۳ نتیجه برای اکراتوکسین
سهند جرفی، سودابه پورفداکاری، حکیمه پورحسینی، مهدی زارعی، مهرنوش ابطحی، رضا سعیدی،
دوره ۲۷، شماره ۱۵۶ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
سابقه و هدف: آلودگی مواد غذایی به خصوص برنج به مایکوتوکسینهایی چون آفلاتوکسین B۱ و اکراتوکسین A ، نگرانی اصلی در کشورهایی است که برنج سهم قابل توجهی در منبع غذایی عمومی دارد. اثرات نفروتوکسیک، ایمونوتوکسیک، موتاژنیک، تراتوژنیک و کارسینوژنیک مایکوتوکسین ها روی سلامت انسان توسط WHO-EPA گزارش شده است. هدف اصلی از مطالعه حاضر، تعیین آلودگی برنج تولیدی به آفلاتوکسین B۱ و اکراتوکسین A در استان خوزستان و کهگیلویه و بویر احمد بود
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد ۸۵ نمونه از برنج های مصرفی از کشاورزان شهرستان های باشت، یاسوج، گچساران و دنا از استان کهگیلویه و بویراحمد و شهرستان رامهرمز از استان خوزستان به صورت تصادفی جمع آوری شد و از نظر آلودگی به آفلاتوکسین B۱ و اکراتوکسین A، به کمک روش الایزای رقابتی مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج با نرم افزار SPSSنسخه ۱۸ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان دادکه غلظت آفلاتوکسین B۱ در ۵۸/۸۰ درصد از نمونهها کمتر از حد مجاز تعیین شده در استاندارد ملی ایران و اتحادیه اروپا بوده است. سطح اکراتوکسین A در ۱۰۰ درصد از نمونهها کمتر از حد استاندارد بود. میانگین غلظت آفلاتوکسینB۱ و اکراتوکسین در نمونهها به ترتیب ۷۰/۴ نانوگرم برگرم و ۰۲/۲ نانوگرم برگرم بود. بین آفلاتوکسین B۱ و دما و رطوبت ارتباط معنیداری وجود داشت. ۰۰۱/۰= p value
استنتاج: نتایج مطالعه نشان دادکه آلودگی بالقوه به قارچ و سم ناشی از آن وجود دارد. با افزایش دما و رطوبت میزان سم آفلاتوکسین B۱ افزایش یافت.
مجید سعیدی، محمدرضا شیران، اسماعیل بابانژاد، هانیه پازوکی، سحر عباسخانی دوانلو، فاطمه خالقی،
دوره ۳۰، شماره ۱۸۶ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: آلودگی به مایکوتوکسینها در مواد غذایی یک تهدید عمده برای سلامتی انسان و حیوانات است که باعث خسارات اقتصادی قابل توجهی میشود. از آنجا که این آلودگی در بدن طیور و حیوانات یافت میشود، میتواند خطراتی را به سلامتی انسان وارد نماید. با وجود تولید و مصرف انبوه تخممرغ، این محصول از نظر وجود مایکوتوکسینها آنچنان که باید مورد بررسی قرار نگرفته است. طبق مطالعات پیشین، امکان آلودگیهای قارچی و در نتیجه تولید مایکوتوکسینها درغذای طیور بسیار بالاست. مطالعه حاضر امیدوار است بتواند با توسعه تکنیکهای موجود، یک مطالعه کنترل کیفی در مورد وضعیت ایمنی این محصول در بازار مازندران نشان دهد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی،تعداد ۴۵ نمونه تخممرغ از سه شهر در استان مازندران در تابستان سال ۱۳۹۸ طی دو مرحله جمعآوری و آفلاتوکسین و اکراتوکسین موجود در آنها با استفاده از حلالهای مناسب استخراج شد. سپس در روش الایزا نمونههای استخراج شده بهطور مستقیم و برای اندازهگیری به روش HPLC ابتدا با ستون ایمیونوافینیتی خالصسازی انجام گرفت و سپس مورد آنالیز قرار گرفتند.
یافتهها: از میان نمونههای بررسی شده، در ۳۶ مورد، آفلاتوکسین G۲ با مقدار حداقل ۰۱۰/۰ تا حداکثر
µg/Kg ۷۲۶/۴ شناسایی شد که این مقادیر، از حد مجاز در نظر گرفته شده برای مواد غذایی کمتر میباشند. در هیچکدام از نمونهها، اکراتوکسین مشاهده نشد.
استنتاج: بر اساس یافتههای مطالعه حاضر، میزان آفلاتوکسین موجود در تخممرغ ناچیز بوده و به نظر میرسد بتوان تخممرغ را به عنوان یک غذای ایمن از دیدگاه آلودگی به آفلاتوکسین، در نظر گرفت.
پریسا صابری حسن آبادی، محمد شکرزاده لموکی، وحید شهسواری، مجید سعیدی، حمیدرضا محمدی،
دوره ۳۳، شماره ۲۲۵ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده
سابقه و هدف: مایکوتوکسینها متابولیت ثانویه قارچها هستند و دارای اثر سرطانزایی میباشند. اکراتوکسین(A) یکی از مایکوتوکسینهایی است که باعث آلودگی گندم و آرد حاصل از آن بسته به شرایط مختلف تولید، نگهداری و ذخیره میگردد. با توجه به سرطانزایی و جهشزا بودن این سم، پایش آلودگی آرد گندم مصرفی در نانواییها و جلوگیری از ورود این محصول به زنجیرۀ تأمین نان، امری ضروری است. هدف از این مطالعه شناسایی و تعیین مقدار اکراتوکسین(A) در آرد گندم مصرفی نانواییهای شهر ساری در سال ۱۳۹۶ با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) بود.
مواد و روشها: در این مطالعۀ تجربی، ۳۰ نمونه از آرد مورد استفاده در تهیۀ نانهای لواش، بربری و سنگک از ۵ منطقۀ جغرافیایی در سطح شهر ساری (استان مازندران) و در تابستان سال ۱۳۹۶، جمعآوری و غلظت اکراتوکسین(A) موجود در آنها با استفاده از HPLC از طریق خالصسازی با ستون ایمونوافینیتی تعیین گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که در هیچیک از مجموع ۳۰ نمونه آرد برداشت شده، آلودگی به اکراتوکسین(A) مشاهده نشد. یافتههای حاصل، در انطباق با غلظت قابل قبول ذکرشده از اکراتوکسین(A) در استاندارد ملّی ایران بود.
استنتاج: با توجه به حجم بسیار زیاد نان مصرفی در سطح جامعه و با تکیه بر نتایج حاصل از این مطالعه، آرد مورد استفاده در تهیۀ نان در نانواییهای مورد بررسی به عنوان مادۀ اولیۀ ایمن از نظر میزان اکراتوکسین(A) مطابق با حدود مجاز تعیین شده توسط استاندارد ملّی ایران بوده و قابل قبول برای مصرف است.