فاطمه السادات طباطبایی، احسان علائی، مهسا بشارت،
دوره ۳۱، شماره ۲۰۴ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
سابقه و هدف: آمینوگلیکوزیدها (AG) مانند آمیکاسین که به طور گسترده در نوزادان برای پیشگیری و درمان عفونتها استفاده میشود، اثرات نفروتوکسیک دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی تغییرات فیلتراسیون گلومرولی در کمک به تشخیص آسیب توبولار کلیوی حاد (AKI) به دنبال تجویز آنتی بیوتیک در نوزادان بستری به دلیل سپسیس طراحی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی-توصیفی، ۴۵ نوزاد بستری در NICUبیمارستان آموزشی- درمانی کودکان طالقانی شهر گرگان با تشخیص سپسیس تحت درمان با آمیکاسین و آمپیسیلین با ۴۵ نوزاد دیگر تحت درمان با آمپیسیلین و سفو تاکسیم مورد مقایسه قرار گرفتند. GFR با استفاده از فرمول شوارتز (کراتینین سرم/قد *۴۵/۰) محاسبه شد و براساس جدول فاناروف طبقهبندی شد. میانگین و انحراف استاندار د BUN،Cr و GFR نوزادان در روزهای ۱ و ۷ در گروهها بررسی شد. نتایج مطالعه با استفاده از نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: در گروه آمیکاسین و آمپیسیلین ۲ مورد (۴/۴ درصد) و در گروه آمپیسیلین و سفوتاکسیم ۱ مورد (۲/۲ درصد) دچار AKI شدند. در گروه دریافتکننده آمیکاسین و در گروه دریافتکنندهی سفوتاکسیم میانگین Cr روز هفتم و GFR روز هفتم از نظر آماری تفاوتی نداشتند (۰/۰۵P>).
استنتاج: استفاده از ترکیب آمیکاسین و آمپیسیلین در نوزادان نسبت به استفاده از آمپیسیلین و سفوتاکسیم، در ایجاد آسیب کلیوی تفاوت معناداری ندارد و در صورت رویداد آسیب کلیوی در نوزادان تحت درمان، باید به دنبال علت دیگری بهجز آنتی بیوتیک مصرفی بود.