پارمیس نطقی، سمانه خرّمی، حسین وزینی،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۸ - ( شهریور ۱۳۹۴ )
چکیده
سابقه و هدف: سرطان کولورکتال یکی از متداولترین انواع سرطان است. در طی ۲۵ سال گذشته، بروز این سرطان در ایران افزایش یافته استاخیراً میکروRNAها نگرش جدیدی را در تحقیقات سرطان ایجاد کرده اند. نقشهای مختلف microRNA-۱۴۶a در تومورهای مختلفمشخص شده است. هـدف از ایـن مطالعـه بررسـی میزان بیان miR-۱۴۶a در بافت تومور آدنوکارسینوم کولورکتال و مراحل مختلف سرطان کولورکتال با استفاده از روشReal Time PCR بوده است.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضرتعداد ۷۰ بلوک پارافینی (۵۰ بیمار و۲۰ فرد سالم) طی سالهای ۹۱ تا ۹۳ در بیمارستان فیروزگر تهران مورد بررسی قرار گرفت. مقدار کل RNAهای موجود در بافتها دپارافینه شده و با استفاده از کیت استخراج RNA، استخراج و غلظت RNA توسط دستگاه نانودراپ اندازهگیری شد. miR-۱۴۶a توسط qRT_PCR از کل RNAاستخراج شد. میزان بیان ژن miR-۱۴۶a با استفاده از دستگاه لایت سایکلر بررسی و توسط روش ۲-∆∆CT اندازهگیری شد و با استفاده از نرمافزار SPSS ورژن ۱۹ و آزمون ANOVA و T-test زوجی مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
یافتهها: در میزان بیان miR-۱۴۶a پولیپهای آدنوماتوز و بافت توموری سرطان کولورکتال (stage I-IV) نسبت به بافت نرمال کولورکتال تفاوت معنیداری وجود داشت (۰۵/۰p<) که این تفاوت با افزایش میزان بیان miR-۱۴۶a همراه بوده است.
استنتاج: افزایش میزان بیان miR-۱۴۶aبا میزان پیشرفت سرطان در مراحل پیش سرطانی (آدنوکارسینوم) و سرطان در مراحل ابتدایی و پیشرفته ارتباط مستقیم دارد.