۳ نتیجه برای راهنمای بالینی
رزیتا داودی، کاویان قندهاری، محمدرضا قینی، محمد حسین حریرچیان، هومن بهار وحدت، ساسان نژاد، آزاده سلطانی فر، گلناز صبوری، شقایق رحمانی، محبوبه اسدی، مریم زارع حسینی، محمد هادی سعید مدقق، الهه غایبی، فرهاد حیدریان، حوا عبداللهی، مهدی فرهودی،
دوره ۲۸، شماره ۱۶۷ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
سابقه و هدف: کمبود حد و مرزهای مشخص و استاندارد در زمینه ارجاع بیماران سکته مغزی، تشخیص بیماری، ارزیابیهای لازم، درمانهای موثر، لزوم مداخلات به موقع و بجا موجب ناهمگونی و تنوع ارائه خدمات در این مقوله گردیده است. این مطالعه، با هدف تعیین راهکارهای عملی و بومی برای کاربران هدف، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در شروع کار به منظور استخراج راهنماهای بالینی موجود در زمینه سکته مغزی پایگاههای اطلاعاتی و وبگاههای مرتبط مورد جستجو قرار گرفتند. پس از بررسی کیفیت و نقد راهنماهای بالینی بر پایه سیستم امتیازدهی Agree سه راهنمای بالینی انتخاب شدند. به منظور بومیسازی، جداولی طراحی گردید که در آنها توصیههای سه راهنمای بالینی منتخب در قالب سؤالات بالینی استخراج شد. شواهد پشتیبان هر توصیه بر اساس رفرنس ذکر شده در راهنمای بالینی مشخص شد و مقالات از نظر پیامدهای اولیه مورد مقایسه قرار گرفتند. هزینه مداخلات و عوارض جانبی و مزیت بالینی نیز مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت راهنمای بومی، پس از جمعبندی، قضاوت و اجماع اعضای پانل تخصصی و در قالب مرور مقالات، همراه با شواهد و توصیهها تدوین شدند.
یافتهها: نتایج حاصل از بررسیهای انجام شده در قالب توصیههای بالینی در سال ۱۳۹۵ ارائه شد. بهعنوان مثال کنترل دقیق قند خون و تب در بیماران با خونریزی ساب آراکنوئید آنوریسمال توصیه می شود.
استنتاج: با توجه به ارائه راهنمای بومی شده سکته مغزی برای جمعیت ایرانی، میتوان انتظار داشت با به کارگیری این راهنما، مدیریت بیماران از ﻏﺮﺑـﺎﻟﮕﺮﻱ، ﺍﺭﺟـﺎﻉ، ﺗﺸﺨﻴﺺ، ﺩﺭﻣﺎﻥ ﻭ پیگیری استاندارد انجام شود.
رزیتا داودی، محمود محمدزاده شبستری، شاپور بدیعی اول، سید جواد حسینی، گلناز صبوری، آزاده سلطانی فر، الهه غایبی، مریم زارع حسینی، محبوبه اسدی، جواد محمودی فتح آبادی، محمد رضا قفقازی،
دوره ۳۰، شماره ۱۸۸ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: با توجه به شهرنشینی در کشورهای در حال توسعه، شیوع عوامل خطر سریعاً در این مناطق در حال افزایش است و لذا قسمت اعظم بار جهانی بیماری ایسکمیک قلبی در حال حاضر در کشورهای با درآمد کم و متوسط اتفاق میافتد. بنابراین وجود یک راهنمای بالینی یکپارچه و موثر برای بیماران آنژین صدری پایدار به شدت احساس میشود.
مواد و روشها: این مطالعه مروری به منظور استخراج راهنماهای بالینی موجود در زمینه آنژین صدری پایدار، پایگاههای اطلاعاتی و وب گاههای مرتبط، مورد جستجو قرار گرفتند. پس از بررسی کیفیت و نقد راهنماهای بالینی بر پایه سیستم امتیازدهی Agree (Appraisal of guidelines for research and evaluation in Europe) سه راهنمای بالینی انتخاب شدند. در نهایت راهنمای بومی، پس از جمعبندی، قضاوت و اجماع اعضای پانل تخصصی و در قالب مرور مقالات، همراه با شواهد و توصیهها تدوین شدند.
یافتهها: نتایج حاصل از بررسیهای انجام شده در قالب توصیههای بالینی ارائه شد. به عنوان مثال طب سوزنی نباید به هدف بهبود سمپتومها یا کاهش خطر قلبی عروقی در بیماران بیماری ایسکمیک قلبی پایدار (SIHD) استفاده گردد.
استنتاج: با توجه به تعداد ۹۲ توصیه در این گایدلاین و بومیسازی آن در جمعیت ایرانی، این راهنمای بالینی و توصیههای آن میتواند در استانداردسازی خدمات، غربالگری، ارجاع، تشخیص، درمان و پیگیری بیماران آنژین پایدار مؤثر واقع شود.
سرور اشعری، پریسا اسلامی پرکوهی، ناهید رمضانقربانی، فرهاد غلامی، پدرام ابراهیم نژاد، مریم خزائی پول، علیرضا رفیعی،
دوره ۳۴، شماره ۲۳۳ - ( ۳-۱۴۰۳ )
چکیده
ترجمان دانش، اشتراکگذاری دانش حاصل از پژوهش با کاربران دانش شامل افراد جامعه، سازمانها و سیاستگذاران با هدف استفاده برای ارتقای سیستمها و بهبود ارائه خدمات و محصولات میباشد. اجرای فرایند ترجمان دانش در حوزه سلامت کشور با چالش مواجه است که بخشی از آن به دلیل آگاهی ناکافی نسبت به مفهوم ترجمان دانش و چگونگی اجرای فرآیند ترجمان دانش میباشد. در مطالعه حاضر ابتدا به تعریف ترجمان دانش، چگونگی فرایند و ابزارهای انتشار ترجمان دانش پرداخته شد و سپس ضمن مرور وضعیت ترجمان دانش در دانشگاههای علوم پزشکی ایران، راهکارهایی جهت اجرای ترجمان دانش ارائه شد. از جمله ابزارهای انتشار ترجمان دانش که در این مطالعه بیان شده است میتوان به ارائه نتایج حاصل از تحقیقات به صورت پادکست، پاناسه (ارائه پایاننامه در سه دقیقه)، برگزاری وبینار، اینفوگرافیک، تهیه اخبار پژوهشی از نتایج تحقیقات، برگزاری نشست خبری و ژورنال کلاب با مجریان طرحها، تدوین خلاصه سیاستی و راهنمای بالینی اشاره نمود. تحقیقات انجام شده در زمینه ترجمان دانش در دانشگاههای علوم پزشکی کشور وضعیت ترجمان دانش را نامناسب و ناکامل گزارش نمودهاند. در این مطالعات، ارزیابی بهوسیله ابزار ارزیابی ترجمان دانش که چهار حیطه نیازسنجی مخاطبین، تولید دانش، انتقال دانش و کاربست شواهد را در برمیگرفت، انجام شد که در این بین تولید دانش در وضعیت مطلوبتری نسبت به سایر حیطهها قرار داشت. با توجه به وضعیت موجود ترجمان دانش، راهکارهای اجرایی شدن ترجمان دانش در هر حیطه به صورت مجزا ارائه شده است. شبکهسازی مناسب بین تولیدکنندگان دانش و استفاده کنندگان از دانش و همچنین برگزاری نشستهای منظم با نمایندگان سازمانهای اجرایی و صاحبان صنایع جهت تعیین اولویتهای پژوهشی از جمله راهکارهای ارائه شده در بخش نیاز سنجی مخاطبین میباشد. ایجاد زیرساخت جهت انجام طرحهای تحقیقاتی بر اساس نیاز مخاطبین، تخصیص منابع لازم جهت اجرای طرحهای تحقیقاتی، مشارکت فعال نمایندگان سازمانهای اجرایی در روند انجام پژوهش، ایجاد شبکه داخلی بین محققین دانشگاهی جهت پیشبرد هر چه هدفمندتر اولویتهای پژوهشی و همچنین توجه به کیفیت دانش تولید شده جهت جلب اعتماد مخاطبین از جمله راهکارهای ارائه شده در بخش تولید دانش میباشد. آشنا نمودن محققین با حیطه انتقال دانش و اهمیت آن، تخصیص منابع جهت اجرای فرآیند انتقال دانش، استفاده از ابزارهای مناسب و به روز جهت انتقال دانش توسط محققین، ایجاد قوانین جهت حمایت از محققینی که قبل از انتشار یافتههای تحقیق خود در مجلات معتبر، نسبت به انتشار آن از طریق سایر ابزارهای انتقال دانش اقدام مینمایند، نهادینهسازی مکانیسمهای بهرهداری از دستاوردهای پژوهش در برنامه عمومی آموزش و همچنین درنظرگرفتن طرحهای تشویقی جهت انتقال دانش تولید شده از جمله راهکارهای ارائه شده در بخش انتقال دانش میباشد. تولید شواهد معتبر و قابل اطمینان، قرار دادن شواهد تولیدی در اختیار سیاستگذاران، اعتمادسازی در مخاطبین بهوسیله محققین، سیاستگذاران و مسئولین ذیربط جهت استفاده از شواهد تولیدی، آگاهیبخشی به مخاطبین در رابطه با لزوم استفاده از شواهد تولیدی، ایجاد ارتباط مناسب میان تولیدکنندگان دانش و استفادهکنندگان دانش از طریق به کارگیری کارگزاران دانش، وجود منابع و حمایتهای مالی جهت کاربست شواهد توسط سیاستگذاران و همچنین مخاطبین هدف از جمله راهکارهای ارائه شده در بخش کاربست شواهد میباشد