جستجو در مقالات منتشر شده


۲۳ نتیجه برای طباطبایی

محمدجعفر صفار ، فرشاد نقش وار ، احسان علایی طباطبایی ،
دوره ۱۲، شماره ۳۷ - ( دى ۱۳۸۱ )
چکیده

سابقه و هدف: عوامل مولد عفونت های حاد مجاری تنفسی تحتانی در کودکان متعدد و میزان نقش آنان براساس سن بیماران، ماه های سال، مناطق جغرافیایی و روش های تشخیصی به کار گرفته شده متفاوت می باشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان نقش ویروس های سن سی شیال تنفسی و آنفلوآنزا در عفونت های حاد مجاری تنفسی تحتانی در کودکان بستری شده در استان مازندران می باشد.
مواد و روش ها: کودکان ۱ ماهه الی ۱۰ ساله با عفونت حاد مجاری تنفسی تحتانی بستری در بخش های اطفال بیمارستان بوعلی سینا ساری و امیرکلا بابل از نظر عوامل ویروسی سن سی شیال تنفسی و آنفلوآنزا A و B مورد بررسی با روش ایمونو فلورسانت غیر مستقیم از ترشحات حلقی- بینی نازوفارنکس قرار گرفتند. سپس رابطه آنان با یافته های بالینی، آزمایشگاهی، رادیولوژی، فعالیت فصلی و گروه های سنی درگیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: تعداد ۱۵۰ کودک با طیف سنی ۱ ماهه الی ۸ ساله طی ۷ ماه دوران مطالعه (آذر ماه ۱۳۸۰ لغایت خرداد ماه ۱۳۸۱) بستری گردیدند. از ۳۳ نفر آنان (۲۲ درصد کل) تعداد ۳۷ ویروس جدا گردید (در ۴مورد دو ویروس با همدیگر بودند). میزان فعالیت ویروس سن سی شیال تنفسی در ۱۸ مورد (۱۲ درصد کل) که بیشترین میزان فعالیت در آذر لغایت بهمن ۸۰ و آنفلوآنزا A در ۱۴مورد (۳/۹ درصد کل) و آنفلوآنزا B در ۵ مورد (۳/۳/ درصد کل) که فعالیت عمده آنان نیز ماه دی بوده و بیشترین گروه سنی مبتلا کودکان کمتر از ۲ سال با ۷۳ درصد کل بوده است.
استنتاج: ویروس های فوق نقش قابل توجهی در ایجاد عفونت های مجاری تنفسی کودکان خصوصا کودکان کمتر از ۲ سال دارند. تفاوت بالینی و آزمایشگاهی قابل توجه ای بین دو گروه عوامل مثبت و منفی یافت نگردید. توصیه می شود مطالعه وسیع تر با طول دوره چند ساله انجام تا نقش عوامل مختلف در ایجاد عفونت های حاد مجاری تنفسی تحتانی شناخته شود و رابطه آنان با نشانه های بالینی و آزمایشگاهی مختلف جهت تعیین سیاست های درمانی و پیشگیری تجربی مشخص گردد.

بدیع الزمان رادپی ، طاهره پارسا ، شیده دبیر ، سیدسعید حسینی ، عوض حیدرپور ، محمدرضوان نوبهار ، سیداحمد طباطبایی ،
دوره ۱۶، شماره ۵۱ - ( فروردین ۱۳۸۵ )
چکیده

پولمونری آلوئولار پروتیینوزیس (PAP) یک بیماری نادر ریه است که در آن سورفاکتانت به طور غیر معمول در جدار آلوئول های ریه تجمع یافته و سبب بروز علایم و مشکلات تنفسی می گردد درمان های متعدد برای این بیماری پیشنهاد شده است، اما تنها درمان مفید و موثر، لاواژ کامل ریه ها (WLL) تحت بیهوشی عمومی است. در بزرگسالان این کار با برقراری تهویه یک ریه و شستشوی متوالی ریه ها صورت می گیرد اما در کودکان کم سن این کار به دلیل اشکالات تکنیکی و فنی ممکن نمی باشد. این گزارش به شرح دو مورد لاواژ کامل ریه در کودک مبتلا به PAP تحت بای پس کامل قلبی عروقی که برای اولین بار در ایران و منطقه انجام می شود پرداخته است. لاواژ کامل ریه تحت بای پس کامل قلبی عروقی CPB در موارد لازم در ایران کاملا مقدور و موفق می باشد.

ابوتراب طباطبایی نایینی ، محمدرضا حق شناس ، محمدرضا ضیایی درونکلایی ، ناصر اوجی ، نوید ضیایی درونکلایی ،
دوره ۱۸، شماره ۶۳ - ( فروردين و اردیبهشت ۱۳۸۷ )
چکیده

سابقه و هدف: یکی از روش های تشخیصی کارآمد در بیمـاری های چشـم و مجـاری اشکی، استفاده از مواد حاجب و تصویربرداری از کیسه اشکی (Dacryocystography) می باشد. داکریوسیستوگرافی آسان، ارزان و تکنیک خاص پرتونگاری برای تعیین محل بیماری در دستگاه بینی - اشکی است. مواد حاجب گوناگونی برای داکریوسیستوگرافی استفاده می گردند. به طور کلی برای این عمل از مواد حاجب با اسمولاریتی پایین و نیز حداقل رقت آن ها استفاده می شود. تا کنون بر اساس بررسی های به عمل آمده، تأثیر مواد حاجب بر ترکیبات اشک دقیقا ارزیابی نگردیده است؛ لذا در این تحقیق سعی بر آن بوده تا جزییات اثر آیوهگزول بر ترکیبات اشک مورد ارزیابی قرار گیرد.
مواد و روش ها: تعداد ۱۰ راس الاغ نر و ماده سه تا پنج ساله انتخاب گردیدند. آزمودنی ها تحت داکریوسیستوگرافی با آیوهگزول قرار گرفتند. میزان پروتئین تام، لیزوزیم، سدیم و پتاسیم و الکتروفورز پروتئین های اشک قبل از عمل و در فاصله های زمانی ۲ ساعت و ۲ هفته پس از داکریوسیستوگرافی اندازه گیری و مورد ارزیابی واقع شدند. برای تعیین پروتئین تام نمونه ها از روش لوری (Lowry) استفاده گردید.فعالیت آنزیم لیزوزیم با روش شوگار (Shugar) ارزیابی شد. یکی از دقیق ترین روش های اندازه گیری عناصر در بافت ها و ترشحات بدن حیوانات استفاده از طیف سنجی جذب اتمی است. در این تحقیق از روش جذب اتمی با شعله برای اندازه گیری مقدار سدیم و پتاسیم نمونه های اشک و به منظور نزدیک تر شدن به اجزای موثر بر افزایش یا کاهش پروتئیـن تـام که به روش لـوری مورد ارزیـابی قـرار گرفت، از الکتروفورز ژل سدیـم دو دسیل سولفـات پلی اگریل (SDS-PAGE) در شیب غلظت ۲۰- ۵ درصد استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده های تحقیق حاضر از روش های توصیفی و اندازه گیری مکرر استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار مقدار پروتئین تام ۲,۱۵±۵.۸۸ میلی گرم در میلی لیتر قبل از تجویز آیوهگزول،۴.۱۰±۰.۹۶ پس از دو ساعت و ۷.۳۶±۳.۶۸ پس از دو هفته می باشد که دارای اختلاف معنی داری نمی باشد. نتایج حاصل از اندازه گیری مقدار لیزوزیم اشک قبل از تجویز ۸۵۸.۳۹±۱۷۰.۸۸ واحد در میلی گرم پروتئین اشک و پس از دو ساعت ۱۰۱۳.۱۹±۱۷۸.۶۷ و پس از دو هفته ۷۰۲.۵۴±۳۶۰.۵۰ گردید که اختلاف معنی داری نداشتند. مقادیر سدیم اشک قبل از تجویز ۳۰۸۴.۹۰±۷۲۵.۴۴ و پس از دو ساعت ۳۵۰۸.۴۰±۱۳۷۲.۵۲ و پس از دو هفته تجویز ۸۰۲۶.۲۰±۲۹۵۳.۸۸ میکروگرم در میلی لیتر، و مقادیر پتاسیم اشک قبل از تجویز۸۶۳.۳۷±۵۲.۵۵ و پس از دو ساعت ۷۵۳.۸۴±۴۶.۸۱ و پس از دو هفته ۱۵۶۴.۲۰±۲۷۶.۴۱ میکروگرم در میلی لیتر گردیدند که دارای اختلاف معنی داری می باشند. نتایج الکتروفورز پروتئین های اشک نشان داد، حداقل ۱۰ باند پروتئینی قابل تشخیص می باشد. از نظر تعداد باند الکتروفورزی موجود در نمونه های زمان های صفر، دو ساعت و دو هفته پس از عمل، تفاوتی مشاهده نگردید.
استنتاج: با توجه به نتایج و معنی دار نشدن تغییرات پارامترها در غالب موارد، به نظر می رسد احتمالا آیوهگزول (مواد حاجب با پایه آبی) برای استفاده در داکریوسیستوگرافی منعی نداشته باشد و پرتونگار می تواند از آن برای تشخیص ضایعات مجرای اشکی و چشم استفاده نماید.

زهره مظلوم ، فاطمه کاظمی ، سیدحمیدرضا طباطبایی ،
دوره ۱۸، شماره ۶۸ - ( بهمن و اسفند ۱۳۸۷ )
چکیده

سابقه و هدف: سرعت جذب کربوهیدرات بعد از وعده غذایی، با نمایه گلایسمی تعیین می شود و این سرعت در پاسخ های متابولیک و هورمونی تاثیرگذار است. مطالعه کنونی به منظور بررسی تاثیر دو رژیم غذایی ایزوکالریک کم چرب و نمایه گلایسمی پایین در کاهش وزن، شاخص توده بدن و مقادیر فاکتورهای چربی خون می باشد.
مواد و روش ها: در این کار آزمایی بالینی ۴۶ زن چاق با (۲۷?BMI)، در محدوده سنی ۵۵-۱۸ سال مراجعه کننده به درمانگاه مطهری شیراز به طور تصادفی به دو گروه رژیمی (کم چرب و نمایه گلایسمی پایین) تقسیم شده و به مدت ۶ هفته رژیم خاص گروه خود را دریافت کردند. پارامترهای وزن، شاخص توده بدن، نسبت دور کمر به باسن و فاکتورهای چربی خون در ابتدا و انتهای ۶ هفته اندازه گیری شد.
یافته ها: مقایسه وزن بدن، شاخص توده بدنی، نسبت دور کمر به باسن و فاکتورهای چربی خون در هر گروه قابل ملاحظه بود (۰۰۰/p<۰) اما بین دو گروه رژیمی کم چرب و نمایه گلایسمی پایین اختلاف معنی داری مشاهده نشد؛ بجز فاکتور HDL-C بعد از غذا که بین دو گروه اختلاف قابل ملاحظه ای داشت.
استنتاج: هر دو رژیم غذایی در کاهش وزن و فاکتورهای لیپیدی خون به یک نسبت موثر هستند.

فریبا تابع بردبار ، سیدکاظم رسول زاده طباطبایی ، پرویز آزادفلاح ، سیامک سامانی ،
دوره ۱۹، شماره ۷۳ - ( آذر و دی ۱۳۸۸ )
چکیده

سابقه و هدف: احساس غربت وضعیت پیچیده شناختی، انگیزشی و هیجانی بوده که در پی انتقال فرد به محیط جدید در وی به وجود می آید و بنظر می رسد با کاهش مهارت های جرات ورزی همراه باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش ابراز وجود بر کاهش احساس غربت دانشجویان دختر بوده است.
مواد و روش ها: این مطالعه مداخله ای بصورت قبل و بعد همراه با گروه کنترل انجام شد. از ۲۴۹ دانشجوی دختر سال اول دانشگاه ۹۶ نفر دچار احساس غربت تشخیص داده شدند که از میان آنان تعداد ۶۰ دانشجو به شیوه تصادفی ساده انتخاب و در گروه های مداخله و کنترل جای گرفتند. اطلاعات توسط پرسشنامه احساس غربت (ارچر و همکاران) که دارای ۳۰ عبارت، در مقیاس پنج درجه ای لیکرت ۱تا ۵ می باشد و همچنین توسط پرسشنامه محقق ساخته شامل اطلاعات دموگرافیک جمع آوری گردید. نمرات پیش آزمون در ۲ هفته اول ورود به خوابگاه جمع آوری گردید. افراد گروه مداخله در یک برنامه آموزشی ۹۰ دقیقهای به مدت ۱۲ جلسه شرکت نمودند و نمرات پس آزمون در جلسه آخر آموزش تقریبا سه هفته پس از سنجش اولیه جمع آوری گردید. داده ها با آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نمره احساس غربت دو گروه آزمایش و کنترل در پیش آزمون تفاوت معنی داری نداشت اما با ارایه روش جرات ورزی نمرات پس آزمون در گروه مداخله بطور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود. همچنین دو مولفه احساس غربت یعنی دلبستگی به خانه و ناراضی بودن از دانشگاه در مرحله پیش آزمون تفاوت معنی دار نداشت ولی پس از اجرای برنامه آموزشی هر دو مولفه در گروه مداخله بطور معنی داری بالاتر بود.
استنتاج: نتایج مطالعه نشان داد که آموزش ابراز وجود می تواند در کاهش مشکلاتی که بعد از انتقال فرد به محیط دانشگاه و خوابگاه به وجود می آید موثر باشد.

معصومه محمدی، اصغر رضا سلطانی، یحیی جوادیان، مینو خلخالی، سید مهدی طباطبایی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ویژه نامه اسفند (شماره ۱) ۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف : تقویت عضلات اکستانسور ستون فقرات گردنی به عنوان یکی از راه های پیش گیری و درمان درد گردن توصیه شده است . هدف از این مطالعه بررسی ت أثیر دو روش تمرینی مختلف بر قدرت ایزومتریک عضلات اکستانسور سروگردن در افراد سالم است. ۲۵ سال به صورت تصادفی در دو گروه تمرینات تقویتی - مواد و روش ها: در این مطالعه ۲۸ خانم سالم ۲۰ اکستانسوری سرو گردن ( ۱۴ نفر) و ابداکتوری شانه ( ۱۴ نفر) قرار گرفتند . هر دو گروه به مدت ۱۰ هفته و هفته ای سه روز به انجام تمرینات پرداختند . قدرت ایزومتریک عضلات اکستانسور سروگردن در هر دو گروه قبل و بعد از مداخله با استفاده از دستگاه سنجش قدرت ایزومتریک انداز هگیری شد. یافته ها: قدرت ایزومتریک عضلات اکستانسورهای سر و گردن در هر دو گروه افزایش معنی داری را نشان داد مقایسه بین دو گروه نشان داد اگرچه تمرینات اکستانسوری سروگردن تأثیر بیش تری روی قدرت ایزومتریک .(p<۰ /۰۰۱) .(p=۰/ عضلات داشت اما تفاوت معنی داری از این نظر بین دو برنامه تمرینی مشاهده نشد ( ۰۸۸ استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که تمرینات تقویتی ابداکتوری شانه همانند تمرینات تقویتی اکستانسوری سر وگردن می تواند در افزایش قدرت ایزومتریک عضلات اکستانسور م ؤثر باشد . بنابراین در مواردی که افراد به علت درد یا سایر محدودیت ها قادر به اجرای تمرینات معمول سر وگردن نباشند ، این برنامه تمرینی م ی تواند ب ه عنوان یک برنامه پیشنهادی برای تقویت عضلات اکستانسور سر وگردن مورد استفاده قرار گیرد.
احسان زارعی، محمد عرب، آرش رشیدیان، سید محمود قاضی طباطبایی، عباس رحیمی فروشانی،
دوره ۲۲، شماره ۹۸ - ( اسفند ۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف: ارزش ادراک شده به مفهوم ارزیابی کلی مشتری از میزان مطلوبیت یک کالا یا خدمت بر مبنای ادراک وی از منافع دریافت شده در مقابل هزینه‌های پرداخت شده است. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین کیفیت خدمات ارائه شده در بیمارستان‌های خصوصی شهر تهران با ارزش ادراک شده از سوی بیماران بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی در سال ۱۳۸۹ انجام شد. تعداد نمونه‌های مطالعه ۹۶۹ بیمار بود که از ۸ بیمارستان عمومی خصوصی در شهر تهران انتخاب شدند. داده‌های مطالعه از طریق یک پرسشنامه ۱۸ آیتمی (شامل ۱۴ آیتم کیفیت، ۴ آیتم ارزش ادراک شده) جمع آوری شد که روایی و پایایی آن تأیید شده بود. آنالیز داده ها با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و رگرسیون چند متغیره در نرم افزار SPSS۱۷ انجام شد. یافته‌ها: به‌طور کلی میانگین نمره ادراک بیماران از کیفیت خدمات، ۰۱/۴ و میانگین نمره کلی ارزش ادراک شده نیز ۴۳/۳ از ۵ بود. بر اساس نتایج رگرسیون، حدود ۲۷ درصد از واریانس ارزش ادراک شده توسط ابعاد کیفیت خدمت تبیین می‌شود. کیفیت تعامل قوی‌ترین عامل مؤثر بر ارزش ادراک شده بیمار است که قدرت پیش‌بینی این عامل حدود دو برابر دو بعد دیگر کیفیت (کیفیت فرایند و کیفیت محیط) است. استنتاج: سه بعد کیفیت خدمات تعیین‌کننده‌های کلیدی ارزش ادراک شده در بیمارستان‌های خصوصی تهران بودند. برای ارتقاء ارزش ادراک شده از سوی بیماران، اقدامات بهبود کیفیت باید بر کاهش و متناسب کردن هزینه‌های پولی، زمان‌بندی و انجام دقیق خدمات، و تقویت جنبه‌های روابط بین شخصی و مهارت‌های ارتباطی پزشکان، پرستاران و پرسنل متمرکز باشد.
میترا اسلام دوست، فاطمه یاری، مهین نیکوگفتار، مینو احمدی نژاد، محمد رضا طباطبایی، راضیه فدایی،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۵ - ( مرداد ۱۳۹۳ )
چکیده

بر روی αMβ بر سطح پلاکت می شود و به دنبال آن گیرنده های ۲ gpIbα سابقه و هدف: سرما سبب تجمع گیرنده تجمع یافته را شناسایی کرده و پلاکت ها را می بلعند. به نظر می رسد، پوشاندن gpIbα ماکروفاژهای کبدی، مولکول های با قند گالاکتوز، بتواند از اتصال و فاگوسیتوز پلاکت توسط ماک روفاژ جلوگیری کند ؛ gpIbα گروه های قندی مولکول بنابراین هدف از انجام این مطالعه تاثیر گلیکوزیلاسیون برعملکرد و فاگوسیتوز پلاکت ها در طول نگهداری فرآورده پلاکت کنسانتره در سرما می باشد. مواد و رو ش ها: در این مطالعه تجربی که در سال ۹۱ انجام شد، ۲۱ کیسه پلاکت کنسانتره از سازمان انتقال خ ون UDP-Gal ایران تهیه و هرکیسه به سه قسمت تقسیم گردید. برای انجام گلیکوزیلاسیون به یکی از کیسه ها، محلول استوک تزریق شد. کیسه ها در دماهای مختلف قرار داده شده و در روزهای مختلف،پارامترهای شمارش سلولی، اگرگیشن پلاکتی و بررسی گردید. در نهایت داده های به دست آمده به وسیله (THP میزان بلع پلاکت ها توسط ماکروفاژها (سوش سلولی ۱ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. (Wilcoxon) آزمون غیر پارامتریک یافته ها: نتایج نشان داد که شمارش و عملکرد پلاکتی در دمای ۴ درجه سانتی گراد، تقریباً ثابت می ماند. گالاکتوزیلاسیون و نگهداری در سر ما سبب پاسخ بهتر پلاکت ها به اگونیست ها در تست آگریگاسیون شده اما نمی توانداز جلوگیری نماید. THP بلع و فاگوسیتوز پلاکت ها توسط سوش سلولی ۱ تاثیر THP استنتاج: انجام گالاکتوزیلاسیون و نگهداری پلاکت ها در سرما در فاگوسیتوز آن ها توسط سلول های ۱ ندارد. به دلیل ن گهداری خوب شمارش و عملکرد پلاکت درطول زمان ذخیره در ۴ درجه سانتی گراد، مطالعه ذخیره پلاکت کنسانتره در سرما می تواند در آینده مورد بررسی قرار گیرد.
حسن بسکابادی، غلام علی معموری، عباس طباطبایی، صدیقه آیتی، ملیحه حسن زاده، معصومه داور نیا ، زهرا پروینی، راحله فرامرزی، مریم ذاکری حمیدی،
دوره ۲۴، شماره ۱۲۲ - ( اسفند ۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: هرساله حدود سه میلیون جنین قبل از تولد جان خود را از دست می‌دهند. شناسایی عوامل خطر این مرگ‌ها ممکن است در کنترل و جلوگیری از حداقل تعدادی از آن‌ها مؤثر باشد. مطالعه حاضربا هدف تعیین عوامل خطرزای مرگ‌های داخل رحمی انجام شده است. مواد و روش‌ها: در مطالعه مقطعی توصیفی حاضر، ۲۲۵ مورد از مرگ‌های داخل رحمی جنین با سن بالای ۲۰ هفته حاملگی طی سال‌های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ در بیمارستان قائم (عج) مشهد بررسی شدند. اطلاعات مربوط به مطالعه از طریق پرسش‌نامه پژوهش گر ساخته در سه بخش (مشخصات مادر، جنین و جفت) طراحی گردید. پس از بروز مرگ، اطلاعات اپیدمیولوژیک، اقدامات تشخیصی و درمانی و سیر بیماری قبل از مرگ شامل مشخصات جنین، مادر، پرده‌ها و جفت بررسی شد و سپس در یک کمیته تخصصی، عوامل مساعد کننده و علل مرگ بررسی گردید. یافته‌ها: بیش‌ترین ریسک فاکتورهای مرگ جنین به ترتیب ناشناخته (۸۶ مورد، ۲/۳۸درصد)، جنینی (۸۳ مورد، ۹/۳۶ درصد)، جفتی و بندنافی (۲۹ مورد، ۹/۱۲ درصد) و مادری (۲۷ مورد، ۱۲ درصد) بود. شایع‌ترین بیماری مادر در حاملگی، افزایش فشارخون (۳/۲۱ درصد) بود. ناهنجاری‌های طبقه‌بندی نشده (۱۵ مورد، ۴/۷ درصد) و سیستم عصبی (۱۴ مورد، ۹/۶ درصد) بیش‌ترین میزان بروز را در جنین‌های فوت شده داشتند. جفت در ۸۴ مورد (۳/۳۷ درصد) غیرطبیعی گزارش شد. استنتاج: کنترل و درمان مناسب بیماری‌های مادر در حاملگی، تشخیص زودرس و درمان مناسب آنومالی‌های مادرزادی و مشکلات جفت و پرده‌ها ممکن است در کاهش مرگ جنین مؤثر باشند. از این رو مشاوره صحیح و آموزش‌های دوران بارداری در خصوص کنترل مناسب مادران پرخطر، انجام اقدامات درمانی به موقع و مدیریت صحیح زایمان می‌تواند کمک‌کننده باشد.
رضا طباطبایی قمی، محسن شیخ حسن، ناصر کلهر، مهدیه قیاثی،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۳ - ( فروردین ۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: یکی از پرکاربردترین منابع سلولی در مهندسی بافت غضروف، سلول‏های بنیادی مزانشیمی(MSCs) می‌باشند. در مطالعه حاضر، سلول‏های بنیادی انسان به عنوان منبع سلولی مورد استفاده قرار گرفت. از آن‏جایی که داربست نقش مهمی در مهندسی بافت ایفا می‏کند، هدف از این مطالعه ارزیابی توانایی داربست فیبرینی در تمایز غضروف از سلول‏های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی (ADMSCs) است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه، پس از آماده سازی داربست فیبرینی و جداسازی سلول های بنیادی مزانشیمی از بافت چربی، و تایید جداسازی این سلول‏ها، این سلول‏ها بر روی داربست فیبرینی کشت شدند. هفت روز پس از کشت سلولی، ارزیابی توانایی زنده‌ماندن و رشد سلول‏ها با استفاده از آزمون MTT بررسی شد. در نهایت، ۱۴ روز پس از پایان تمایز غضروف، تجزیه و تحلیل بیان ژن‌ها و تشکیل مرفولوژی غضروفی به ترتیب توسط Real-time PCR و آنالیز هیستولوژی مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: توانایی بقا و تکثیر سلول‌ها و هم‏چنین بیان تمامی ژن های کندروژنیک در داربست فیبرینی در مقایسه با گروه شاهد به طور قابل توجهی افزایش یافته است. علاوه بر این، تشکیل سلول های غضروفی بر روی داربست فیبرینی نیز تایید شد. استنتاج: فیبرین داربست مناسبی برای تمایز غضروف از سلول‏های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی است.
فهیمه رشیدی فکاری، محبوبه طباطبایی چهر،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۳ - ( فروردین ۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: زایمان و تولد نوزاد از زیباترین لحظات زندگی هر زنی می‌باشد که این حادثه بزرگ معمولاً با اضطراب و تنش همراه است. هدف مطالعه حاضر مقایسه اثر استنشاق دو اسانس شمعدانی و پرتقال بر اضطراب زایمان می‌باشد. مواد و روش‌ها: در مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر افراد شرکت کننده به دو گروه تقسیم شدند به طوری که در هر گروه ۵۰ زن قرارگرفتند. یک گروه اسانس شمعدانی و یک گروه اسانس پرتقال دریافت کردند. بررسی میزان اضطراب در این مطالعه به عنوان پیامد اولیه بوده است که در هردو گروه قبل و بعد از مداخله بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های کای دو، t زوج و ویلکاکسون استفاده گردید . یافته‌ها: سطح اضطراب درگروه دریافت کننده اسانس شمعدانی نسبت به گروه دریافت کننده اسانس پرتقال کاهش بیش تری داشت (۰۲/۴- درمقابل ۰۸/۳-). استنتاج: مطالعه حاضر نشان داد که رایحه شمعدانی نسبت به پرتقال در کاهش میزان اضطراب و آرام بخشی موثرتر است.
حمیدرضا طباطبایی، جعفر حسن زاده، فرشته یونس نیا،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۹ - ( مهر ۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: عامـل بیمـاری سـل باکتـــری Mycobacterium Tuberculosis است) و استفــاده از Geographic Information System (GIS) در چگوتگی توزیع مکانی بیماری سل منجر به تقویت برنامه‌های کنترل می‌گردد. این مطالعه با هدف تعیین الگوی مکانی بروز بیماری سل در استان گیلان به انجام رسیده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه اکولوژیک روی ۳۰۲۷ بیمار مبتلا به سل در سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰ در استان گیلان انجام شد. روش جمع‌آوری داده‌ها کل شماری بوده است و ترسیم نقشه‌ها با برنامه ArcGIS ver,۱۰ انجام شد. یافته‌ها: تعداد ۲۱۵۲ نفر (۱/۷۱ درصد) بیمار مبتلا به سل ریوی و ۸۷۵ نفر (۹/۲۸ درصد) بیمار مبتلا به سل خارج ریوی بودند. با ترسیم نقشه‌های شهرستانی و دهستانی بیماری سل، بیش‌ترین متوسط بروز ۷ ساله در شهرستان سیاهکل مشاهده گردید. استنتاج: نقشه های تهیه شده با GIS نشانگر آن است که بروز بیماری سل از الگوی خاصی پیروی می‌کنند.
محمد کریمیان، دیانا ساروخانی، ماندانا ساروخانی، کورش سایه میری، سیدعبدالرضا مرتضوی طباطبایی،
دوره ۲۶، شماره ۱۳۶ - ( اردیبهشت ۱۳۹۵ )
چکیده

سابقه و هدف: زخم بستر (فشاری) به عنوان سومین اختلال پرهزینه بعد از سرطان و بیماری های قلبی و عروقی شناخته شده است. تاکنون برآورد دقیقی از شیوع زخم بستر در ایران گزارش نشده است لذا هدف از این مطالعه برآورد شیوع زخم بستر در ایران به روش متاآنالیز بوده است.

مواد و روش‌ها: در مطالعه مروری سیستماتیک حاضر جستجو با استفاده از کلیدواژه‏های زخم بستر، زخم فشاری و ایران در بانک‏های اطلاعاتی خارجی Pub med،  Scopus،  ISIوGoogle Scholar و بانک‏‏های اطلاعاتی داخلی Sid، Medlib، Iran medex و Magiran محدود به ۱۶ سال اخیر و به روز شده تا سال ۱۳۹۳ (۲۰۱۴) انجام شد. داده‏ها با استفاده از روش متاآنالیز (مدل اثرات تصادفی) تحلیل گردیدند. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص I۲ بررسی شد. داده‏ها با نرم‏افزار STATA Ver,۱۱ تحلیل شدند.

یافته‌ها: در ۱۴ مطالعه انجام شده در ایران با حجم نمونه ۵۹۷۳ نفر که در طی سال‏های ۱۳۷۷ تا ۱۳۹۳ انجام شده‏اند، شیوع زخم بستر در ایران ۱۹ درصد (فاصله اطمینان ۹۵درصد: ۱۳ تا ۲۵) بود. هم‏چنین شیوع زخم بستر درجه ۱، درجه ۲ و درجه ۳ به ترتیب ۳۸ درصد، ۴۱ درصد و ۹ درصد بود. شیوع شایع‏ترین محل زخم بستر (ساکروم)، شیوع زخم بستر در بیماران آسیب مغزی، آسیب حرکتی و کمایی نیز به ترتیب ۵۴ درصد، ۲۵ درصد، ۱۹ درصد و ۴۶ درصد بود.

استنتاج: با توجه به بالا بودن میزان شیوع زخم بستر مخصوصاً شیوع زخم بستر درجه ۱ و درجه ۲ باید با ارائه راه کارهای مناسب شیوع زخم بستر را کاهش داد.


آنا عبدالشاهی، فریده طباطبایی یزدی، علی اکبر شعبانی، سید علی مرتضوی، عبدالرضا محمدی نافچی،
دوره ۲۶، شماره ۱۳۹ - ( مرداد ۱۳۹۵ )
چکیده

سابقه و هدف: مانوپروتئین موجود در دیواره سلولی مخمر ساکارومیسس یک ترکیب گلیکوپروتئینی است که دارای خواص ضدمیکروبی و آنتی‌توکسینی است. در این مطالعه اثرات ضدقارچی پوشش خوراکی بر پایه ژلاتین حاوی مانوپروتئین (مانان) مخمر ساکارومیسس سرویزیه بر رشد آسپرژیلوس و اثر مهارکنندگی آن بر روی مغز پسته بررسی شد.

مواد و روش‌ها: اثرات ضد قارچی پوشش خوراکی بر پایه ژلاتین حاوی مانوپروتئین (مانان) مخمر ساکارومیسس سرویزیه بر آسپرژیلوس فلاووس (PTCC ۵۰۰۴) به روش رقت سازی متوالی لوله‌ای و پلیت و نیز انتشار در چاهک اندازه‌گیری و اثر مهار کنندگی آن بر روی مغز پسته ارزیابی گردید.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که پوشش ژلاتینی حاوی مانان اثر مهارکنندگی بر رشد آسپرژیلوس فلاووس دارد. کم ترین غلظت مهارکنندگی (MIC) و کم‌ترین غلظت کشندگی قارچ (MFC) برای مانان به ترتیب برابر ۰۰۵/۰ و ۰۱/۰ میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد.

استنتاج: کاربرد پوشش ژلاتینی حاوی مانان بر روی مغز پسته سبب تعویق و کاهش رشد آسپرژیلوس فلاووس گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، از این پوشش فعال می‌توان برای نگهداری مواد غذایی از جمله پسته در جهت کاهش رشد آسپرژیلوس فلاووس و نهایتاً کاهش مقدار تولید آفلاتوکسین استفاده نمود.


نعیم عرفانی مجد، سید رضا فاطمی طباطبایی، عباس جلودار، ناهید موتمن،
دوره ۲۷، شماره ۱۴۷ - ( فروردین ۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: گیاه بامیه دارای خواص دارویی متفاوتی است و گزارش‌هایی مبنی بر کاهش عوارض دیابت با مصرف گیاه بامیه وجود دارد. در این پژوهش، اثرات بامیه بر هیستومورفومتری و هیستوشیمیایی غده تیروئید، پروفایل لیپیدی و هورمون‌های T۳ و T۴ موش صحرایی دیابتی نژاد ویستار مطالعه شد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، ۲۵ سر موش صحرایی نر (g ۲۵۰-۲۰۰) به پنج گروه پنج نفری شامل: کنترل (G۱)، موش‌های سالم بدون هیچ‌گونه درمان؛ کنترل دریافت‌کننده بامیه (G۲)، (mg/kg ۲۰۰ روزانه و طی چهار هفته)‌؛ دیابتی (G۳)، موش‌های دیابتی بدون هیچ‌گونه درمان؛ دیابتی دریافت‌کننده متفورمین (G۴)، (mg/kg ۲۰۰ روزانه و طی چهار هفته) و دیابتی دریافت‌کننده بامیه (G۵)، (mg/kg ۲۰۰ روزانه و طی چهار هفته) تقسیم شدند.

برای ایجاد دیابت، چهار هفته جیره پر‌چرب به موش‌ها خورانده شد و پس از این مدت، داروی استرپتوزوتوسین به ‌میزانmg/kg ۳۵ و به‌صورت درون‌ وریدی تزریق گردید. در پایان آزمایش، نمونه خون حیوانات جهت بررسی HDL-c، LDL-c، کلسترول تام، تری‌گلیسرید و هورمون‌های T۳ و T۴ گرفته شد. پس از آسان‌کشی، غده تیروئید موش‌ها جدا و در فرمالین بافر ۱۰ درصد تثبیت گردید. درادامه، از مقاطع پارافینی، برش‌های ۵ تا µm ۶ تهیه شد و رنگ‌آمیزی‌های هماتوکسیلین و ائوزین و آلدهید فوشین صورت گرفت.

یافته‌ها: تعداد و اندازه فولیکول‌های بزرگ غده تیروئید در گروه دیابتی نسبت به گروه کنترل کاهش یافت و تعداد فولیکول‌های کوچک افزایش معناداری را نشان داد (۰۵/۰P<). سطح T۳ و T۴ سرم نیز در گروه دیابتی نسبت به گروه کنترل کاهش داشت؛ اما در میزان TGو LDL-c افزایش معناداری مشاهده شد (۰۵/۰P<). قابل‌ذکر است که درمان با بامیه و متفورمین سبب بهبود این تغییرات نسبت به گروه دیابتی گردید (۰۵/۰P<).

استنتاج: با توجه به نتایج، پودر بامیه به‌طور چشم‌گیری در پیشگیری، کنترل و کاهش عوارض دیابت اثرگذار می‌باشد.


سید حسین طباطبایی، لاله ملکی، نجمه جعفری، ناصر حسین زاده،
دوره ۲۷، شماره ۱۵۳ - ( مهر ۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: با توجه به نقش نشانگر BCL-۲ در مکانیسم آپوپتوز و ایجاد تغییرات دیسپلاستیک، بدخیمیها و همچنین مکانیسم ایجاد بیماری لیکن پلان مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان بیان آن در اپیتلیوم و بافت همبند مجاورآن در لیکن پلان دهانی انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد شاهدی، بررسی ایمونوهیستوشیمی نشانگر BCL-۲ بر روی بلوکهای پارافینه ۲۰ نمونه لیکن پلان دهانی (مورد) و ۲۰ نمونه فیبروم تحریکی (شاهد) موجود در آرشیو پاتولوژی دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد صورت گرفت. دادهها توسط نرمافزار ۱۷ SPSS و آزمون های Chi-Square و Fisher’s exact test تجزیه و تحلیل گردید و نتایج در سطح ۰۵/۰=α معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: بیان BC-L۲ در لایه بازال و پارابازال اپی تلیوم بین دو گروه بیمار و غیر بیمار اختلاف آماری معنیداری نشان نداد (۰۵/۰<P) ولی در بافت همبند، اختلاف آماری معنیداربود (۰۰۰۱/۰=P).
استنتاج: براساس نتایج این مطالعه، احتمالا پروتئین BCL-۲ نقش قابل توجهی در فرآیند آپوپتوزیس دخیل در ایجاد لیکن پلان دهانی ندارد و ارزیابی سایر پروتئینهای حاضر در این فرآیند توصیه میشود.
 


معصومه سخندان، پردیس سادات طباطبایی پناه، رضا اکبرزاده،
دوره ۲۸، شماره ۱۶۸ - ( دی ۱۳۹۷ )
چکیده

سابقه و هدف: آلوپسیا آره آتا(AA)، یک بیماری خود ایمنی است که  ریزش مو در قسمتی یا همه بدن اتفاق می‌افتد. مشخص شده است که عوامل ژنتیکی در ایجاد این بیماری نقش دارد. ژن HLA در ایجاد AA  نقش دارد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر فراوانی آلل HLA-DQA۲ در بیماران AA و نمونه‌های کنترل بود. ضرورت انجام این مطالعه، یافتن افراد مستعد به بیماری AA و جلوگیری از ابتلای این افراد به این بیماری می‌باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه موردی- شاهدی، ۳۰ بیمار مبتلا به آلوپسیا آره آتا و ۱۵ فرد سالم بررسی شدند. DNA ژنومی از خون با استفاده از DNG plus استخراج شد. واکنش زنجیره‌ای پلیمراز با استفاده از تکنیک پرایمرهای اختصاصی توالی (PCR-SSP) برای تشخیص  HLA-DQA۲انجام شد. ارتباط آلل HLA-DQA۲ با برخی از عوامل خطر مانند سابقه خانوادگی، کم خونی و زمان شروع بیماری مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: بیماران مبتلا به آلوپسیا آره آتا (۱۳ زن و ۱۷ مرد با میانگین سنی ۵/۱۲ ± ۵/۲۶ سال) و افراد سالم (۵ زن و ۱۰ مرد با متوسط سن۸/۵ ± ۱/۳۰ سال) بودند. فراوانی الل  HLA-DQA۲در بیماران دارای ژن HLA-DQA۲ (۳۳/۹۳ درصد) در مقایسه با گروه کنترل (۶۶/۷۶ درصد) معنیدار نبود (۰۵/۰p>، ۰۱۸/۱-۰۱۸/۰CI= ۹۵ درصد، ۹۴/۰OR=). بین سابقه خانوادگی (۰=p، ۱۱۹/۰-۰۱/۰CI= ۹۵ درصد ، ۰۹/۰R=) و زمان شروع بیماری (۶۰۷/۰=p، ۰۷/۱-۹۵/۰CI= ۹۵ درصد، ۰۱۵/۱OR=) و بیماری AA ارتباطی وجود نداشت. با این حال، ارتباط معنی داری در کم خونی (۰۰۱/۰=p،
۱۷۹/۰-۰۲/۰
CI= ۹۵ درصد، ۰۱۷/۰OR=)در بیماران مبتلا به AA مشاهده شد.
استنتاج: این مطالعه، ارتباط قوی بین الل HLA-DQA۲ و بیماران مبتلا به  AAنشان نمی‌دهد. آلل HLA-DQA۲ با کم خونی مرتبط است، اما با سابقه خانوادگی و زمان شروع بیماری ارتباطی ندارد.
 


مریم بهاروند، فهیمه سادات طباطبایی، پویا امیری اندی، آذین خدابخشی، سیامک صبور، حامد مرتضوی،
دوره ۲۸، شماره ۱۶۹ - ( بهمن ۱۳۹۷ )
چکیده

سابقه و هدف: تعدادی از مطالعات بالینی نشان دادهاند که فنی‌‌توئین میزان آلودگی باکتریال زخم را کاهش میدهد. هدف این تحقیق بررسی اثر ضدمیکروبی فنیتوئین بر میکروارگانیسمهای شایع آلوده کننده زخمهای حفره دهان در محیط آزمایشگاه میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، سه گونه استاندارد میکروبی شامل کاندیدا آلبیکنس، استافیلوکوک اورئوس و اکتینومیسس نیوزلندی تهیه شدند. کشت ۲۴ ساعته روی محیط BHI Agar از هر سه میکروارگانیسم در دمای ۳۷ درجه سانتی‌گراد در شرایط هوازی در انکوباتور انجام شد. بعد از ۲۴ ساعت، از کلنی میکروارگانیسم ها غلظت نیم مک فارلند تهیه شد. کشت چمنی میکروارگانیسم‌ها درون پلیت‌های حاوی محیط کشت BHI Agar انجام شد. درون هر یک از پلیت‌ها ۴ چاهک برای ۴ غلظت ۵/۰، ۱، ۳ و ۵ درصد ایجاد شد. سپس یک قطره از محلول‌های فنی‌توئین با غلظت معین درون این چاهک ها ریخته شد. برای هر کدام از گونه‌های میکروارگانیسم یک چاهک کلرهگزیدین ۲/۰ درصد به عنوان کنترل مثبت در نظر گرفته شد. پلیت‌ها درون انکوباتور قرار داده شده و پس از ۲۴ ساعت جهت مشاهده نتایج از انکوباتور خارج شدند. قطر هاله عدم رشد با استفاده از کولیس اندازه‌گیری گردید. به منظور اطمینان از صحت روند انجام کار و نتایج، این مراحل ۳ بار تکرار شد.
یافتهها: قطر هاله عدم رشد در اطراف کلنی میکروارگانیسم‌های کاندیدا آلبیکنس، استافیلوکوک اورئوس و اکتینومیسس نیوزلندی با هر ۴ غلظت فنی‌توئین، صفر میلی‌متر اندازه‌گیری شد.
استنتاج: فنیتوئین بر میکروارگانیسمهای شایع آلودهکننده زخمهای دهان در محیط کشت اثر ضد میکروبی ندارد.
 
مریم سادات طباطبایی، فریده کامران، شهره جلایی،
دوره ۲۹، شماره ۱۷۲ - ( اردیبهشت ۱۳۹۸ )
چکیده

سابقه و هدف: یکی از مشکلات نوزادان به ویژه نوزادان پره ترم مشکل در تغذیه دهانی است. بنابراین ارزیابی تغذیه نوزادان، یک بخش مهم در فرایند تشخیص در توان بخشی بلع میباشد همچنین تصمیمگیری در درمان، وابسته به استفاده از ابزارهای ارزیابی جامع و دقیق است. لذا هدف از مطالعه حاضر، مروری بر ابزارهای ارزیابی تغذیه دهانی نوزادان میباشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مروری اطلاعات مورد نیاز جهت دسترسی به ابزارهای موجود در این زمینه با هریک از کلید واژه های (Infant or Preterm infant or Premature infant) and (Evaluation or Assessment Tool) and (Dysphagia or Oral motor feeding or Swallowing or Feeding behavior) در پایگاههای اطلاعاتی
Google scholar, Pubmed, Scopus, Science direct, Medline در بازه زمانی ۲۰۰۰ تا ژوئن ۲۰۱۸ مورد جستوجو قرار گرفت و اطلاعاتی از قبیل نام سازنده و کشور، هدف آزمون، جمعیت و سن هدف، شیوه تغذیه، آزمون گیرنده، ویژگیهای روان سنجی، معیار نمرهدهی و تعداد آیتمهای آزمون گرداوری شده است.
یافته ها: در این مطالعه ۱۴ ابزار گرداوری شد که در این میان ۲ ابزار جهت ارزیابی با شیشه و پستان مادر،۱۰ ابزار به منظور ارزیابی با پستان مادر و تنها ۱ ابزار برای ارزیابی با شیشه و ۱ ابزار جهت ارزیابی مهارتهای قبل از تغذیه مورد استفاده قرار گرفت.
استنتاج: گفتار درمان گران معمولاً از ابزارهایی استفاده میکنند که به توان به وسیله آن نوزادان را در هنگام تغذیه با پستان مادر یا شیشه در مدت زمان کوتاهتر و به نسبت دقیق مورد ارزیابی قرار دهند. این مطالعه حاکی از آن است که دو ابزار ارزیابی مهارتهای تغذیه دهانی اولیه EFS) - Early Feeding Skills Assessment) و مقیاس ارزیابی دهانی- حرکتی نوزادان (-NOMAS Neonatal Oral-Motor Assessment Scale) علاوه بر دارا بودن این ویژگیها، دارای خصوصیات روان سنجی مناسب برای استفاده برای این گروه از نوزادان میباشند.
 
نجمه جعفری، سید حسین طباطبایی، فروغ صالحی،
دوره ۲۹، شماره ۱۷۵ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده

سابقه و هدف: سلولهای التهابی شامل ماست سل با تولید واسطههای التهابی مثل هپارین و هیستامین منجر به تحریک پیشرفت فرایند التهاب و تحلیل استخوان میشوند. با توجه به رشد گسترش یابنده کیستها و نقش ماست سل در روند التهاب و تحلیل استخوان شاید بتوان به نقش ماست سل در پاتوژنز و رشد کیستها اشاره کرد. هدف از این مطالعه ارزیابی حضور ماست سل در دو نوع از شایعترین کیستهای ادنتوژنیک فک می باشد.
مواد و روشها: مقاطع بافتی از ۲۰ نمونه از هر یک از کیستهای رادیکولار و ادنتوژنیک کراتوسیست (Odontogenic keratocyst) با گیمسا رنگآمیزی شد و زیر میکروسکوپ نوری در ۵ منطقه تصادفی از نواحی زیر اپیتلیالی و نواحی عمقی تردیواره کیست مشاهده شد. در نهایت دادهها توسط نــرمافـزار SPSS۲۳ و آزمونهای آماری ANOVA و مقایسههای چندگانه و آزمون  T-TEST تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین تعداد ماست سل در کیست رادیکولار بالاتر از OKC بود. تفاوت معنیداری بین نواحی زیر اپیتلیالی کیستها نبود (۰۹۳/۰= P) ،در حالی که در نواحی عمقی دیواره کیست رادیکولار و OKC  یک تفاوت معنیداری مشاهده شد (۰۰۶/۰= P).
استنتاج: ماست سلها ممکن است در پاتوژنز کیست رادیکولار نقش داشته باشند اما در رشد و پاتوژنز OKC نقش مستقیم ندارند.
 

صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb