قاسم رجایی، حمید جهانتیغ، عاطفه میر، سمانه حصاری مطلق، مهدی حسن پور،
دوره ۲۲، شماره ۹۰ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
سابقه و هدف: برای حفظ محیط زیست، بهداشت عمومی و کنترل آلودگی باید اطلاع دقیقی از میزان آلایندهها بهخصوص فلزات سنگین در محیطهای آبی داشته باشیم. فلزات سنگین پایداری بالایی داشته و توانایی ایجاد خطر در موجودات زنده را دارند. لذا این تحقیق به منظور بررسی غلظت فلزات سنگین و مقایسه نتایج آن با استانداردهای ملی و جهانی صورت گرفت.
مواد و روش ها: این تحقیق به روش توصیفی مقطعی در بهار ۱۳۸۹ انجام شد. در طول مدت تحقیق، تعداد ۴۸ نمونه از ۱۶ ایستگاه (۷ ایستگاه چاه نیمه۱، ۵ ایستگاه چاه نیمه۲ و ۴ ایستگاه چاه نیمه۳) برداشت و غلظت فلزات سنگین (آهن، مس، سرب، بر، نیکل، وانادیوم، کادمیوم، سلنیوم، کروم، آرسنیک و جیوه) با دستگاه ICP-OES اندازهگیری گردید.
یافتهها: نتایج حاصل از آنالیز نمونهها و مقایسه آنها با استانداردها نشان داد که میانگین غلظت کروم در چاه نیمه شماره ۱ فراتر از استاندارد ملی و سازمان بهداشت جهانی (WHO) و میانگین غلظت کادمیوم، نیکل، سرب در چاه نیمه شماره ۱ و کادمیوم، سرب در چاه نیمه شماره ۲ و۳ فراتر از استاندارد سازمان بهداشت جهانی بود.
استنتاج: در سالهای اخیر تحقیقات متعدد نشان داده است مواد آلودهکننده مختلف مانند عناصر فلزی از راههای گوناگون طبیعی و مصنوعی (فعالیتهای انسانی) به سوی آبها منتقل گردیده که پایش زیستی میتواند روش مطلوب و رضایتمندی برای اندازهگیری میزان فلزات سنگین و در دسترس بودن زیستی آنها باشد. لذا برنامهریزی جهت پایش مستمر منابع آب ضروری بهنظر میرسد.