جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای نصرالله‌پور شیروانی

محمداسماعیل مطلق، فرحناز ترکستانی، حسن اشرفیان امیری، مظفر ربیعی، لاله رادپویان، سید داود نصرالله‌پور شیروانی، بهرام طهماسبی،
دوره ۲۷، شماره ۱۵۰ - ( تیر ۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: همسرآزاری به عنوان یکی از انواع خشونتهای خانگی است که اگر در دوره بارداری شایع باشد میتواند پیامدهای نامطلوبی برای مادر و نوزاد ایجاد نماید. این مطالعه به منظور تعیین شیوع همسرآزاری علیه مادران در دوران بارداری و پس از زایمان و عوامل وابسته به آن انجام گرفت.

مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر اساس میزان بروز مرگ مادر در شش استان ایران در سال ۱۳۹۴ انجام گرفت. در هر استان ۲۴ مرکز بهداشتی دولتی به طور طبقهای و تصادفی انتخاب شدند. در هر مرکز منتخب ۱۵ تا ۲۰ مادری که حداقل با یک بار مراقبت دوره بارداری تحت پوشش بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. دادهها به طور همزمان از پرونده بهداشتی و مصاحبه با مادران جمعآوری و در نرمافزار SPSS۱۸ در سطح معناداری ۰۵/۰α> مورد تحلیل قرار گرفت.

یافتهها: در بین ۲۷۰۴ مادر شرکتکننده در مطالعه، میزان شیوع خشونت جسمی در طول دوران بارداری و پس از زایمان ۸/۱۰ درصد و میزان خشونت روحی ۲۸ درصد بود. از بین ۳۱ متغیر مورد بررسی با همسرآزاری، ارتباط ۱۰ متغیر هم با همسرآزاری جسمی و هم با همسرآزاری روحی معنیدار بود(۰۵/۰<p). با آنالیز واریانس چندمتغیره چند مرحلهای ارتباط معنیداری ۷ متغیر با خشونت جسمی و ۶ متغیر با خشونت روحی به تایید رسید(۰۵/۰<p).

استنتاج: این مطالعه نشان داد که میزان شیوع همسرآزاری در مادران ایرانی برخلاف مستندات ثبتی موجود در پرونده خانوار، بسیار قابل ملاحظه است و ضرورت دارد ارائهدهندگان خدمات سلامت نسبت به پیشگیری و یا تعدیل آن اقدامات متناسب انجام دهند.


محمداسماعیل مطلق، مجذوبه طاهری، بهرام طهماسبی، زهرا حسن زاده رستمی، ژاله عبدی، سیدداود نصرالله‌پور شیروانی،
دوره ۲۷، شماره ۱۵۵ - ( آذر ۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: روند رو به افزایش نمایه توده بدنی یاBMI  نوجوانان یکی از مشکلات تهدید کننده جوامع امروزی است که تحت تاثیر عوامل متعددی قرار میگیرد. این مطالعه با هدف تعیین نمایه توده بدنی دانشآموزان و عوامل موثر بر آن در ۵ قوم ایرانی انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی دانش‌آموزان ۱۴-۱۲ ساله متوسطه اول از ۵ قوم عرب، کرد، سیستانی و بلوچ، ترک و ترکمن ساکن ایران به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای چند مرحله‌ای و تصادفی انجام گرفت. ابزار جمع‌آوری داده‌ها پرسشنامه محقق ساخته با سئوالات باز و بسته حاوی سه بخش شامل: متغیرهای فردی، زمینه‌ای و وابسته بوده که روایی و پایایی آن مورد تائید قرار گرفت. BMIمحاسبه شده دانش‌آموزان به چهار دسته لاغر، طبیعی، اضافه¬وزن و چاق تقسیم در نرم‌افزار SPSS۱۸ مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: از ۲۴۴۴ دانشآموز مورد مطالعه، ۹/۵۱ درصد دختر و ۹/۵۶ درصد شهری بودند. میانگین BMI دانشآموزان در کل ۵ قوم ایرانی ۹/۳±۷/۱۹ کیلوگرم بر مترمربع بود و ۲/۲۴ درصد دارای اضافهوزن و چاق بودند. بیش ترین میزان اضافهوزن و چاقی در بین قوم عرب و کم ترین میزان در قوم سیستانی وجود داشت. از بین ۲۵ متغیر مورد بررسی با BMI، تنها بین قومیت، برخورداری از اتومبیل شخصی، دیابت مادر، تعداد فرزندان خانواده، نوع زایمان، بلوغ فیزیولوژیک و نحوه تردد و BMI ارتباط معنیدار وجود داشت (۰۵/۰>P).
استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد حدود یک چهارم دانشآموزان، BMI بالاتر از حد طبیعی داشتند. بعضی از عوامل فردی و خانوادگی در افزایش BMI تاثیر گذارند. پیشنهاد میگردد برنامههای مداخلهای برای کنترل BMI نوجوانان طراحی و اجرا گردد.
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb