۳ نتیجه برای محمدی لایینی
محمدباقر محمدی لایینی ، محمد آزادبخت ، سیدحمزه حسینی ، پدرام پزشکان ،
دوره ۱۹، شماره ۶۹ - ( فروردين و اردیبهشت ۱۳۸۸ )
چکیده
سابقه و هدف: فقر معنوی، دوری از هدف حقیقی، تسلیم و شکست در مقابل تهاجم فرهنگی بیگانه یکی از نگرانی های مهم خانواده ها، دلسوزان و مربیان جامعه است. بدون شک آگاهی و نگرش مثبت قرآنی موجب ارتقای سطح معنوی، تامین بهداشت و امنیت روانی، شناخت و رسیدن به غایت حقیقی خلقت و صیانت در برابر تهاجم فرهنگی بیگانه می شود. هدف این پژوهش بررسی میزان آگاهی و نگرش تعدادی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران درباره قرآن و یافتن نقاط قوت و ضعف در این زمینه به منظور برنامه ریزی فرهنگی است.
مواد و روش ها: این تحقیق یک مطالعه مقطعی است که در آن ۸۸ نفر از اعضای هیات علمی به وسیله پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن به تایید رسید، از نظر میزان آگاهی و نگرش درباره قرآن مورد بررسی قرار گرفته اند. این مطالعه در دانشگاه علوم پزشکی مازندران و در سال ۱۳۸۶ انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آنالیز واریانس و تی تست استفاده شد.
یافته ها: در این مطالعه ۸۸ نفر از اساتید مورد بررسی قرار گرفته اند. جنسیت و تاهل تاثیری در نمره آزمون قرآنی نداشت. در حیطه فعالیت و وضعیت استخدامی تفاوت معناداری در نمره آزمون قرآنی یافت شد (P<۰,۰۰۱). در مجموع افرادی که نمره آزمون قرآنی بالاتری داشتند، دارای مشخصات خاصی بودند که به تفکیک استخراج شد.
استنتاج: در کل چنین به نظر می رسد که آموزش قرآن در سنین کمتر ۱۰ سال، شرکت در جلسات تفسیر قرآن و همچنین مطالعه معنای قرآن هنگام قرائت و داشتن تفسیر قرآن در منزل و مطالعه آن می تواند نقش موثری در ارتقا آگاهی و نگرش اعضای هیات علمی درباره قرآن داشته باشد.
علی اصغر زکوی، رحمت الله مرزبند، مصطفی معلمی، رضاعلی محمدپور، محمد علی افضلی، محمد باقر محمدی لایینی،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۶ - ( تیر ۱۳۹۴ )
چکیده
سابقه و هدف: سلامت معنوی نقش مهمی بر سایر ابعاد سلامت دارد. به دلیل تاثیر آن بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان و ارتقاء امید به زندگی و همچنین تاکید قرآن کریم بر تاثیر آن در سعادت دنیوی و اخروی، این مطالعه با هدف تعیین سطح سلامت معنوی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر میدانی و از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که در آن از بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال تحصیلی ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۳ تعداد ۴۵۲ نفر به صورت تصادفی طبقه بندی انتخاب گردیدند. پرسشنامهای محقق ساخته با ۳۶ سوال با تاکید بر آموزه های قرآنی تدوین شد که ضریب آلفای کرونباخ جهت پایایی آن ۸۸/۰ تعیین گردید.
یافتهها: میانگین نمره در حیطه شناختی ۴۵/۰ ± ۰۷/۴، در حیطه احساسی- عاطفی، ۶۴/۰ ± ۸۹/۳ و در حیطه رفتاری ۶۰/۰ ± ۹۳۵/۳ بوده استکه بین سه حیطه رابطه معنیداری وجود دارد. بین نمره سلامت معنوی با مقطع و رشته تحصیلی، جنسیت، وضعیت تاهل تفاوت معنیدار وجود داشت اما بین سن و نمره سلامت معنوی این اختلاف معنی دار نبوده است.
استنتاج: دانشجویان درحیطه شناختی و احساسی از سطح سلامت معنوی نسبتاً بالایی برخوردار هستند اما در حیطه شناختی در گزینه هدفداری خلقت و نیز در حیطه رفتاری ضعف نسبی مشاهده شده است. پیشنهاد میشود متولیان حوزه سلامت معنوی در دانشگاه، عوامل موثر و مرتبط با سلامت معنوی را مورد توجه جدی قرار دهند.
محمد باقر محمدی لایینی، مرتضی دارابی نیا، سید محمدباقر هاشمی سوته،
دوره ۳۰، شماره ۱۸۳ - ( فروردین ۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: واکاوی سلامت نسل به صورت تلفیقی از منظر اسلام و علم ژنتیک موضوع با اهمیتی است. نسل سالم بهمعنای همبستگی نسلی و عدم گسست یا بحران نسلی، علیرغم متفاوت بودن نسلها با یکدیگر است. این مطالعه با شناسایی نقاط و راهکارهای مشترک در دو حوزه دین و علم قصد دارد به بررسی مولفههای نسل سالم بپردازد.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت کیفی و به روش تحلیل محتوا از طریق سندی به انجام رسید. ابتدا متون دینی و علمی با کلید واژههای مرتبط از قبیل نسل، رحم، ذریه، طیبه، تزویج، توارث، فطرت، ژن (Gene)، ژنتیک (Genetics) و اپیژنتیک (Epigenetics) مورد کاوش قرار گرفت. سپس ﻧﺘـﺎﻳﺞ در حوزههای علمی و دینی پردازش شد و با توجه به نظریات معتبر تفسیری و مطالعات تجربی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: سلامت نسل، فرآیندی مستمر و قاعده مند است که پیش از مرحله انتخاب همسر شروع و تا بزرگسالی استمرار دارد. گزارههای دینی و یافتههای علم ژنتیک، هر یک با استدلال خاص خود در این یافته با یکدیگر همسویی دارندکه هر چند صفات والدین از طریق ژن منتقل میشود، اما تربیت و شیوه رفتاری بر سلامت نسل و صیانت از آن، نقش چشمگیری دارد.
استنتاج: از آن جایی که بهکارگیری سبکهای تربیتی خاص در مراحل پیش از انتخاب همسر، انتخاب همسر، پیش از انعقاد نطفه، دوران جنینی و بارداری، پس از تولد تا بزرگسالی، در سلامت نسل و به حداقل رساندن دخالت عامل ژنوم نابهنجار انسانی موثر است، پیشنهاد میشود این مراحل در آموزش بین نسلی مد نظر قرار گیرد.