جستجو در مقالات منتشر شده


۸۹ نتیجه برای دندان

مجید سعیدی ، محمد آزادبخت ، کتایون مرتضی سمنانی ، منیژه خندان ،
دوره ۱۳، شماره ۴۰ - ( ۷-۱۳۸۲ )
چکیده

سابقه و هدف: بسیاری از گیاهان با مواد مشتق شده از آنها در خمیر دندان های تجاری جهت برطرف نمودن عوارض دهانی به کار می روند. بابونه، گیاهی با اثرات التیام بخش، ضد باکتری و ضد قارچ می باشد و در مصارف موضعی جهت رفع درد کاربرد دارد. گیاه میر نیز به عنوان آنتی سپتیک، ضد قارچ و ضد التهاب به کار می رود. تنتور الئوگوم رزین این گیاه به عنوان قابض غشاهای مخاطی در غرغره ها و دهات شویه ها جهت رفع التهابات حفره دهانی استفاده می شود. در این پژوهش به فرمولاسیون خمیر دندان حاوی این دو گیاه و بررسی مقدماتی اثربخشی آن بر خونریزی لثه پرداخته شده است.
مواد و روش‏ها: دراین مطالعه پس از فرمولاسیون خمیردندان‏های متعدد (۲۳ فرمولاسیون) و بررسی پایداری فیزیکی (در سه دمای محیط، یخچال و ۴۰ درجه سانتیگراد)، کیفیت فرآورده PH)، ‌کنترل میکروبی و ...) و حضور ترکیبات موثره موجود در تنتور میر عصاره بابونه و اسانس نعناع؛ اثر فرآورده های حاوی ۱ درصد میر و ۱,۵ درصد بابونه (F۲۱) و میر به تنهایی به میزان ۱ درصد (F۲۲) در مقایسه با دارونما بر روی ضایعات لثه بررسی گردید. چهل و نه فرد مبتلا به خونریزی لثه به طور داوطلبانه و به مدت دو هفته، وارد این مطالعه دوسو کور شدند.
یافته ها: با توجه به بررسی فرمولاسیون های تهیه شده کربوکسی متیل سلولز (به عنوان ژلیفیان) و تری کلسیم فسفات (به عنوان ساینده) خمیر دندان های با پایداری بیشتر را ایجاد نمودند. نتایج حاصل، بیانگر اثر معنی دار F۲۱ و F۲۲ بر کاهش خونریزی لثه در مقایسه با دارونما بود (به ترتیب P<۰,۰۵ و (P<۰.۰۰۱.
استنتاج: خمیر دندان حاوی عصاره های فوق می تواند به عنوان یک فراورده موثر در خونریزی لثه مطرح گردد.

فروز نادر ، کیارش آرامش ،
دوره ۱۵، شماره ۴۶ - ( ۱-۱۳۸۴ )
چکیده

سابقه و هدف: در این بررسی، شیوع (میزان شیوع کلی و اختصاص سنی، جنسی و به تفکیک نواحی مختلف آموزش و پرورش) تعدادی از مهم ترین و شایع ترین اختلالات تاثیرگذار بر سلامت جسمانی جمعیت دانش آموزان دبستانی در سطح شهر شیراز بررسی شده است.
مواد و روش ها: این مطالعه به بررسی توصیفی- مقطعی انجام و از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای، استفاده شد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه بود و موارد توسط پزشکان گروه پزشکان گروه پژوهش، مورد معاینه قرار می گرفتند. پژوهش در سال تحصیلی ۸۱-۱۳۸۰ انجام شد. نتایج با آزمون های Z و Chi Square، با سطح معنی داری ۰,۰۵ تحلیل شدند.
یافته ها: میزان شیوع اختلالات مورد بررسی بدین شرح بود. کمبود وزن: ۱۴,۴۶ درصد، اضافه وزن: ۲.۹۶ درصد، اختلالات حدت بینایی: ۷ درصد، اختلالات حدت شنوایی: ۰.۹۲ درصد، پوسیدگی دندان: ۶۳.۶۹ درصد.از نظر میزان شیوع اختصاصی سنی و جنسی نیز در برخی از موارد اختلافات معنی داری دیده شد که مهم ترین آن ها عبارت بودند از: اضافه وزن در دخترها شایع تر از پسرها بود (p<۰.۰۰۴)؛ کمبود وزن در پسرها شایع تر از دخترها بود (p<۰.۰۰۳)؛ و کمبود وزن در گروه سنی و جنسی ۸-۷ ساله شایع تر از گروه سنی ۱۱-۹ ساله بود .(p<۰.۰۰۰۰۰۱)
استنتاج: یافته های این پژوهش، لزوم توجه به بهداشت دهان و دندان و بهداشت تغذیه و ورزش در نزد دانش آموزان و به ویژه دانش آموزان دختر و سنین پایین تر را نشان می دهد.

ولی اله آرش ، علی اکبر مقدم نیا، مریم عموزاده ،
دوره ۱۵، شماره ۴۶ - ( ۱-۱۳۸۴ )
چکیده

سابقه و هدف: کنترل درد حین درمان های ارتودنسی یکی از خواسته های مهم پزشک و بیمار است. از طرف دیگر تغییر در حرکت دندان در هنگام استفاده از مسکن ها نیز از نظر ارتودنسی مطلوب نمی باشد. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه اثر تسکینی استامینوفن کدئین تنها و استامینوفن کدئین به همراه کافئین در دردهای ارتودنسی و بررسی میزان تاثیر آ ن ها در حرکت ارتودنتیک دندان ها می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو ناآگاه بر روی ۱۸ نفر از بیماران داوطلب ارتودنسی ثابت جهت بررسی درد و حرکت دندان انجام شد. بیماران در دو گروه استامینوفن کدیین (۳۰۰ mg + ۲۰mg) و استامینوفن کدیین+ کافیین(۴۰ mg) قرار گرفتند. به بیماران دو دوز دارو، دوز اول ۰,۵ ساعت قبل و دوز دوم ۸ ساعت بعد از جایگذاری chain برای حرکت دیستالی دندان نیش(Canine) تجویز شد. سپس میزان درد در این بیماران با استفاده از مقیاس VAS خطی ده سانتی متری اندازه گیری شد. فاصله بین دندان های نیش و آسیاب کوچک (Premolar) دوم قبل از جایگذاری chain دو طرفه فک بالا و نیز در روزهای هفتم و چهاردهم به منظور تعیین میزان حرکت دندانی اندازه گیری شد.
یافته ها: در روند تغییرات درد، تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده شد (p=۰,۰۴۸) و استامینوفن کدیین+ کافیین اثر ضددردی با سرعت بیش تری ایجاد کرد. بیش ترین اختلاف در میزان کنترل درد بین دو گروه، ۶ ساعت بعد از درمان رخ داد و از روز دوم به بعد، شدت درد در هر گروه کاهش یافت. حداکثر شدت درد در گروه استامینوفن کدیین بر اساس مقیاس(Mean ± SEM) ۴.۶۷±۰.۹۶ VAS و در گروه استامینوفن کدیین کافیین ۲.۴۴±۰.۶۷ بود که در هر دو گروه ۱۷ ساعت بعد از جایگذاری chain روی داد. در میزان حرکت دندان در دو گروه، اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
استنتاج: کافیین باعث افزایش ضددردی استامینوفن کدیین گردید اما تغییری در میزان حرکت مشاهده نشد. بنابراین برای کاهش دوز و عوارض جانبی احتمالی داروهای ضد درد از جمله استامینوفن در درمان های ارتودنسی، مصرف همزمان کافیین توصیه می شود.

ولی الله آرش، فرهاد دباغ ستاری، سینا حقانی فر، فرهاد ثبوتی، خلیل برزگر،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف: عرض مزیودیستالی دندان‌ها در شکل‌گیری منظم قوس دندانی تأثیر دارند. هدف این مطالعه ارائه معادله تخمینی جدید و تدوین روشی سریع ولی در عین حال دقیق برای آنالیز فضا است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی به روش نمونه‌گیری آسان از دندان‌های شصت فرد بالغ (۳۰پسر، ۳۰ دختر) قالب‌گیری شد. قالب‌ها اسکن شدند وعرض دندان‌ها با استفاده از نرم افزار طراحی شده اندازه‌گیری گردید. اندازه تخمینی کانین‌ها و پرمولرها را از روی دندان‌های مرجع مختلف از جمله سانترال‌ها از جدول (S&S)Sanin & Savara استخراج شد. رابطه آن‌ها با اندازه واقعی دندان به کمک آنالیز رگرسیون خطی بررسی شد. بدین ترتیب بهترین دندان مرجع مشخص و رگرسیون مناسب به منظور پیش‌گویی اندازه تخمینی کانین‌ها و پرمولرها تدوین گردید. هم‌چنین معادلات Tanaka & Johnston , Moyers، بولتون و معادله تخمینی جدید، برای نرم افزار تعریف شد. یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهدکه نرم افزارطراحی شده توان پیش‌بینی فضای مورد نیاز برای کانین و پرمولر را دارد. ضمناً با استفاده از معادله ۱۵/۲ x +۷۰۶/۰= y و با انتخاب دندان سانترال پایین به عنوان مرجع اندازه تخمینی دندان‌های کانین و پرمولر حاصل از جدول S&S با اندازه‌های نمونه ایرانی بسیار نزدیک است و هم‌چنین در دو جنس تفاوتی وجود ندارد. استنتاج: همانند روش دستی، سانترال پایین به عنوان مرجعی قابل اعتماد برای تخمین اندازه کانین و پرمولرهای رویش نیافته با استفاده از نرم افزار می‌باشد. دندان کانین بهتر از پرمولر و قوس دندانی فک بالا بهتر از فک پایین قابل پیش بینی است.
علی سلیمانی، صفورا سیفی، نادیا رضایی، محمودرضا حمیدی، عباس مسگرانی، سینا میرزایی‌راد، مریم احسانی، آزاده هرندی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف: امروزه درمان ریشه به عنوان یکی از مهم‌ترین درمان‌ها در دندان‌پزشکی پذیرفته شده است و می‌تواند منجر به حفظ دندان و عملکرد آن گردد. آسیب‌های پالپی به طور عمده ناشی از پوسیدگی‌های دندانی، عفونت ناشی از ضربه و به دنبال اعمال دندان‌پزشکی ترمیمی هستند. از آن‌جایی که مطالعات اندکی در خصوص علل نیاز به درمان ریشه در ایران صورت گرفته است و نیاز به بررسی این علل و تعیین میزان آگاهی بیماران در مناطق مختلف جغرافیایی می‌باشد تا بتوان راهکارهای پیشگیری و درمانی مناسبی را ارایه کرد، بنابراین در مطالعه حاضر علل نیاز به درمان ریشه در بیماران مراجعه کننده به بخش اندودنتیکس دانشکده دندان‌پزشکی بابل در سال‌های ۹۱-۱۳۹۰ بررسی شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی بر روی ۱۱۵۰ پرونده مربوط به سال‌های ۹۱-۱۳۹۰ در بیماران مراجعه کننده به بخش درمان ریشه دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد. پرونده‌هایی که کامل بودند، خارج شدند و اطلاعاتی مانند سن، جنس، شماره دندان درمان شده، وضعیت بالینی و رادیوگرافی سیستمیک بیمار و علل نیاز به درمان ریشه ثبت و وارد نرم‌افزار آماری SPSS نسخه ۱۸ شد و با آزمون‌های آماری ۲ و ANOVAمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: از ۱۱۵۰ پرونده، اطلاعات ۸۵۸ مورد (۳۲۸ مرد و ۵۳۰ زن) به صورت کامل ثبت و مورد بررسی قرار گرفت. ارتباط مثبتی بین نیاز به درمان ریشه در اثر پوسیدگی با افزایش سن مشاهده شد. علت نیاز به درمان ریشه به ترتیب شامل پوسیدگی دندانی، درمان مجدد ریشه، اندو برای پروتز، ضربه، باز شدن پالپ در اثر کارهای ترمیمی یا پروتز و اندو برای پریو گزارش شد. دندان‌های نیازمند به درمان ریشه در ۹/۴۲ درصد مولر اول، ۲/۱۶ درصد مولر دوم و ۰/۲ درصد مولر سوم بود. در نمای رادیوگرافی؛ ۶/۶۰ درصد طبیعی، ۴/۱۸ درصد دارای رادیو لوسنسی اپیکال، ۴/۱۵ درصد تورم لیگامان پریودنتال، ۸/۶ درصد درمان ناقص ریشه و ۰ درصد شکستگی ریشه داشتند. شیوع بیماری‌های سیستمیک در بیماران درمان ریشه شده ۴/۱۴ درصد بود. درد با سرما ۵/۵۱ درصد، درد با گرما ۷/۲۸ درصد و اندو جهت روکش ۴/۱ درصد تعیین شد. استنتاج: بیشترین دلیل مراجعه بیماران به دانشکده دندان‌پزشکی، درد بود. به ترتیب شایع‌ترین و ناشایع‌ترین علت نیاز به درمان ریشه، پوسیدگی و اندو برای پریو؛ شایع‌ترین و ناشایع‌ترین دندان نیازمند درمان ریشه، مولر اول و مولر سوم؛ شایع‌ترین و ناشایع‌ترین یافته رادیوگرافی، رادیو لوسنسی اپیکال و شکستگی ریشه و شایع‌ترین و ناشایع‌ترین یافته بالینی، درد با سرما و اندو جهت روکش گزارش شد.
علیرضا میرشکار، مسعود ورشوساز، زینب فلاح، مریم عموزاده عمران، مریم شهنوازی،
دوره ۲۲، شماره ۹۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف: استفاده از رادیوگرافی مستقیم دیجیتال داخل دهانی تنها در دو دهه گذشته امکان پذیر گشته است. برای تعیین این‌که آیا سیستم‌های دیجیتال جدید، تشخیص، درمان و پروگنوز را نسبت به روش‌های معمولی تغییر می‌دهند، مطالعات آزمایشگاهی و مطالعات کنترل شده کلینیکی مورد نیاز می‌باشد. هدف از این مطالعه مقایسه دقت تشخیصی سه سیستم رادیوگرافی دیجیتال CCD در تعیین پوسیدگی‌های بین دندانی می‌باشد. مواد و روش‌ها: با استفاده از سه سیستم CCD دیجیتال Planmecadixi ۲ با نرم افزار اختصاصی Dimaxixs ۲,۴.۱(Helsinki, Finland) و Progeny dental با نرم افزار اختصاصی Cygnus media ۳.۰(USA) و RVGai Trophy با نرم‌افزار اختصاصی Trophy windows access(Eastman Kodak,France)، از هفتاد و هشت سطح دندانی مربوط به پنجاه و دو دندان خلفی کشیده شده ترمیم نشده، تحت شرایط استاندارد رادیوگرافی گرفته شد. تصاویر توسط سه مشاهده گر مورد بررسی قرار گرفتند. وجود و محل (عمق) واقعی پوسیدگی‌ها به‌وسیله ارزیابی هیستولوژیک تعیین شد. دقت تشخیصی سیستم‌ها به‌وسیله استفاده از ضریب توافق Kappa مورد اعتبار سنجی قرار گرفت. یافته‌ها: هیچ تفاوت معنی‌داری در دقت تشخیصی پوسیدگی‌های بین دندانی، بین سه سیستم CCD به‌دست نیامد. استنتاج: دقت تشخیصی سیستم‌های دیجیتال CCD قابل مقایسه با یکدیگر است. وجود و عمق ضایعه، تأثیر معنی‌داری روی کارایی مدالیتی تصویربرداری ندارد. کارایی سیستم Planmeca بهتر از دو سیستم دیگر و کارایی Progeny بهتر از Trophy بود، اما تفاوت بین آن‌ها معنی‌دار نبود.
علیرضا میرشکار، سینا حقانی فر، ولی اله آرش، حکیمه قربانی، آیدا میرزایی، علی بیژنی،
دوره ۲۲، شماره ۹۸ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف: ارزیابی طول دندان نقش مهمی در موفقیت و شکست درمان‌های دندان‌پزشکی دارد. تاکنون رادیوگرافی پری اپیکال جهت تخمین طول دندان به کار رفته است که مستلزم اکسپوژر به اشعه، صرف زمان، هزینه و ناراحتی بیمار می‌باشد. استفاده از رادیوگرافی پانورامیک می‌تواند مشکلات فوق را حل نماید. مشکل اصلی این روش بزرگ‌نمایی غیر یکنواخت آن می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط معنی‌دار بین طول واقعی و رادیوگرافیک دندان‌های پره‌مولر فک بالا می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تحلیلی- کاربردی، ۸۹ دندان شامل ۵۹ دندان پره‌مولر اول و ۳۰ دندان پره‌مولر دوم در بیماران مراجعه کننده به کلینیک‌های ارتودنسی شهر بابل به صورت نمونه‌گیری غیر تصادفی آسان انتخاب شدند. دندان‌ها براساس سیستم شماره گذاری یونیورسال به ۴ گروه T۱۴،T۲۴،T۱۵،T۲۵ تقسیم شدند. اندازه‌گیری طول دندان روی کلیشه‌های پانورامیک و دندان‌ها با استفاده از کولیس دیجیتال انجام شد. برای تخمین طول دندان از آنالیز رگرسیون خطی استفاده گردید. یافته‌ها: در مقایسه میانگین طول واقعی و پانورامیک بین دو گروه جنسی اختلاف معنی‌داری مشاهده گردید (۰۵/۰< p). برای هر گروه جنسی فرمول رگرسیون به‌دست آمد: ۰۱۷/۳+x ۸۱۸/۰ طول پره‌مولر اول مذکر، ۸۷۵/۱+x ۸۵۲/۰ طول پره‌مولر اول مؤنث، ۰۲۸/۲-x ۰۳۰/۱ طول پره‌مولر دوم مذکر، ۲۴۶/۲-x ۰۲۰/۱ طول پره‌مولر دوم مؤنث (x= طول رادیوگرافیک). استنتاج: استفاده از کلیشه پانورامیک جهت تخمین طول دندان های پره‌مولر فک بالا با استفاده از دستگاه مورد مطالعه کاربردی و قابل اعتماد است.
سیدابوالحسن نقیبی، جمشید یزدانی، زلیخا خوجه، محمد شاه حسینی،
دوره ۲۳، شماره ۹۹ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: برنامه‌ریزی در زمینه بهداشت دهان و دندان مستلزم شناخت فاکتورهای مؤثر بر آن است. مدل بزنف فرایند تغییر رفتار و متغیرهای دخیل در تصمیم‌گیری افراد برای انجام رفتار را بررسی می‌نماید. این مطالعه به منظور تعیین عوامل مؤثر بر رفتار بهداشت دهان و دندان بر اساس مدل بزنف در دانش‌آموزان دبیرستانی شهرهای بابل و نوشهر انجام گرفت. مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه مقطعی می‌باشد. حجم نمونه ۷۰۰ نفر بوده و روش نمونه گیری تصادفی طبقه‌ای می‌باشد ابزار مطالعه پرسشنامه بر اساس مدل بزنف که براساس روش لیکرت از ۰ تا ۱۰ امتیاز دهی شد. داده‌ها با استفاده از آزمون مدل‌های تعمیم یافته خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: بر اساس یافته‌های پژوهش، میانگین نمره آگاهی دانش‌آموزان ۷۰درصد و میانگین نمره نگرش دانش‌آموزان ۳/۷۶ درصد بود. در سازه نرم‌های انتزاعی مدل بزنف در دانش‌آموزان مورد مطالعه مهم‌ترین عامل خواست والدین ۶۵ درصد و بعد از آن به ترتیب چهره‌های هنری و سینمایی ۳۶ درصد، افراد مورد احترام فامیل ۳/۱۸ درصد و معلمین ۱۶ درصد بود. در سازه عوامل قادر ساز مدل بزنف در دانش‌آموزان مورد مطالعه بیش‌ترین میزان مربوط به داشتن پول برای خدمات دندان پزشکی ۵۸ درصد و بعد از آن به ترتیب گران بودن خدمات دندانپزشکی ۴۶ درصد، داشتن بیمه مکمل ۳۴ درصد و در دسترس بودن مراکز دندانپزشکی تخصصی و مجهز ۳۲ درصد بود. استنتاج: سازه نرم‌های انتزاعی و سازه عوامل قادر ساز مدل بزنف درشناخت وتوجه به سلامت دهان و دندان در دانش‌آموزان مورد مطالعه مؤثر بوده است بنابراین شایسته است در برنامه ریزی و مداخلات آموزشی مورد توجه قرار گیرد.
محسن شمسی ، علیرضا حیدرنیا، شمس الدین نیکنامی، محمود کریمی،
دوره ۲۳، شماره ۱۰۰ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف:‌ یکی از بهترین راه‌های سنجش میزان فعالیت یک نظام بهداشتی اندازه‌گیری شاخص‌های توصیه شده توسط WHO است. یکی از مهم‌ترین این شاخص‌ها در سلامت دندا‌ن‌ها شاخص DMFT است. هدف از این پژوهش تعیین تأثیر برنامه مدون آموزشی بر بهبود عملکرد مراقبتی و پوسیدگی و پلاک دندانی مادران باردار در شهر اراک می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مداخله‌ای تعداد ۱۳۰ نفر از مادران باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک در دو گروه مداخله و شاهد ( هر کدام ۶۵ نفر) تقسیم گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مشخصات دموگرافیک مادران، چک لیست ثبت شاخص DMFT و شاخص پلاک دندانی (PI) و هم‌چنین چک لیست مراقبت‌های بهداشت دهان و دندان مادران باردار بوده است که قبل از مداخله آموزشی، اطلاعات تکمیل و جمع‌آوری گردید. گروه مداخله برنامه آموزشی دریافت کردند. ۳ ماه بعد از مداخله آموزشی در هر دو گروه شاهد و مداخله، معاینات دهان و دندان انجام شده و چک لیست‌ها تکمیل گردیدند. در نهایت داده‌ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها: میانگین سن مادران باردار در گروه مداخله و شاهد به ترتیب۵/۳±۱/۲۷ و ۳/۴± ۸/۲۹ سال و میانگین DMFT به ترتیب ۲/۲±۸/۵ و ۸/۱±۳/۵ بوده است. بین میانگین DMFT مادران گروه مداخله در قبل و بعد از مداخله، اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد (۱۱۵/۰=p)، ولی در جهت کاهش شاخص پلاک دندانی اختلاف معنی دار بوده است (۰۴۱/۰=p). در دو گروه مداخله و شاهد بین میانگین نمره عملکرد مراقبت‌های بهداشت دهان و دندان در خصوص انجام مراقبت‌های بهداشت دهان و دندان در قبل و بعد از مداخله آموزشی، اختلاف معنی‌داری مشاهده شد (۰۵/۰>p). استنتاج: تدوین برنامه آموزش بهداشت دهان و دندان برای مادران باردار بسیار سودمند و اثربخش است. ضمن این که در اجرای این برنامه‌ها کنترل، پایش و پیگیری آموزشی توصیه می‌شود.
ابراهیم نصیری، هوشنگ اکبری، حبیب الله فرخی، فرامرز ابراهیمی، رضا نصیری،
دوره ۲۳، شماره ۱۰۵ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: لارنگوسکپی و لوله‌گذاری مشکل یا سخت نایی که علت بزرگ و اصلی موربیدیتی و مورتالیتی مرتبط با بیهوشی قلمداد می‌شود و پیش‌بینی آن برای تیم بیهوشی اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه تعیین شاخص‌های مربوط به قدرت تشخیصی تست لب‌گزه و تست‌های ارزیابی راه هوایی مثل فاصله بین دندان‌های فوقانی و تحتانی و اعتبار اندازه سه انگشت چسبیده به هم بیمار، در مقایسه با تست استاندارد کورمک- لیهان، برای لارنگوسکپی و لوله‌گذاری سخت داخل نای بیماران کاندید اعمال جراحی عمومی می‌باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه تشخیصی بر روی ۴۱۰ نفر که به روش نمونه‌گیری آسان و مستمر انتخاب شده بودند، انجام شد. در مرحله قبل از بیهوشی، متغیرهای سن، جنس، وزن، قد، عرض سه انگشت و سطی چسبیده به هم دست راست و چپ، فاصله بین فضای خالی دهان از دندان‌های ثنای فوقانی و تحتانی هنگامی که بیمار در موقعیت نشسته، دهان خود را کاملاًً باز کرده بودند به وسیله متر با دقت یک میلی‌متر اندازه‌گیری شده بود. تست لب‌گزه یا گاز گرفتن لب فوقانی به گونه‌ای که بیمار مخاطب فوقانی را را بپوشاند، مشاهده و ثبت شد. لارنگوسکپی مستقیم تحت بیهوشی یکسان انجام و با معیار چهارگانه کورمک- لیهان، شاخصه‌های پیش بینی کنندگی برای تست‌ها تعیین و ثبت گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد که ۹/۹۲ درصد بیماران، لارنگوسکپی و لوله‌گذاری آسان یا نسبتاً آسان داشتند. ۸/۶ درصد (۲۸ نفر) در طبقه سوم کورمک و لیهان قرار گرفتند و ۳/۰ درصد (یک‌نفر) در طبقه چهارم معیار کورمک- لیهان قرار گرفتند و در مجموع ۱/۷ درصد بیماران لارنگوسکپی و لوله‌گذاری سخت داشتند (۲/۷- ۸/۶= CI ۹۵ %) حساسیت و ویژگی تست لب‌گزه بهتر از دو تست دیگر بود (۵۹ درصد، ۷۵ درصد در مقابل ۵۵ درصد و ۶۴ درصد). نتایج نشان داد که تفاوت معنی‌داری در میانگین وزن، سن، قد و BMI و میانگین عرض سه انگشت بیماران با لوله‌گذاری سخت یا آسان وجود نداشت. اما فاصله دندان‌های فوقانی و تحتانی و هم چنین سن بیماران در دو گروه تفاوت قابل ملاحظه آماری داشت. نتایج تحقیق نشان داد که بین فاصله دندان‌های ثنایای فوقانی و تحتانی با لارنگوسکپی و لوله‌گذاری سخت ارتباط معنی‌داری وجود دارد (۰۳۹/۰= p). استنتاج: با توجه به نتایج بهتر تست لب گزه انجام این تست می‌تواند برای کلیه بیماران در منطقه جغرافیای و نژادی استان مازندران، مورد استفاده قرار گیرد.
آتنا شیوا، سیدجابر موسوی،
دوره ۲۳، شماره ۱۰۹ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف : سرطان دهان یکی از شایع ترین سرطان ها در جهان و یکی از ده عامل مرگ و میر در میان سرطان ها می باشد. اغلب سرطان های دهانی، دیر هنگام تشخیص داده می شوند و در نتیجه مشکل مهمی برای سلامت عمومی مردم دنیا محسوب می شود. از آن جا که دندان پزشکان نقش مهمی در شناسایی زود هنگام سرطان های دهان ایفا می کنند، لذا باید آگاهی کافی در زمینه تشخیص زود هنگام بیماران داشت ه باشند . هدف از این مطالعه، ارزیابی میزان آگاهی دندان پزشکان شهر ساری از سرطان دهان بود. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و به روش مقطعی بر روی ۱۵۰ نفر از دندان پزشکان در سطح شهر ساری، در سال ۱۳۹۱ انجام شد . پرسش نامه ای طراحی گردید که بخشی ا ز س ؤالات آن در رابطه با اطلاعات افراد مورد مطالعه و بخشی دیگر شامل س ؤال در ارتباط سرطان دهان بود . با مراجعه حضوری به محل کار دندان پزشکان پرسش نامه ها در اختیار آنان قرار داده شد و از آنان خواسته شد طی زمان معین به پرسش ها پاسخ دهند و سپس پرسش نامه ها جمع آوری و تصحیح و ضریب همبستگی پیرسون آنالیز شدند. t-test و آزمون های SPSS گردید. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار ۱۶ ۳۹ سال بود . /۹۴±۷/ یافته ها: از ۱۵۰ نفر دندان پزشک مورد مطالعه ۹۸ نفر مرد و ۵۲ نفر زن و میانگین سنی آن ها، ۲۴ ۶ و در زنان /۹۱±۲/ ۷ از ۱۳ بود . میانگین آگاهی در مردان ۳۷ /۲۷±۲/ میانگین نمره آگاهی در جمعیت مورد مطالعه ۴۹ ۹۱ درصد افراد مورد مطالعه شای ع ترین سرطان (p=۰/ ۷/۷۸±۲/۶۰ بود که از لحاظ آماری این اختلاف معن ی دار بود ( ۰۳ دهان را می شناختند. استنتاج: بررسی نتایج این مطالعه نشان داد که سطح آگاهی دندا ن پزشکان شهر ساری در ارتباط با سرطان دهان کافی نمی باشد. لذا با توجه به اهمیت موضوع، اتخاذ راه کارهایی برای افزایش میزان آگاهی دندان پزشکان از سرطان دهان مورد نیاز است.
محمد نصیری، مریم کرمعلی،
دوره ۲۳، شماره ۱۱۰ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: در مورد کودکان مشکلات دهانی متعددی وجود دارد که با عملکرد طبیعی، احساس سلامتی و به طور کلی کیفیت زندگی کودک تداخل می‌نماید. شایع‌ترین این مشکلات، پوسیدگی دندان و بیماری‌های پریودنتال (Periodontal) می‌باشد. این مطالعه به منظور بررسی میزان آگاهی کارورزان دانشکده‌های پزشکی شهر تهران در مورد بهداشت و سلامت دهان و دندان کودکان در سال ۱۳۹۰ انجام شد. مواد و روش‌ها: در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر، تعداد ۳۹۱ نفر کارورز دانشکده‌های پزشکی در شهر تهران مورد بررسی قرار گرفتند که شامل کارورزان دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، ایران و دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران در سال ۱۳۹۰ بودند. اطلاعات از طریق پرسش‌نامه‌ای که حاوی سؤالاتی در مورد سلامت دهان و دندان بود، جمع‌آوری گردید. یافته‌ها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه ۲۵/۱ ± ۱۸/۲۵ سال و میانگین نمره سطح آگاهی در کارورزان برابر با ۷۳/۱ ± ۸۷/۴ بود. ۲/۴۴ درصد شرکت کنندگان، مذکر و بقیه مؤنث بودند. سن، جنسیت و مدت دوره کارورزی تأثیری بر روی سطح آگاهی کارورزان نداشت. استنتاج: بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه و مقایسه آن‌ با سایر مطالعات مربوط، چنین استنباط می‌شود که میزان آگاهی کارورزان در مورد سلامت دهان و دندان کودکان چندان مطلوب نمی‌باشد. همچنین پیشنهاد می‌گردد، اطلاعات لازم در مورد سلامت دهان و دندان در برنامه آموزشی کارورزان گنجانده شود تا این گروه به عنوان خط اول برخورد با بیماران اطلاعات لازم را در این زمینه داشته باشند.
مازیار خاتمی، فرهاد ثبوتی،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۵ - ( ۵-۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: لیزرهای کم توان در دندانپزشکی جهت تأثیرات تحریکی بر روی سرعت حرکات ارتودنتیک دندانی و کاهش درد در انسان مورد مطالعه قرار گرفته است. با توجه به نتایج متناقض به دست آمده، در این مطالعه تأثیر لیزر بر روی درد حین حرکات ارتودنتیک دندانی در انسان بررسی شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، ۱۷ بیمار که پرمولر اول بالای آن‌ها کشیده شده بود و نیاز بهRetraction دندان کانین به فضای Extraction داشتند، انتخاب شدند. در حالی که در هر سمت دندان کانین توسط elastic chain رترکت می‌شد، یک سمت تحت درمان با لیزر He-Ne با طول موج nm ۶۳۲/۸ قرار گرفت. لیزر تراپی بر وی مخاط باکال و پالاتال به شکل حرکت آرام پروب صورت گرفت. دو روز پس از آغاز رترکشن از بیماران راجع به درد حین رترکشن کانین در دو سمت بر اساس VAS سؤال شد. داده‌ها وارد نرم‌افزار SPSS ۱۷ گردید. از آزمون Non parametric از نوع Wilcoxon جهت آنالیز داده‌ها استفاده گردید و p-valueکم‌تر از ۰۵/۰ معنادار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: در این مطالعه میزان درد در سمت تحت درمان با لیزر کم توان به‌طور معنی‌داری کاهش یافته بود (۰۰۶/۰=p). استنتاج: یک دوز تابش لیزر He-Ne با دانسیته انرژی j/cm۲ ۸/۱ برای هر دندان می تواند میزان درد احساس شده را کاهش دهد. شماره ثبت کارآزمایی بالینی : ۱ N۱۳۸۹۰۴۰۲۲۰۶۶IRCT
مینا مطلب نژاد ، عاطفه نوغانی، احمد تمدنی، ثریا خفری،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۹ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: هدف از این مطالعه تعیین وضعیت سلامت دهان و کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور در مرکز تالاسمی امیرکلا می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه ی مقطعی ۲۵۰ بیمار مبتلا به بتا تالاسمی ماژور از لحاظ وضعیت مخاطی و سلامت دندان (ایندکس DMFT) مورد ارزیابی قرار گرفتند. پرسش نامه‌های مربوط به کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان GOHAI-Per) و (OHIP-۱۴-Per و پرسش‌نامه خشکی دهان تکمیل شد. در نهایت اطلاعات توسط نرم افزار SPSS وبا استفاده از آزمون T-test برای داده‌های کمی و آزمون کای دو برای داده‌های کیفی آنالیز شد. یافته‌ها:. میانگین سنی بیماران ۷/۸±۵/۲۵ سال بود. ۲/۵۵ درصد از شرکت کنندگان زن بودند. ۶/۱۷ درصد از خشکی دهان رنج می‌بردند. ۲۶ درصد سلامت دهانی خوب، ۲/۵۷ درصد سلامت دهانی متوسط و۸/۱۶ درصد سلامت دهانی بد را گزارش کردند. ۶/۳۹ درصد بیماران نیاز درمانی را گزارش کردند. DMFT بیماران، ۲/۶±۸۴/۸ بود. ۳۸ درصد مخاط رنگ پریده، ۳۰ درصد تغییر رنگ دندان، ۴/۲۰ درصد سابقه آفت دهانی و ۶/۱۱ درصد پیگمانتاسیون داشتند. میانگین OHIP-۱۴-ADD۵۲/۱۰±۵۴/۵۹ (از دامنه ۱۴ تا ۷۰) و میانگین GOHAI-ADD، ۵۶/۸±۰۱/۴۸ (از دامنه ۱۲ تا ۶۰) به دست آمد. اطلاعات به دست آمده نشان داد که وضعیت سلامت دهان بر جنبه‌های سایکولوژیک کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان بیش تر از جنبه ی عملکردی اثر می‌گذارد. افرادی که بتا به گزارش خود سلامت دهانی بهتری داشتند، جوان‌تر بوده، میانگینDMFT پایین‌تر داشته و کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان بالاتری داشتند. استنتاج: علی‌رغم وجود وضعیت سلامت و بهداشت دهان ضعیف، این مسئله تاثیر زیادی برکیفیت زندگی این گروه از بیماران نمی‌گذارد.
حسین عسگری راد، مریم رضایی، زینب صادقی قادی،
دوره ۲۴، شماره ۱۲۰ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: چسب دندان مصنوعی از دیرباز برای بهبود عملکرد دندان مصنوعی کاربرد داشته است. در طول زمان برای بهبود خصوصیات این فرآورده فرمولاسیون‌های مختلفی تهیه شده و مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این پژوهش شکل پودری این فرآورده تهیه و مورد ارزیابی‌های آزمایشگاهی و بالینی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: در این پژوهش برای طراحی پودر چسب دندان مصنوعی از سه ترکیب سدیم آلژینات، سدیم کربوکسی متیل سلولز (NaCMC) و موسیلاژ دانه اسفرزه، به‌عنوان عوامل اصلی چسباننده، استفاده شد؛ سپس فرمولاسیون‌های مختلف حاوی مقادیر و نسبت‌های متفاوتی از این ترکیبات تهیه شد. قدرت چسبندگی و مدت ماندگاری فرمولاسیون‌های مختلف مورد ارزیابی‌های آزمایشگاهی و در پایان بهترین فرمولاسیون مورد ارزیابی بالینی قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج آزمایشگاهی نشان داد فرمولاسیون حاوی سدیم آلژینات و NaCMC با نسبت بیشتر آلژینات (۹۵:۵) قدرت چسبندگی و طول مدت ماندگاری بیشتری نسبت به سایر فرمولاسیون‌ها دارد. بررسی‌های بالینی نیز اثربخشی مناسب فرمولاسیون تهیه شده را در اتصال دندان مصنوعی به مخاط و بهبود عملکرد دندان مصنوعی در هنگام غذاخوردن و صحبت کردن نشان داد. تفاوت معنی‌داری بین این فرمولاسیون و protefix (کنترل مثبت) مشاهده نشد، اما بو و طعم فرآورده تهیه شده بهتر از کنترل مثبت بود. نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‌دهند، فرمولاسیون حاوی سدیم آلژینات و NaCMC با نسبت بیشتر آلژینات (۹۵:۵) یک فرآورده مناسب به عنوان چسب دندان مصنوعی است.

مریم محمدی سیچانی، وجیهه کرباسی زاده، سمانه چهارمیری دوخواهرانی،
دوره ۲۴، شماره ۱۲۱ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: پوسیدگی دندان عفونتی است که با تشکیل پلاک دندانی که از نظر ساختاری نوعی بیوفیلم محسوب می شود، ایجاد می گردد. استرپتوکوکوس موتانس شاخص‌ترین باکتری دهانی عامل ایجاد پلاک و پوسیدگی دندان است. هدف از این مطالعه ارزیابی فعالیت عصاره‌های اتانولی، متانولی، استونی و آبی گال مازو درختان بلوط بر رشد و جلوگیری از تشکیل بیوفیلم استرپتوکوکوس موتانس بوده است. مواد و روش‌ها: از سویه باکتریایی . استرپتوکوکوس موتانس (ATCC: ۲۵۹۲۳) به عنوان سویه استاندارد در تشکیل بیوفیلم استفاده شد. عصاره‌ها به روش خیساندن و سوکسله تهیه گردید. سری رقت ۰۰/۱۰ تا ۱۶/۰ میلی‌گرم در میلی‌لیتر از عصاره‌ها در آب مقطر آماده گردید. اثر ضد میکروبی عصاره‌ها بر رشد استرپتوکوکوس موتانس به روش انتشار چاهک و فعالیت ضدبیوفیلمی عصاره‌ها به روش میکرودایلوشن با رنگ تنفسی TTC انجام گردید. مقایسه میانگین‌ها با آزمون آنالیز واریانس انجام شد. یافته‌ها: عصاره‌های متانولی، اتانولی و استونی گال مازو خاصیت ضدباکتریایی برعلیه استرپتوکوکوس موتانس از خود نشان دادند. حداقل غلظت مهارکننده عصاره‌ها بین ۱۶۰ تا ۳۲۰ میکروگرم در میلی‌لیتر و حداقل غلظت کشنده آن‌ها ۳۲۰ تا ۶۴۰ میکروگرم در میلی‌لیتر به‌دست آمد. عصاره آبی گال مازو فعالیت ضدمیکروبی نشان نداد. عصاره‌های گال مازو در غلظت‌های بالاتر از ۵/۱۹ میکروگرم در میلی‌لیتر مانع از تشکیل بیوفیلم استرپتوکوکوس موتانس شد. استنتاج: عصاره‌های گال مازو مانع از رشد استرپتوکوکوس موتانس شدند. این عصاره‌ها در ممانعت از تشکیل بیوفیلم استرپتوکوکوس موتانس بسیار مؤثر هستند. گال‌های مازو عوامل ضدمیکروبی بالقوه مناسبی محسوب می‌شوند.
یونس نظری داشلی برون، محمد رمضانیان، محمد ابراهیمی ساروی، محسن اعرابی،
دوره ۲۴، شماره ۱۲۱ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانندایبوپروفن متداول‌ترین گروه دارویی در کنترل درد بعد از جراحی دندان عقل نهفته هستند. اخیراً نسل جدیدی از این داروها مثل سلکوکسیب که انتخابی تر عمل می‌کنند، معرفی شده‌اند که عوارض گوارشی کم‌تری دارند. از آن‌جا که مطالعات زیادی در مورد اثربخشی این داروها وجود ندارد، هدف از این مطالعه مقایسه سلکوکسیب با دو داروی ایبوپروفن و استامینوفن کدئین است. مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی روی ۱۸۰ بیمار مراجعه‌کننده به بخش جراحی دهان و فک و صورت دانشگاه تهران انجام شد. بیماران به صورت تصادفی به ۳ گروه تقسیم شدند. به هر یک از گروه‌ها به ترتیب ۴۰۰ میلی‌گرم ایبوپروفن، ۱۰۰میلی‌گرم سلکوکسیب و استامینوفن کدئین (استامینوفن ۳۰۰ میلی‌گرم+ کدئین ۲۰ میلی‌گرم) داده شد. جهت ارزیابی شدت درد. پرسش‌نامه‌ای به بیماران داده شد و از آنان خواسته شد تا شدت درد خود را ۲، ۴، ۶، ۱۰، ۱۶ و ۲۴ ساعت بعد از عمل ثبت کنند. یافته‌ها: در زمان‌های ۲ و ۴ ساعت پس از مصرف دارو، شدت درد در گروه سلکوکسیب به صورت معنی‌داری پایین‌‌تر از ۲ داروی دیگر بود (۰۵/۰<‌p). از نظر زمان استفاده از دوز مکمل تفاوت معنی‌داری بین دو داروی ایبوپروفن و سلکوکسیب وجود نداشت (۰۵/۰>‌p). اما هر دو دارو تفاوت معنی‌داری با داروی استامینوفن کدئین از این نظر داشتند (۰۵/۰<‌p). هم‌چنین از نظر شدت درد در دو گروه ایبوپروفن و سلکوکسیب تفاوت معنی‌داری نداشت و هر دو نسبت به استامینوفن کدئین ارجحیت داشتند. استنتاج: با توجه به کارایی تقریباً مشابه سلکوکسیب و ایبوبروفن و عوارض جانبی کمتر سلکوکسیب که در مطالعات قبلی گزارش شده است، سلکوکسیب می‌تواند در مواردی که ایبوپروفن به علت زخم یا خونریزی دستگاه گوارشی منع تجویز دارد، داروی انتخابی باشد.
اعظم نحوی، مائده صالحی،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۵ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

هیستوسیتوزیس سلول لانگرهانس یک بیماری نادر و با اتیولوژی ناشناخته است که می‌تواند به صورت لوکالیزه یا منتشرو حاد یا مزمن دیده شود.در بسیاری از موارد تظاهرات دهانی به عنوان اولین علایم بیماری بروز پیدا می‌کند. در این مطالعه پسری ۲ساله که به دلیل لقی ودرد دندان‌های خلفی شیری سمت راست فک پایین به بخش کودکان دانشکده دندان پزشکی تهران در سال مراجعه نموده بود گزارش می‌شود. در بررسی پرتونگاری پانورامیک آشکار گردید که استخوان ناحیه خلفی فک پایین دچار تحلیل شده است. سپس بیمار با تائید تشخیص بالینی و پاتولوژیک بیماری سلول لانگرهانس جهت بررسی تکمیلی از سایر نواحی بدن (احشا و سایر استخوان‌ها) و درمان لازم ارجاع داده شد. در بررسی‌های پزشکی انجام شده در هیچ ناحیه دیگر به جز فکین بیمار علائمی مشاهده نشد. از آن‌جایی که تشخیص زود هنگام این بیماری و درمان به موقع آن می‌تواند در پیش‌آگهی و بقای بیمار موثر باشد، لذا آگاهی دندان پزشکان از علایم دهانی این بیماری و افتراق آن از سایر ضایعات بسیار اهمیت دارد.
مهرداد عبدی نیان، ریحانه فقیهیان، حسام الدین فقیهیان،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۵ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: رادیوگرافی‌ها برای تشخیص پوسیدگی‌های بین دندانی ضروری است. هدف از این مطالعه مقایسه قابلیت تشخیصی پوسیدگی‌های اینترپروگزیمال در رادیو گرافی بایت وینگ دیچیتال غیر مستقیم و بایت وینگ با فیلم می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی کراس سکشنال، ۱۰۰ دندان کشیده شده انسان مورد استفاده قرار گرفت. رادیوگرافی‌های بایت وینگ داخل دهانی دیجیتال و معمولی به دست آمده و تصاویر توسط دو مشاهده‌گر ارزیابی و نمره‌دهی شد. سپس نمرات رادیوگرافی‌ها با مقاطع هیستولوژیک دندان‌ها (به عنوان استاندارد طلایی) مقایسه شد و دقت تشخیصی رادیوگرافی‌ها ارزیابی گردید. یافته‌ها: تفاوت در حساسیت و ویژگی در بین دو تکنیک انجام شده از نظر آماری معنی‌دار نبود (۰۵/۰
فرناز حاجی فتاحی ، مهسا آذرشب ، حمیدرضا صنعتی،
دوره ۲۵، شماره ۱۲۸ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: با توجه به عوارض شناخته شده اندوکاردیت عفونی و احتمال وقوع آن به دنبال اقدامات دندانپزشکی، این تحقیق به منظور بررسی عوامل خطراین بیماری طراحی شد. پیشگیری از اندوکاردیت عفونی از طریق شناسایی عوامل خطر و زمینه ساز آن و برطرف کردن آن‌ها امکان پذیر است. مواد و روش‌ها: این تحقیق به صورت Cross sectional روی ۶۰ بیمار با تشخیص اندوکاردیت عفونی در بیمارستان امام‌خمینی و بیمارستان قلب شهید رجایی تهران انجام شد. کلیه متغیرهای مربوط به نوع اندوکاردیت، بیماری زمینه‌ای قلبی، سابقه جراحی قلبی و غیرقلبی، سابقه اندوکاردیت عفونی قبلی، اعتیاد تزریقی، هر نوع بیماری سیستمیک و میکروارگانیسم کشت شده از خون ثبت شد. سپس DMFT (دندان‌های پوسیده، پر شده و از دست رفته فرد) و نحوه استفاده از مسواک و نخ دندان، سابقه اقدامات دندانپزشکی، نوع و زمان آن ثبت گردید. یافته‌ها با روش‌های آمار توصیفی ارائه شدند. یافته‌ها: میانگین سنی مبتلایان ۸/۱۶۹/۴۲ سال بود. ۷۰ درصد نمونه‌ها بیماری زمینه‌ای قلب داشته و فاکتورهای بعدی جراحی قلبی، جراحی غیر قلبی، اعتیاد تزریقی و سابقه ابتلا به اندوکاردیت بود. ۵۰ درصد بیماران به نوعی بیماری سیستمیک مبتلا بودند. در ۷/۳۶ درصد موارد هیچ فاکتور خطری جهت ابتلا به اندوکاردیت یافت نشد. سابقه درمان دندانپزشکی فقط در ۳/۷۳ درصد موارد گزارش شد. میزان DMFT بیماران برابر با ۴/۶۴/۱۲ بود. در حالی که ۷/۱۶ درصد بیماران در ۶ ماه گذشته تحت اقدامات دندانپزشکی نیازمند پروفیلاکسی آنتی بیوتیکی قرار گرفته بودند. استنتاج: میانگین سنی پایین مبتلایان، فراوانی موارد بدون عوامل خطر زمینه‌ای و هم‌چنین بهداشت دهانی ضعیف بیماران اندوکاردیت از نکات مهم و قابل بررسی در این تحقیق است.

صفحه ۱ از ۵    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb