر MRI تایید شد. اطلاعات شامل سطح سرمی ویتامین D، سن، شاخص توده بدنی(BMI) و سابقه فعالیت ورزشی جمعآوری گردید و از نرمافزار SPSS ۲۰ برای آنالیز آماری استفاده شد.
یافتهها: افراد مورد مطالعه ۱۰۰ مرد ورزشکار با میانگین سنی ۶± ۲۸ سال و سطح سرمی ویتامین D ، (۰۲/۱±۰۷/۲۵) نانوگرم بر دسی لیتر بودند. در گروهی که پارگی ACL داشتند میانگین سطح سرمی ویتامین D بهطور معنیداری پایینتر از گروه بدون پارگی ACL بود (۰۰۱/۰< P). در صورتی که تفاوت معناداری در میانگین سن، BMI و سابقه فعالیت ورزشی بین دوگروه وجود نداشت (۰۵/۰> P).
استنتاج: این مطالعه نشان داد که سطح پایین سرمی ویتامین D با ریسک پارگی ACL در مردان ورزشکار ایرانی همراهی دارد.
سجاد شفیعی، سعید احتشامی، کاوه حدادی، سیاوش مرادی، مجتبی صالح آهنگر، مریم حسن نژاد رسکتی، میثاق شفیع زاد،
دوره ۳۱، شماره ۱۹۶ - ( اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده

سابقه و هدف: در دسترس بودن کلسیم و تعادل ویتامین D نقش مهمی در جوش خوردن استخوان دارد. با وجود نتایج متناقض در مطالعات مختلف، این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی تجویز ویتامین D در مقایسه با آلندرونات بر فیوژن مهرههای لومبوساکرال در بیماران تحت جراحی فیوژن خلفی کمری، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سویه کور، بر روی ۷۵ بیمار (سه گروه ۲۵ نفره) انجام گرفت. بیماران در گروه آلندرونات ۷۰ میلیگرم خوراکی هر دو هفته یک بار، در گروه ویتامین D ماهانه ۵۰۰۰۰ هزار واحد برای شش ماه و در گروه کنترل فقط درمان روتین بعد از جراحی را دریافت کردند. سپس تحت CT اسکن ناحیه لومبار برای ارزیابی میزان فیوژن کمری شش ماه پس از جراحی، قرار گرفتند. شدت کمردرد (با مقیاس VAS: Visual Analogue Scale) شش ماه پس از جراحی بررسی شد و دادهها توسط نرمافزار آماری SPSS نسخه ۱۶ آنالیز شدند.
یافتهها: شدت کمر درد در بدو مراجعه در گروه ویتامین D، ۳/۱ ± ۳۶/۶ (۰۰۰۱/۰> P) بالاتر از گروه کنترل و الندرونات بود و در آخرین VAS در این گروه به ۹۷/۰ ± ۱۲/۲ رسید که نشان داد شدت کمر درد در این گروه کاهش بیشتری داشته است. در مجموع در هر سه گروه شدت کمر درد به طور معنیداری کاهش داشته است (۰۰۰۱/۰> P). فراوانی موارد عدم فیوژن در گروه کنترل (۱۶ درصد) نسبت به گروه ویتامین D (۱۲ درصد) و آلندرونات (۸ درصد) بیشتر بود (۹۰۰/۰=P).
استنتاج: استفاده از مکمل ویتامین D و آلندرونات موجب بهبود اندکی در میزان فیوژن لومبوساکرال شد. بررسی اثربخشی درمان ترکیبی آلندرونات و ویتامین D بر روی شدت درد و فیوژن در این بیماران نتایج را روشنتر میکند.
 
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : ۲N۲۰۱۸۰۸۲۶۰۴۰۸۶۹IRCT
میثاق شفیع زاد، سجاد شفیعی، سید محمد باغبانیان، مریم خوش نظر، مریم حسن نژاد رسکتی،
دوره ۳۱، شماره ۱۹۷ - ( خرداد ۱۴۰۰ )
چکیده

 سابقه و هدف: ونتروکولوستومی بطن سوم آندوسکوپیک روشی مهم در درمان اشکال مختلف هیدروسفالی بزرگسالان است و در بسیاری از موارد، اثرگذارتر از شنتهای سنتی است. بنابراین به بررسی نتایج ونتریکولوستومی بطن سوم اندوسکوپیک در بیماران مبتلا به هیدروسفالی با فشار نرمال پرداختیم.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی روی ۲۰ بیمار مبتلا به هیدروسفالی با فشار نرمال مراجعهکننده به بیمارستان امام ساری در سال ۹۷ تا ۹۹ پس از لحاظ کردن معیار ورود و خروج صورت گرفت. درجهبندی هیدروسفالی با فشار نرمال در بیماران بر اساس سیستم JCSRIH انجام شد. شاخصهای مورد بررسی قبل ETV شامل سن، ICP، بیشترین قطر شاخهای فرونتال بطنهای جانبی، بیشترین عرض حفره کرانیال، Evans Ratio بود. بیماران قبل و بعد از انجام ETV، یک هفته، یک ماه و ۶ ماه بعد ارزیابی شدند. در صورت عدم بهبودی در علائم بالینی بیماران پس از یک هفته، تحت عمل شانتگذاری ونتریکولوپریتونئال قرار گرفتند. 
یافتهها: افراد مورد مطالعه، ۶۵ درصد مرد و ۳۵ درصد زن با میانگین سنی ۱۲/۴ ± ۴۰/۷۵ سال و ICP برابر
mmgh ۸۷/۰ ± ۳۵/۱۱ بودند. ۵۵ درصد از آنها پس از یک هفته، بهبودی در علائم نداشته و مورد شانتگذاری قرار گرفتند. در مقابل در ۴۵ درصد از بیماران پس از یک هفته بین ۲ تا ۳ گرید (درجه) بهبودی براساس مقیاس درجهبندی JCSRIH مشاهده گردید (۰۵/۰ > P).
استنتاج: به عنوان یک درمان، ETV میتواند در بیماران مبتلا به هیدروسفالی با فشار نرمال موثر باشد. مطالعات بیشتری در ارتباط با روشنتر شدن پاتوفیزیولوژی بیماری، دینامیک مایع مغزی نخاعی مورد نیاز است.

صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb