۶ نتیجه برای فتوکیان
شهربانو کیهانیان ، زهرا فتوکیان ، فاطمه غفاری ، مریم وحدانی ، فاطمه شیرین کام ، محمدمنصور ساروی ،
دوره ۱۹، شماره ۷۰ - ( خرداد و تیر ۱۳۸۸ )
چکیده
سابقه و هدف: درمان های شیمی درمانی ادجوانت موجود، علیرغم افزایش میزان بقا زنان غیریائسه مبتلا به سرطان پستان، ممکن است با عوارض کوتاه مدت و دیررس داروها از جمله اختلال عملکرد تخمدان و یائسگی زودرس همراه باشند. هدف از این مطالعه تعیین آمنوره ثانویه ناشی از شیمی درمانی در مبتلایان به سرطان پستان بود.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک طرح توصیفی(case series) بوده که روی ۵۰ بیمار مبتلا به سرطان پستان غیریائسه، تحت شیمی درمانی، دارای قاعدگی نرمال و بستری در بخش انکولوژی بیمارستان امام سجاد (ع) رامسر طی فروردین ۱۳۸۶ تا فروردین ۱۳۸۷ صورت گرفت. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد و برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه و یافته های آزمایشگاهی شامل سطح سرمی FSH و پروژسترون خون قبل و ۱۲ ماه بعد از اتمام شیمی درمانی استفاده شد. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری t زوج،t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ۶۲ درصد از بیماران مورد مطالعه، ۱۲ ماه پس از اتمام شیمی درمانی دچار آمنوره شدند. نتایج همچنین نشان داد که بین متغیرهای درمان هورمونی، مرحله بیماری، درگیری غدد لنفاوی و وضعیت گیرنده های استروژن (ER) و پروژسترون(PR) با بروز آمنوره ارتباط معنی داری وجود نداشت، اما بین متغیرهای سن (P<۰,۰۰۲)، فواصل دریافت داروهای شیمی درمانی (P<۰.۰۰۰)، تعداد دفعات شیمی درمانی (P<۰.۰۲)، رژیم شیمی درمانی (P<۰.۰۰۰۱) و دوز داروهای شیمی درمانی (P<۰.۰۴) با بروز آمنوره ارتباط معنی داری وجود داشت.
استنتاج: شیمی درمانی در مبتلایان به سرطان پستان قبل از سنین یائسگی، علاوه بر اثر سیتوتوکسیک دارو روی سلول های سرطانی می تواند با مهار فعالیت تخمدان موجب آمنوره شوند.
شهربانو کیهانیان، زهرا فتوکیان، علی پورحبیب، نیلوفر صفائی سمنانی، علی ساروی، شادی ساروی،
دوره ۲۶، شماره ۱۴۲ - ( آبان ۱۳۹۵ )
چکیده
سابقه و هدف: پان سایتوپنی، دسته بزرگی از بیماریهای خونی است. مشخص کردن اتیولوژی و پاتولوژی بیماری برای درمان به موقع و مناسب حائز اهمیت میباشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی یافتههای بالینی و هماتولوژیک در بیماران مبتلا به پان سایتوپنی انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر، یک مطالعه توصیفی- مقطعی میباشد که در بیمارستانهای امام سجاد (ع) رامسر و امام خمینی (ره) ساری طی سالهای ۱۳۹۳-۱۳۸۸ انجام شده است. اطلاعات موجود از پرونده ۱۲۶ بیمار دچار پان سیتوپنی استخراج و دادهها توسط نرمافزار آماری SPSS۲۰ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: از ۱۲۶ بیمار شرکتکننده در مطالعه، ۵۶ نفر زن و ۷۰ نفر مرد بودند. افراد شرکتکننده در مطالعه، شامل ۶۰ نفر از مرکز و ۶۶ نفر از غرب مازندران بودند. از نظر یافته بالینی اولیه، آدنوپاتی در ۴۲ نفر (۳/۳۳ درصد)، اسپلنومگالی در ۳۴ نفر (۹/۲۶ درصد) و هپاتومگالی در ۱۵ نفر (۹/۱۱ درصد) وجود داشت و ۳۵ نفر (۷/۲۷ درصد) بدون یافته بالینی بودند. از نظر علل پان سایتوپنی بر حسب نتیجه بیوپسی و آسپیراسیون، آنمی مگالوبلاستیک در ۳۴ نفر (۲۷ درصد)، لنفوم هوچکین در ۲۹ نفر (۲۳ درصد)، آنمی آپلاستیک در ۱۵ نفر (۹/۱۱ درصد)، لنفوم غیرهوچکین در ۱۴ نفر (۱/۱۱ درصد)، سندرم میلودیسپلاستیک در ۱۳ نفر (۳/۱۰ درصد)، بیوپسی نرمال در ۱۰ نفر (۹/۷ درصد)، هایپرپلازی اریترویید در ۹ نفر (۱/۷ درصد) و لوسمی سلول مویی در ۲ نفر (۶/۱ درصد) گزارش شد.
استنتاج: یافتهها نشان داد که لنفوم و آنمی مگالوبلاستیک از شایع ترین علل مسبب پان سایتوپنی هستند. لذا بررسی دقیق و مکرر بیمارانی که آزمایش نمونه خون غیر طبیعی دارند و درمان هرچه زودتر بر حسب علت توصیه میشود، تا بتوان میزان مورتالیتی و موبیدیتی را کاهش داد.
شهربانو کیهانیان، زهرا فتوکیان، سارا یاحقی، علی ساروی، علی پورحبیب،
دوره ۲۸، شماره ۱۶۵ - ( مهر ۱۳۹۷ )
چکیده
سابقه و هدف: سرطان پستان شایعترین سرطان در زنان، و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان ایرانی است. استفاده وسیع از ماموگرافی و سونوگرافی با تشخیص زودرس سرطان پستان سبب افزایش بقای بیماران میشود. نتایج ضد و نقیضی راجع به میزان حساسیت و ویژگی ماموگرافی و سونوگرافی در مطالعات مختلف گزارش شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان مطابقت گزارشهای سونوگرافی و ماموگرافی با گزارش پاتولوژی در بیماران مبتلا به سرطان پستان، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی مقطعی، ۱۰۰ بیمار مبتلا به سرطان پستان تایید شده در پاتولوژی که در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ به بیمارستان امام سجاد رامسر مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند و میزان مطابقت گزارشهای ماموگرافی و سونوگرافی با گزارش پاتولوژی بیماران مورد بررسی قرار گرفت. از ضریب همبستگی برای تعیین میزان مطابقت استفاده شد.
یافتهها: میانگین سنی بیماران مطالعه حاضر، ۴۵/۷ ± ۴۸ سال بوده است. اکثر آنان متاهل و دارای سابقه زایمان و شیردهی بودند. BMI بیشتر بیماران بالای ۲۵ بود. در اکثر موارد، پستان چپ و ربع فوقانی خارجی درگیر بوده است و اکثر تودهها پاتولوژی داکتال داشتند. ضریب همبستگی بین سایز تومور در ماموگرافی و پاتولوژی۸۰/۰ (۰۰۱/۰p<) و بین سونوگرافی و پاتولوژی ۸۱/۰ (۰۰۱/۰p<) بوده است.
استنتاج: سایز تومور در ماموگرافی و سونوگرافی در اکثر موارد با پاتولوژی مطابقت داشت. اندازه گیری سایز تومور در سونوگرافی نسبت به ماموگرافی حساسیت و مطابقت بیشتری با پاتولوژی داشته است.
فاطمه غفاری، زهرا فتوکیان، زهرا جنت علیپور،
دوره ۳۰، شماره ۱۸۶ - ( تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: بیماران دارای روحیه سرسختی، دیسترسهای روانشناختی ناشی از مشکلات همراه با چند بیماری را بهتر مدیریت میکنند. مطالعه حاضربا هدف شفافسازی مفهوم سرسختی مرتبط با سلامت در سالمندان مبتلا به بیماریهای مزمن متعدد انجام شد.
مواد و روشها: برای تحلیل مفهوم، از روش هیبرید استفاده شد. این مدل شامل سه مرحله نظری، کار در عرصه و تحلیل نهایی میباشد. پس از مرور بر متون، ۹ سالمند مبتلا به بیماریهای مزمن متعدد با روش نمونهگیری هدفمند از بیمارستانهای امام سجاد (ع) رامسر و شهید رجائی تنکابن انتخاب و مصاحبه شدند. مطالعه در فواصل پاییز تا زمستان ۱۳۹۸ (۲۰۲۰-۲۰۱۹) انجام شد. درمرحله سوم، اطلاعات حاصل از مرحله نظری و عرصه، ترکیب و مفهوم سرسختی مرتبط با سلامت شفاف شد.
یافتهها: سرسختی مرتبط با سلامت در سالمند مبتلا به بیماری های متعدد یعنی: سالمند با ویژگیهای شخصیتی مانند روحیه سرسختی، صبر و تحمل و داشتن تواناییهای شناختی، به مقابله هدفمند با استرسورهای مرتبط با سلامت پرداخته و با مدیریت همزمان چند بیماری، به برایندهای مورد انتظار (کنترل موفقیت آمیز بیماری، کاهش بار بیماری و سازگاری) دست یابد. در حالیکه حمایت خانواده و جامعه، جهت دستیابی به هدف کمک کننده هستند، فشارهای جسمی و روانی مانع از رسیدن به اهداف جهت همزیستی با بیماریها میشود.
استنتاج: مدل سرسختی مرتبط با سلامت میتواند پس از تست در مطالعات آتی، جهت اجرای پروتکلهای ارتقای سرسختی مرتبط به سلامت در سالمندان مبتلا به بیماریهای متعدد در بالین و ساخت ابزارها مورد استفاده قرار گیرد.
شادی ساروی، ابراهیم صالحی فر، فهیمه نادری بهدانی، شهربانو کیهانیان، زهرا کاشی، زهرا فتوکیان،
دوره ۳۳، شماره ۱ - ( ویژهنامه شماره یک - آبان ۱۴۰۲ )
چکیده
سابقه و هدف: با توجه به کاربرد غیرقابل چشمپوشی متفورمین در درمان دیابت باید به دنبال مدیریت و کاهش عوارض احتمالی سطح کوبالامین ناشی از مصرف متفورمین بود. با وجود اینکه کاهش ویتامین B۱۲ ناشی از متفورمین در مطالعات و کتابهای زیادی مطرح شده است اما پیشنهادی راجع به استفاده از ویتامین B۱۲ همزمان با متفورمین وجود ندارد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین مصرف متفورمین و کاهش سطح ویتامین B۱۲ در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی مقطعی، ۹۶ نفر به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. بیماران دیابت نوع دو مراجعهکننده به کلینیکهای داخلی تنکابن و کلینیک داخلی بیمارستان امام سجاد (ع) رامسر که از ابتدا CBC نرمال داشتند در این مطالعه وارد شدند. برای ثبت اطلاعات از پرونده بیماران، پاراکلینیک و مصاحبه استفاده شد. از بیمارانی که حداقل شش ماه مصرف متفورمین داشتهاند، پنج میلیلیتر نمونه خون سیاهرگی جهت ارزیابی میزان هموگلوبین، شاخصهای گلبول قرمز شامل MCV و نیز سطح ویتامین B۱۲ گرفته شد. CBC و سطح پلاسمایی B۱۲ گرفته شد. ابتدا نرمال بودن دادهها تأیید و سپس از آزمونهای تی استیودنت و آنالیز واریانس، آزمون منویتنی وکروسکال والیس، کای دو و رگرسیون لوجستیک استفاده شد. نرمافزار مورد استفاده در این پژوهش IBM-SPSS v,۲۰ بود. سطح معنیداری آزمونها کمتر از ۵ درصد درنظرگرفته شد.
یافتهها:در این مطالعه ۹۶ بیمار بررسی شدند سطوح مختلف ویتامین B۱۲ در بیماران دیابتی مصرفکننده متفورمین بر اساس سن بهطور لب مرزی معنیدار بود (۰/۰۶۳=P). سطح ویتامین B۱۲ در مردان به صورت معناداری بیشتر از زنان بود (۰/۰۲۳=P). سطح ویتامین B۱۲ بر اساس BMI، سطح Hb، بیماری زمینهای و مصرف سایر داروهای کاهنده قند تفاوت آماری معناداری نداشت (۰/۰۵<P). فراوانی سطوح ویتامین B۱۲ در بیماران مصرفکننده متفورمین دارای MCV نرمال بهصورت معناداری بیش از سایرین بود (۰/۰۱۲=P). فراوانی سطوح ویتامین B۱۲ در بیماران مصرفکننده متفورمین ۲۰۰۰ میلیگرم در روز بیشترین مقدار (۱۳/۳درصد) و در بیماران مصرفکننده ۵۰۰ میلیگرم در روز کمترین مقدار بود که این اختلاف از لحاظ آماری معنادار بود (۰/۰۱۳=P).
استنتاج: یافتهها نشان داد که متفورمین سبب افت سطح ویتامین B۱۲ در بیماران دیابتی مصرفکننده آن میشود. با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین B۱۲ ناشی از متفورمین و ارتباط آن با دوز و مدت مصرف، بیماران باید به صورت مرتب از لحاظ سطح سرمی ویتامین B۱۲ بررسی شوند و در صورت کمبود و یا بروز علائم کمبود، مکملهای ویتامین B۱۲ برای بیماران شروع شود تا سبب بهبود کیفیت درمان و پیشگیری از بروز عوارض ناشی از دیابت و متفورمین شد.
شهربانو کیهانیان، فائزه بهمن تاجانی، علی ساروی، سارا اسماعیل طالشیان، زهرا فتوکیان،
دوره ۳۳، شماره ۲۱۹ - ( فروردین ۱۴۰۲ )
چکیده
سابقه و هدف: کبد چرب یکی از شایعترین بیماریهای کبدی است. برخی درمانهای مورد استفاده در سرطان پستان، ممکن است با وقوع کبد چرب همراه باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی کبد چرب در بیماران مبتلا به سرطان پستان تحت درمان، انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، ۱۱۷ بیمار مبتلا به سرطان پستان مراجعهکننده به بیمارستان امام سجاد شهر رامسر در سالهای ۱۴۰۰-۱۳۹۷ با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. بیمارانی که قبل از شروع درمان سرطان دچار کبد چرب بودند و یا سابقه مصرف الکل داشتند، از مطالعه خارج شدند. اطلاعاتی مانند سن، شاخص توده بدنی، بیماری زمینهای، مدت درگیری با سرطان، نوع درمانهای دریافتی و آنزیمهای کبدی از پرونده استخراج شد. جهت بررسی کبد چرب، در مراجعات پیگیرانه سونوگرافی کبد و اندازهگیری آنزیمهای کبدی انجام شد. دادهها در نرمافزار ۲۶ SPSS وارد و با آزمون کایدو تحلیل شدند.
یافتهها: ۵۴/۷ درصد از نمونهها، مبتلا به کبد چرب بودند. بیشترین تعداد بیماران مبتلا به کبد چرب در گرید۱ بیماری قرار داشتند. برای اکثر بیماران (۵۳/۸ درصد) از هر چهار روش درمان (جراحی، کموتراپی، هورمونتراپی و رادیوتراپی) استفاده شده بود. بین بروز کبد چرب با نوع درمان، بیماری زمینهای، میزان آنزیمهای کبدی و مدت درگیری با سرطان پستان، ارتباط آماری معنیداری وجود داشت(۰/۰۵>P).
استنتاج: میزان کبد چرب غیرالکلی در مبتلایان به سرطان پستان بالاست. میتوان گفت که روشهای درمانی مورد استفاده در سرطان پستان در ایجاد کبد چرب دخیل هستند، لذا پیشنهاد میشود پزشکان از روشهای تشخیصی و درمانی مناسب برای کبد چرب این بیماران استفاده نمایند، تا بروز عوارض ناشی از آن کاهش یاید.