جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای رفتارهای پیشگیرانه

مریم خزائی پول، شکوه شهروسوند، سید ابوالحسن نقیبی،
دوره ۳۰، شماره ۱۹۰ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده

سابقه و هدف: کووید-۱۹ یک بیماری عفونی است که بر اثر ویروس کرونای جدید، ایجاد میشود و پاندمی آن موجب مرگ و میر و خسارات زیادی در دنیا شده است. این پژوهش با هدف تعیین پیشبینیکنندگی سازههای مدل اعتقاد بهداشتی در انجام رفتارهای پیشگیرانه از کووید ۱۹ در استان مازندران انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی تحلیلی (مقطعی) بر روی ۴۰۰ نفر از مردم استان مازندران با سن ۱۸ سال و بالاتر در سال ۱۳۹۹ انجام شد. نمونهها به صورت دردسترس و از طریق رسانههای اجتماعی جمعآوری شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی به صورت آنلاین جمعآوری شد. دادهها با استفاده از محاسبه فراوانی، میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تحلیل شدند.
یافتهها: بین رفتارهای پیشگیرانه از کووید-۱۹ و سازههای حساسیت (۲/۰=r ، ۰۰۰/۰P=)، منافع (۱۲۷/۰=r ، ۰۱۱/۰P=)، موانع (۱۸۹/۰= r ، ۰۰۰/۰P=) و خودکارآمدی (۳۰۲/۰= r ، ۰۰۰/۰P=) همبستگی مثبت و معنیداری مشاهد شد. سازههای الگوی اعتقاد بهداشتی در مجموع توانستند ۲۶ درصد از واریانس رفتارهای پیشگیرانه از بیماری کووید-۱۹ را پیشبینی کنند که سازه خودکارآمدی(۲۲۰/۰= β) قویترین پیشبینیکننده بود.
استنتاج: بر اساس نتایج، نقش پیشبینیکنندگی مفهوم خودکارآمدی را برای رفتارهای پیشگیریکننده از کووید-۱۹ بر طبق الگوی اعتقاد بهداشتی تایید میکند، بنابراین از شیوههای افزایش خودکارآمدی از قبیل ترغیب کلامی، افزایش آگاهی نسبت به تواناییهای افراد و ارائه الگوهای مناسب برای آنها میتوان به عنوان عوامل ارتقادهنده رفتارهای پیشگیرانه از کووید-۱۹ استفاده کرد.
مریم خزائی پول، ابوالحسن نقیبی، طاهره پاشائی، مشرفه چالشگرکردآسیابی،
دوره ۳۱، شماره ۱۹۵ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده

سابقه و هدف: با توجه شیوع جهانی کووید-۱۹ و بالابودن میزان مرگ ناشی از بیماری بهنظر میرسد انجام رفتارهای پیشگیرانه از کووید-۱۹ راهکار مناسبی برای کاهش آسیبهای ناشی از بیماری باشد. از آنجایی که در خصوص تعیین کنندههای رفتارهای پیشگیرانه از کووید-۱۹ در شهروندان مازندرانی، اطلاعات جامعی در دسترس نیست، لذا این مطالعه با هدف سنجش سازههای تئـوری انگیـزش محافظت در ارتقاء رفتارهای پیشگیرانه از کووید-۱۹ در شهروندان مازندرانی اجراء شد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی تحلیلی (مقطعی) بر روی ۱۲۲۰ شهروند مازندرانی در سال ۱۳۹۹ انجام شد. نمونه ها به روش در دسترس و از طریق رسانههای اجتماعی جمعآوری شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه روا و پایا مبتنی بر تئوری انگیزش محافظت به صورت آنلاین جمعآوری شد. دادهها با استفاده فراوانی، میانگین، انحرافمعیار، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سن شرکتکنندگان ۷۴/۸±۳۴/۳۹ سـال بـود. در مدل رگرسیونی انگیزش تهدید درک شده (۰۰۷/۰P=  ، ۰۳۳/۰ ß=)، هزینـه پاسخ درک شده (۰۴۵/۰=  ، ۰۳۹/۰ ß= خودکارآمدی (۰۰۱/۰P> ، ۱۱۶/۰ ß=) و ترس (۰۰۱/۰P> ، ۱۳۱/۰ ß=) بـهطور معنیداری پیشگوییکننده رفتار پیشگیریکننده ازکووید-۱۹ بودند. این مدل توانست ۷۸ درصد واریانس رفتارهای پیشگیرانه از بیماری را توضیح دهد.
استنتاج: با توجه به همبستگی بیشتر سازههای تئوری در ارتباط با رفتارهای حفاظتی در مقابل کووید-۱۹، طراحی برنامههای آموزشی مبتنی بر این تئوری و با تاکید بر نقش شبکههای اجتماعی جهت افزایش انگیزش شهروندان مازندرانی در انجام رفتارهای پیشگیرانه از کووید-۱۹ تاکید میشود.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb