۲ نتیجه برای مسمومیت عمدی
عباس علی پور، مهدی محمدی زیوه، یداله محرابی، عبدالکریم پژومند،
دوره ۳۰، شماره ۱۸۳ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: تعطیلات ملی و وقایع مذهبی تاثیرات گوناگونی بر وقایع مرتبط با سلامت انسان دارند. این مطالعه با هدف بررسی تفاوت تعداد و الگوی موارد مسمومیت در ماه رمضان با سایر ماههای سال انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی– مقطعی، اطلاعات مراجعین به بخش مسمومین بیمارستان لقمان حکیم تهران از سال ۱۳۸۶ لغایت ۱۳۹۵ ازپرونده الکترونیکی بیمارستانی استخراج گردید.کیفیت اطلاعات بررسی و براساس طبقهبندی بینالمللی بیماریها کدگذاری شد. جهت مقایسه تعداد مسمومین بین ماه رمضان با سایر ماهها از آزمون منویتنی استفاده گردید.
یافتهها: از ۱۲۱۲۵۶ نفر مراجعهکننده بر حسب علت مسمومیت، ۲۸۳۷۵ نفر (۴/۲۳ درصد) مسمومیت بهصورت غیرعمدی، ۹۲۴۴۶ نفر (۲/۷۶ درصد) مسمومیت عمدی با نیت آسیب به خود و کمتر از یک درصد (۴۲۹ نفر) مسمومیتها به سایر دلایل بود. در زیر گروه مسمومیت با نیت آسیب به خود از طریق الکل، میانگین ماهانه موارد در ماه رمضان از سایر ماهها کمتر بوده و تفاوت مشاهده شده نیز از نظر آماری معنادار بوده است (۰۰۱/۰ = P). تفاوت مشاهده شده بین میانگین ماهانه تعداد مسمومیتهای با نیت آسیب به خود (غیر از الکل) (۴۰۴/۰ = P)، آسیب به دیگران (۴۵۹/۰ = P) و مسمومیت با نیت نامعلوم (۶۰۷/۰ = P) در ماه رمضان با سایر ماهها از نظر آماری معنادار نبود. میانگین ماهانه تعداد موارد دچار مسمومیت غیر عمدی در ماه رمضان بیشتر از سایر ماهها بوده و اختلاف مشاهده شده نیز از نظر آماری معنادار بوده است (۰۴/۰ = P).
استنتاج: اثرات اخلاقی و معنوی ماه مبارک رمضان در کشور ایران خصوصا در موارد مسمومیتهای با نیت آسیب به خود با الکل قابل توجه میباشد.
فاطمه رضایی، امیر امامی زیدی، هادی درویشی خضری، هدایت جعفری،
دوره ۳۲، شماره ۲۱۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
سابقه و هدف: میزان مرگ و میر ناشی از مسمومیتهای عمدی و غیرعمدی در گروه آسیبپذیر سالمندان نسبت به جمعیت عمومی بیشتر است، لذا این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با بروز و شدت مسمومیت حاد در سالمندان انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش مقطعی گذشتهنگر با مرور پروندههای بالینی تمام افراد بالای ۶۰ سال که به دلیل مسمومیت حاد عمدی یا غیرعمدی طی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۹ در مرکز آموزشی درمانی رازی قائمشهر استان مازندران بستری شدند، انجام شد. متغیرهای مطالعه شامل ویژگیهای دموگرافیک، انگیزه مسمومیت، رخداد و نوع ماده منجر به مسمومیت، علائم بالینی مسمومیت و نتیجه درمان بودند. دادهها با نرمافزار آماری ۱۴STATA تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: از بین ۲۰۰ سالمند مبتلا به مسمومیت با میانگین سنی۸/۴±۶۹/۸۴ سال، ۶۴/۵درصد مرد بودند و ۷۷/۵ درصد از مسمومیتها غیرعمدی بود. مصرف تریاک و مشتقات آن، فراوانترین رخداد منجر به مسمومیت بود و فراوانترین ماده مسمومیتزا تریاک و الکل بودند. شایعترین شیوه مسمومیت از راه گوارشی بود(۷۶/۵ درصد). فقط ۰/۵ درصد از بیماران بعد از درمان سرپایی مرخص شدند. میانگین طول مدت بستری ۲/۲ روز و این مدت در سالمندان مسموم ناشی از مصرف همزمان چند دارو یا مصرف مواد مخدر طولانیتر بود. ۱/۵درصد بیماران نیاز به اینتوباسیون، ۴/۵ درصد نیاز به بستری در ICU و ۱/۵درصد نیاز به دیالیز اورژانسی داشتند. ۰/۵ درصد از بیماران بستری فوت شدند.
استنتاج: مسمومیتهای غیرعمدی بخش قابل توجهی از مسمومیت در دوران سالمندی را به خود اختصاص میدهد. بررسی مرگ و میر غیرمستقیم مانند مرگ ناشی از عوارض بعد از ترخیص و همچنین بررسی بار اقتصادی اجتماعی مشکل مسمومیت در سالمندان پیشنهاد میشود.