مهرنوش کوثریان، کورش وحیدشاهی، اعظم عمادی جمالی، لیلا سرپرست،
دوره ۲۱، شماره ۸۶ - ( ۱۱-۱۳۹۰ )
چکیده
سابقه و هدف: استئوپنی و استئوپورز از عوارض شناخته شده و شایع کمخونی ارثی بتا تالاسمی است. به منظور بررسی فراوانی و عوامل خطر این عارضه و همچنین بررسی مجدد بیمارانی که درمان هایی دریافت کرده بودند این مطالعه در بیماران مراجعهکننده به بخش تالاسمی بیمارستان بوعلی سینا ساری انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه به روش مرور پروندهها انجام گردید. خصوصیات دموگرافیک بیماران، داروهای مصرفی، متوسط هماتوکریت ۵ سال قبل و نتیجه تراکم معدنی استخوان استخراج و ثبت شد. برای مقایسه از Z Score تراکم معدنی استخوان با روش DEXA در نواحی مهرههای کمری و گردن استخوان ران استفاده شد.
یافتهها: از ۱۲۵ بیماری که سنجش تراکم معدنی استخوان در آن ها انجام شده بود ۷۳ نفر(۵۸ درصد) تالاسمی ماژور و بقیه اینترمدیا بودند. بر اساس امتیاز Z Score ، ۱۷ درصد طبیعی، ۶۱ درصد استئوپنیک و ۱۷ درصد استئوپروتیک بودند. همبستگی سن با کمبود تراکم معدنی استخوان معنیدار بود (۰۰۰/۰p<) و به ازای هر سال ۷ درصد از تراکم استخوان کاسته میشد. تراکم استخوانی مهرههای کمری در مردان پایینتر بود (۰۰۱/۰p<). همبستگی منفی معنیدار بین تراکم معدنی استخوان و متوسط هماتوکریت ۵ سال قبل دیده شد (۰۰۵/۰p<). همبستگی معنیدار بین شدت استئوپنی با سن شروع ترانسفوزیون دیده نشد. بیماران اینترمدیا تراکم معدنی استخوان پایینتری داشتند. علیرغم مصرف کلسیم و ویتامین D و کلسیتریول و بیسفوسفونات در بیمارانی که در بررسی اول تراکم معدنی استخوان کمتر از ۵/۲- داشتند، وضعیت تراکم بهتر نشده بود و در قسمت فمور بیماران ماژور این وضعیت بدتر شده بودند (۰۰۱/۰p<).
استنتاج: با توجه به فراوانی بالای استئوپنی و استئوپورز در بیماران مطالعه حاضر، سنجش تراکم معدنی استخوان و باید در بررسیهای معمول بیماران قرار داشته باشد. درمانهای انجام شده به دلیل کافی نبودن یا عدم تبعیت بیمار مؤثر نبوده و شاید درمان جدیتر مانند بیسفوسفونات تزریقی یا خوراکی با مقدار بالاتر لازم باشد