جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای طراحی آزمایش

بهمن رماوندی، مهدی احمدی، جواد فردمال، سیما ملکی، قربان عسگری،
دوره ۲۴، شماره ۱۱۵ - ( ۵-۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: روش تاگوچی یکی از قدرتمندترین ابزارهای طراحی آزمایشات است. در این روش، با حداقل تعداد آزمایشات عوامل موثر بر فرایند، در هزینه و زمان صرفه‌جویی خواهد شد. بنابراین، این مطالعه با هدف استفاده از روش تاگوچی جهت بهینه کردن فرایند جذب فلوراید با جاذب تهیه شده از سنگ مرمر از محیط‌های آبی انجام شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، پودر ماربل از زائدات کارگاه‌های سنگبری همدان تهیه و سپس آسیاب و توسط الکل‌های استاندارد ASTM در محدوده مش ۴۰ دانه‌بندی گردید. با انتخاب ۴ پارامتر موثر در فرایند جذب (pH، زمان تماس، دما و دوز جاذب) در ۴ سطح، توسط نرم‌افزار Minitab ۱۶ (ماتریکس ترکیبی L_۱۶) انتخاب و آزمایشات با این ماتریکس انجام شد. غلظت باقیمانده فلوراید توسط دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه‌گیری گردید. یافته‌ها: نتایج داده‌ها در مدل تاگوچی نشان داد، دوز جاذب ۷/۰ گرم در لیتر پودر ماربل، pH برابر ۲، دمای ◦C ۲۵ و زمان تماس ۵ دقیقه شرایط بهینه در فرایند جذب فلوراید با جاذب پودر ماربل می‌باشد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس نشان داد که از بین متغیرهای موثر در فرایند جذب، بیش‌ترین و کم‌ترین میزان تاثیر به ترتیب مربوط به دوز جاذب و pH محلول بوده است. استنتاج: روش آماری تاگوچی به عنوان یک روش کارآمد، موثر و بدون نیاز به تعداد زیاد آزمایش‌ها نشان داد که پودر ماربل به عنوان یک جاذب جدید، بدون هزینه، بدون ایجاد آلاینده ثانویه،کارایی بالایی درحذف فلوراید از محیط‌های آبی دارد.
محمدحسین فکری، مریم رضوی مهر، فاطمه ساکی، سمانه سلیمانی،
دوره ۳۴، شماره ۲۳۷ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

سابقه و هدف: طراحی و ساخت سیستمهای رهاسازی کنترل شده دارو میتواند در مدیریت روشهای درمانی توسط داروها بسیار مفید باشد. هدف این مطالعه، سنتز نانوسیلیکای SBA-۱۶ و استفاده از آن به عنوان حامل دارویی برای داروی کاربامازپین میباشد. هم‌چنین تاثیر متغیرهای pH، زمان تماس، دما، غلظت اولیه دارو و مقدار بر بازده عملکرد حامل دارویی از اهداف دیگر این مطالعه بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، از داروی کاربامازپین (از سازمان غذا و دارو ایران تهیه شد)، آب دو بار تقطیر شده،
۱-بوتانول، اسیدکلریدریک، کوپلیمر پلورونیکf۱۲۷، تترا اتیل اورتوسیلیکات، هیدروکسید سدیم استفاده شد. همه مواد شیمیایی از شرکت سیگما آلدریچ و مرک تهیه شدند. ازکیسه دیالیز ساخت شرکت سیگما آلدریچ (۱۴۰۰۰MWCO, ۹۹,۹۹ % retention) برای رهایش دارو استفاده شد. ترازوی دیجیتال (EJ ۳۰۳)، دستگاه pHمتر(ST ۲۱۰۰)، آون (Memmert)، همزن مغناطیسی (HOTPLATE STIRRER ۸۱)، کوره الکتریکی(Shimaz)، دستگاه (FT-IR Magna-IR Spectrometer ۵۵۰ Nicolet)، دستگاه پراش اشعه ایکس (STADIP)، دستگاه میکروسکوپ الکترونی روبشی (MIRA۳-LMU)، دستگاه Uv-Vis(DB۲۰-UV Spectrophotometer) و دستگاه BET(NanoSORD۹۲) در این پژوهش به کار گرفته شد. SBA-۱۶ به روش سل-ژل تهیه شد. برای شناسایی و مشخصه‌یابی جاذب سنتز شده از آنالیزهای XRD، FTIR، SEM و EDX استفاده شد. اثر pH، مقدار جاذب (نانوحامل)، غلظت دارو، دما و زمان تماس با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) مدل مرکب مرکزی (CCD) توسط نرمافزار طراحی آرمایش (DOE) برای تعیین شرایط بهینه و حداکثر میزان بارگذاری دارو مورد بررسی قرار گرفت. برای مطالعات جذبی از ایزوترمهای جذب لانگمویر، فروندلیچ و تمکین استفاده شد. هم‌چنین مطالعات ترمودینامیک و سینیتیک نیز انجام گرفت. برای انجام آزمایشات رهایش دارو از روش دیالیز استفاده شد. این روش‌، جداسازی به‌صورت فیزیکی و امکان نمونه‌گیری آسان در فواصل زمانی مختلف را فراهم می‌کند.
یافتهها: در این مطالعه نانوسیلیکای SBA-۱۶ با موفقیت سنتز شد و تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی(SEM) از سطح نمونه سنتز شده SBA-۱۶ نشان می‌دهد که با نمونه سنتز شده دارای مورفولوژی کروی و همگن با اندازه حدود ۵۰-۲ نانومتر می‌باشد. هم‌چنین، طیف XRD نشان می‌دهد SBA-۱۶ از نظم ساختاری بالایی برخوردار است. برای بررسی اثر پارامترهای موثر از طراحی آزمایش استفاده شد و پس از انجام آزمایشات، نتایج حاصل به نرم‌افزار داده شده تا بهترین مدل را برای ارزیابی و توصیف داده‌ها ارائه دهد. مدل پیشنهادی نرم‌افزار از بین ۴ مدل خطی، برهمکنشی‌، درجه دوم و درجه سوم، مدل درجه دوم بود که بیش‌ترین تطابق را با پاسخ‌ها داشت. خروجی نرم‌افزار نشان داد که نانو حامل قادر است که در شرایط بهینه (۲=pH، غلظت اولیه دارو ppm ۲۰، مقدار حامل دارو g ۰/۰۵، دما °C ۳۰ و زمان تماس ۱۲ دقیقه) ۸۷/۹۹ درصد از داروی کاربامازپین را بارگذاری نماید. دادههای جذب بیش‌تر با ایزوترم لانگمویر (۰/۹۹۹۶=R۲) همخوانی دارد. مطالعات ترمودینامیکی نشان میدهد که جذب خودبهخودی، گرمازا و از نوع فیزیکی بوده و از سینیتیک مرتبه اول تبعیت میکند. در این مطالعه رهایش دارو با مدل سینتیک نظری که توسط Zeng و همکاران ‌در سال ۲۰۱۲ برای رهایش دارو از نانوذرات سیلیس مزوپور ارائه شده است، همخوانی دارد. در این مدل فرض بر این است که آزادسازی دارو در ساعات اولیه دارای یک رهایش انفجاری است و پس از آن یک رهایش آرام و پایدار صورت میگیرد.
استنتاج: نانوحامل معرفی شده در این پژوهش یک جاذب نامحلول در آب، فاقد سمیت و بسیار موثر برای بارگذاری داروی کاربامازپین میباشد. هم‌چنین در شرایط بهینه میزان بارگذاری دارو ۹۹/۸۷ درصد است. نتایج، یک آزادسازی کنترل شده را نشان داد. فرآیند جذب با ایزوترم لانگمویر با رگرسیون ۰/۹۹۹۱ متناسب است. هم‌چنین آزادسازی دارو از مدل سینتیکی مرتبه اول با ضریب رگرسیون ۰/۹۹۹۶ تبعیت می‌کند. نتایج ترمودینامیکی نشان داد فرآیند بارگذاری دارو یک فرآیند گرامازا و خودبه‌خودی است.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb