سابقه و هدف: رادیکالهای آزاد عامل بسیاری از بیماریها از جمله سرطان سرطان می باشند. آنتیاکسیدانها جاروبکنندههای قوی رادیکال های آزاد هستند. ظرفیت آنتیاکسیدان تام (TAC) نشان دهنده فعالیت کل آنتیاکسیدانی بدن است. عدم تعادل بین تولید رادیکالهای آزاد و دفاع آنتیاکسیدانی در بدن منجر به ایجاد استرس اکسیداتیو و آسیب به سلول میگردد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مصرف انگور به عنوان میوهای سرشار از آنتی اکسیدان، بر سطح سرمی MDA و TAC (شاخصهای ارزیابی استرس اکسیداتی) میباشد.
مواد و روشها: مطالعه مداخله ای از نوع نمونه گیری آسان است که به صورت تصادفی ساده بر روی ۴۳ نفر از زنان دارای اضافه وزن در روستای جوراب از توابع شهرستان ملایر واقع در استان همدان، در سال ۱۳۹۴ انجام شد. در ابتدا ارتباط بین BMI و سن با سطح مالون دی آلدهید (MDA) و TAC سرم سنجیده شد. با توجه به معنیدار بودن سطح MDA و TAC با BMI و سن، جمعیت مورد مطالعه در ۳ گروه با BMI (BMI۱ (افراد دارای اضافه وزن)، BMI۲ (افراد چاق) و BMI۳ (افراد دارای چاقی شدید)) و رده سنی متفاوت دستهبندی شدند. سپس سطح MDA و TAC در این ۳ گروه جمعیتی بعد از دو هفته متوالی عدم مصرف و مصرف انگور تازه، با تکنیک HPLC و الایزا ارزیابی شد.
یافتهها: مصرف انگور به طور قابل توجهی سطح MDA در گروههای BMI۲ و BMI۳ را به ترتیب در سطح معنیداری ۰۵/۰˂ p و ۰۰۱/۰p˂ کاهش داد اما تاثیر قابل توجهی بر سطح MDA در گروه BMI۱ نداشت و همچنین با مصرف انگور تأثیر معنیداری بر سطح TAC (۰۵/۰p˃) مشاهده نشد.
استنتاج: مصرف انگـور در رژیم غذایی میتوانـد مارکـرهای استرس اکسیداتیو را کاهش داده و موجب بهبود دفاع آنتیاکسیدانی شود.