عقیل ملایی، سید نورالدین موسوی نسب، جمشید یزدانی چراتی، محمد اسلامی جویباری،
دوره ۳۳، شماره ۲ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده
سابقه و هدف: سرطان معده یک بیماری چند عاملی است که ممکن است، عوامل زیادی از جمله عوامل محیطی و ژنتیکی بر بروز آن تأثیر بگذارد. از این رو بررسی و شناخت عوامل پیشآگهیکننده در بقا این بیماری حائز اهمیت میباشد. این مطالعه با هدف، بررسی عوامل مؤثر بر بقا سرطان معده به روش مدل مخاطرات متناسب کاکس و مدلهای شکست شتابدار و در نهایت برازش بهترین مدل از بین این مدلها، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه از نوع کوهورت تاریخی، بر روی ۱۹۳ نفر از بیماران سرطان معده استان مازندران طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰ میباشد. دادههایی از قبیل اطلاعات دموگرافیک، بالینی و درمانی بیماران جمعآوری شد. برای بررسی پیشفرض تناسب خطرات از آزمون شوئنفلد (Schoenfeld) و برای ارزیابی کفایت مدل از باقیماندههای کاکس اسنل (Cox-Snell) استفاده شد. دادهها در نرمافزار STATA ورژن ۱۴، تجزیه و تحلیل شدند. متغیرهای با سطح معنیداری کمتر از ۰/۲۵۰در آنالیز تک متغیره، وارد آنالیز چند متغیره شدند.
یافتهها: از ۱۹۳ بیمار سرطان معده، ۲۶ نفر (۱۳/۵درصد) موارد سنسور شده بودند. میانه زمان بقا برای مردان و زنان به ترتیب برابر (۱۰/۵۱-۵/۶۲) ۸/۰۶ و (۱۷/۷۴-۱/۱۳) ۹/۴۳ماه بود. براساس معیار اطلاع آکائیک و باقیماندههای کاکس اسنل، مدل لگ لجستیک بهعنوان مدل بهینه انتخاب شد. نتایج مدل لگ لجستیک نشان داد که متغیرهای شاخص توده بدنی (۰/۰۰۳P=) و از نظر نوع درمان نیز درمان ترکیبی شیمی درمانی و جراحی، نسبت به جراحی (۰/۰۲۸P=) و سه نوع درمان ترکیبی رادیوتراپی، شیمی درمانی و جراحی نسبت به جراحی (۰/۰۲۰P=) و بیماری کلیوی (۰/۰۱۴P=) از جمله عوامل موثر بر بقا بیماران سرطان معده بودند.
استنتاج: طبق معیار اطلاع اکائیک (AIC) مدل لگ لجستیک به عنوان مدل بهینه انتخاب شد و با توجه به نتایج مدل لگ لجستیک، متغیرهای شاخص توده بدنی، نوع درمان و بیماری کلیوی متغیرهای تاثیر گذار در بقا سرطان معده شناخته شدند.