محمد آزادبخت ، محمدحسین طبایی ، هوشنگ کیوانی ،
دوره ۱۶، شماره ۵۴ - ( آبان ۱۳۸۵ )
چکیده
سابقه و هدف: پاپائین یک آنزیم پروتئولیتیک بوده که از شیرابه خشک و خالص شده میوه خربزه درختی (Carica papaya) از خانواده Caricaceae به دست می آید. در پزشکی از پاپائین به عنوان هضم کننده و برداشتن نسوج فاسد و مرده و در داروسازی به عنوان عامل پخش کننده داروها استفاده می شود. بیش ترین مقدار مصرف پاپائین در صنایع گوشت و کالباس می باشد.
مواد و روش ها: در این تحقیق، شیرابه خام میوه های کاملا رشد کرده و نارس درخت خربزه درختی ازناحیه سرباز سیستان و بلوچستان جمع آوری شد. برای جمع آوری شیرابه گیاه، با چاقو چندین برش روی میوه ایجاد کرده (عمق برش بسیار مهم است)، و پس از جمع آوری شیرابه سفید رنگ خارج شده، در حرارت مصنوعی (۳۰°C) خشک گردید.به منظور استخراج پاپائین ابتدا عصاره تام توسط یک ماده جاذب (خاک دیاتومه) جذب و بعد با استفاده از سیستئین هیدروکلراید، پاپائین، کیمو پاپائین و پروتیین ها به شکل محلول در آمده و پس از صاف کردن به وسیله باز و رساندن به pH مناسب، پروتیین رسوب داده شد. سپس با استفاده از سولفات آمونیوم، کیموپاپائین را از پاپائین جدا نموده و در نهایت با استفاده از سدیم کلراید، پاپائین از محلول رسوب داده و خالص سازی گردید.برای شناسایی پاپائین از روش الکتروفورز و بررسی طیف IR و مقایسه با پاپائین استاندارد استفاده شد. برای اندازهگیری فعالیت پاپائین استخراج شده از روش USPاستفاده گردید.
یافته ها: در این تحقیق، ۱,۲ گرم پاپائین از ۱۰۰ گرم شیرابه به دست آمد. همچنین نتایج نشان داده است که الگوی الکتروفورز و طیف IR پاپائین استخراج شده مشابه پاپائین استاندارد است.
استنتاج: فعالیت پاپائین استخراجی برابر U/mg ۵۸۰۰ بود که در مقایسه با پاپائین استاندارد با فعالیت U/mg ۶۰۰۰ در حد قابل قبولی است.
محمد حسین فکری، محمد بنی مهد کیوانی، مریم رضوی مهر، بهروز اکبری آدرگانی،
دوره ۲۹، شماره ۱۷۷ - ( مهر ۱۳۹۸ )
چکیده
سابقه و هدف: ورود پسابهای رنگی و سمی به آب های زیر زمینی علاوه بر مشکلات فراوان زیست محیطی، آثار بسیار نامطلوبی بر سلامت جامعه دارد. این مطالعه با هدف، نشاندن لایهای از نانوپلیمر پلی آنیلین بر سطح خاک اره و تهیه ی نانوکامپوزیت پلی آنیلین/ خاک اره (Pan/SD) از طریق پلیمریزاسیون شیمیایی آنیلین روی خاک اره در محیط آبی و حذف رنگزای رودامین B از محیط آبی انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی و در مقیاس آزمایشگاهی، پلی آنیلین با استفاده از اکسیداسیون آمونیوم پرسولفات سنتز شد. به منظور پیدا کردن شرایط بهینه در انتقال رنگزا اثرات تعدادی از پارامترهای مهم مانند اثر pH، زمان تماس، غلظت اولیه رنگزا و مقدار جاذب مطالعه شد. برای مطالعات جذبی از دو ایزوترم لانگمویر و فروندلیچ استفاده شد و همچنین مطالعات ترمودینامیک و سینیتیک نیز انجام گردید.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که نانو کامپوزیت آنیلین/خاک اره میتواند بیشتر از ۹۴ درصد رودامین B را در غلظت اولیه ۱۰ میلیگرم بر لیتر رودامین B، جاذب بهینه ۱ گرم بر لیتر، ۵=pH و زمان تماس ۵ ساعت جذب کند. دادههای جذب بیشتر با ایزوترم فروندلیچ همخوانی دارد. مطالعات ترمودینامیکی نشان میدهد که جذب خود به خودی، گرماگیر و از نوع شیمیایی بوده و از سینیتیک درجه دوم تبعیت میکند.
استنتاج: جاذب معرفی شده در این مطالعه یک جاذب نامحلول در آب، فاقد آلودگی ثانوی و بسیار موثر برای حذف رودامین B از محلول آبی بوده و لایهای از نانو پلیمر رسانا بر روی خاک اره میتواند درصد بالایی از رودامین B را از محیطهای آبی حذف کند.