محمد اسلامی جویباری، مینا امینی، زینب اصفهانی، عاطفه اسداله پور، صبا حسینی، محمدحسین حسین زاده،
دوره ۳۰، شماره ۱۸۴ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: داروها یک بخش مهم و ضروری برای خدمات سلامت در همه جوامع محسوب میشوند و داروسازان، نقش مهمی در خدمات سلامت ایفا میکنند. با توجه به فقدان مطالعهای جامع در خصوص دانش، نگرش و عملکرد داروسازان استان مازندران در برخورد با نسخ دارویی، برآن شدیم تا مطالعهای در این مورد، با هدف برآورد وضعیت موجود جهت پیدا کردن کاستیها و نحوه عملکرد داروسازان صورت گیرد.
مواد و روشها: این پژوهش، یک مطالعه مقطعی است. ۱۷۹ داروخانه در این مطالعه وارد شدند و جامعه آماری از بین داروسازان شاغل در داروخانههای سطح استان مازندران به صورت تصادفی انتخاب شده است. جهت انجام این مطالعه بیمار فرضی با نسخه از پیش آماده شده به داروخانه مراجعه کرده و براساس فلوچارت و پرسشنامهای مدون، نحوه عملکرد داروساز در برابر مواردی نظیر مشاوره دارویی، تداخلات دارویی و عوارض جانبی موجود در نسخه مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: از ۱۷۹ داروخانه مورد بررسی در۱۵۴ داروخانه (۸۶ درصد) داروساز حضور داشته است و در ۶۷ داروخانه (۳۷ درصد) مشاوره دارویی داده شد. ۱۵۷ داروخانه (۸۸ درصد) اقلام دارویی را صحیح تحویل دادند و در ۱۶۶ داروخانه (۹۳ درصد) دستور کاملاً صحیح و مطابق با نسخه بر روی داروها درج شده است.
استنتاج: داروسازان در داروخانهها بیشتر به یکی ازمسئولیتهای خود یعنی تحویل صحیح دارو و دستور مصرف آن تمرکز دارند و به مشاوره دارویی، مدیریت عوارض دارویی و تداخلات دارویی کمتر میپردازند. به نظر میرسد برگزاری کلاسهای آموزشی و بازآموزی جهت گروه هدف داروسازان میتواند منجر به افزایش آگاهی و دانش داروسازان شود.
مینا امینی، سارا باقری، معصومه گلی ناری،
دوره ۳۲، شماره ۲۱۳ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
سابقه و هدف: بروشور دارویی برگه کاغذی است که با هدف فراهم کردن اطلاعات ضروری جهت استفاده مؤثر و ایمن از دارو، در داخل بسته دارویی قرار میگیرد. از آن جاییکه بروشورها از منابع اصلی کسب اطلاعات در مورد داروها هستند، باید برای عموم مردم قابل درک باشند. در مطالعه حاضر نظر داروسازان در خصوص بروشورهای فراوردههای دارویی ایرانی بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی ۲۰۳ داروساز شاغل در داروخانههای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران بطور تصادفی انتخاب شدند و سپس نظر آنها در رابطه با بروشورهای فراوردههای دارویی ایرانی بررسی شد. روایی پرسشنامه توسط متخصصان مربوط و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ با نرم افزار Excel ۲۰۱۳ تایید شد.
یافتهها: حدود ۷۶/۵ درصد از داروسازان معتقد بودند، پزشکان به میزان کمی در ارتباط با محتویات بروشورهای دارویی از آنها در داروخانه سوال میکنند. تنها ۷ درصد از داروسازان، ایرادات احتمالی بروشورهای دارویی را به کارشناسان دارویی و مسئولین امر متذکر میشدند. ۶۹/۸ درصد از داروسازان نیز اطلاعات موجود در بروشورهای دارویی ایرانی را فاقد تاثیر قابل توجهی در اضافه نمودن اطلاعات علمی خود می دانستند.
استنتاج: براساس یافتههای مطالعه، نظر داروسازان نسبت به کیفیت بروشورهای دارویی ایرانی (ایجاد ترس و نگرانی از بروز عوارض جانبی، اندازه خط و فونت مطالب، اضافه نمودن اطلاعات علمی داروسازان و ...) در حد مطلوب نبود و باید ساز و کارهای مناسبی در مقررات مربوط به تهیه بروشورها و نظارت سازمان غذا و دارو جهت ارتقای سطح اطلاعات در بروشورهای دارویی انجام شود.