جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای نفروپاتی

عطیه مخلوق ، اسداله محسنی ، بابک باقری ، علیرضا فتاحیان ،
دوره ۱۶، شماره ۵۵ - ( ۹-۱۳۸۵ )
چکیده

سابقه و هدف: مواد حاجب پرتونگاری باعث کاهش عملکرد کلیه بالاخص در بیماران پرخطر می شوند. با افزایش استفاده از مواد حاجب مربوط به پرتوشناسی در روش های تشخیصی و مداخله ای ـ درمانی، و نیز به دلیل سن بالای بیماران و وجود بیماری های همراه، اختلالات کلیوی ناشی از ماده حاجب تبدیل به یکی از شایع ترین علل نارسایی حاد کلیوی ناشی از درمان (Iatrogenic) شده است؛ به طوری که امروزه سومین علت مهم آن محسوب می گردد. این پژوهش در راستای بررسی اثر تئوفیلین بر روی اختلالات کلیوی ناشی از پرتونگاری با ماده حاجب شرایین کرونر در بیماران پرخطر، طراحی و اجرا شده است.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی بر روی هفتاد بیمار در معرض خطر وقوع اختلالات کلیوی ناشی از ماده حاجب که نامزد پرتونگاری عروق کرونر بودند، انجام شد. بیماران به طور تصادفی در دو گروه مورد و شاهد قرار گرفتند. از ۲۴ ساعت قبل تا ۴۸ ساعت پس از پرتونگاری با ماده حاجب به بیماران گروه مورد قرص تئوفیلین ۲۰۰mg هر۱۲ساعت، و به بیماران گروه شاهد نیز یک عدد قرص دارونما هر ۱۲ساعت داده شد. کراتینین سرم، ازت اوره خون (BUN)، سدیم و پتاسیم و میزان پالایش گلومرولی (GFR) در روز قبل از پرتونگاری با ماده حاجب، و نیز در روز سوم پس از پرتونگاری، اندازه گیری و با استفاده از آزمون آماری t زوج و آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: در طی مدت مطالعه، متوسط Cr سرم و BUN سدیم و پتاسیم به طور واضح در هیچ یک از دو گروه تغییر نکرده و هیچ بیماری دچار اختلال کلیوی ناشی از ماده حاجب (افزایش Cr سرم به میزان حداقل ۰,۵mg/dl یا ۲۵ درصد نسبت به مقادیر پایه) نگردید. متوسط GFR در گروه مورد پس از پرتونگاری با ماده حاجب نسبت به قبل از پرتونگاری تغییر واضحی نکرد. اما در گروه شاهد متوسط GFR پس از پرتونگاری با ماده حاجب نسبت به قبل از پرتونگاری کاهش یافته و تفاوت معنی داری را از نظر آماری نشان داد.
استنتاج: با توجه به یافته های پژوهش، به نظر می رسد که تئوفیلین در پیشگیری و کاهش اختلالات کلیوی ناشی از ماده حاجب نقش داشته باشد که اثبات این موضوع به مطالعات بیش تر و گسترده تری نیاز دارد.

شهرام اعلا ، اسداله محسنی ، ساسان طبیبان ، زهرا قزلباش ، نرجس هندویی ،
دوره ۱۷، شماره ۶۰ - ( ۸-۱۳۸۶ )
چکیده

سابقه و هدف: مطالعات زیادی در زمینه بررسی اثر ان - استیل سیستئین (NAC) در پیشگیری از ایجاد ضایعات کلیوی ناشی از مواد حاجب در بیماران تحت آنژیوگرافی با نارسایی مزمن کلیوی صورت گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی اثر NAC در پیشگیری از ضایعات کلیوی حاصل از مواد حاجب در بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر با عملکرد کلیوی طبیعی میباشد.
مواد و روش ها : مطالعه بر روی ۱۰۰ بیمار تحت آنژیوگرافی عروق کرونر با ماده حاجب مگلومین کامپاند ۷۶ درصد صورت گرفت، بیماران به صورت کاملا تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: در گروه اول مایعات همراه با دریافت NAC خوراکی به میزان ۶۰۰mgدو بار در روز به مدت ۲ روز (روز قبل و روز تجویز ماده حاجب) و در گروه دوم (گروه شاهد)، فقط مایعات تجویز شد.
یافته ها: در ۱۰۰ بیمار مورد مطالعه، تفاوت معنیداری در مشخصات دموگرافیک اولیه وجود نداشت، ضایعات کلیوی ناشی از مواد حاجب در ۳۰ بیمار مشاهده شد، ۱۱ نفر (۲۲ درصد) در گروه NAC و ۱۹ نفر (۳۸ درصد) در گروه شاهـد بودنـد، و تفـاوت معنیداری وجـود نداشت. در گـروه شاهد میانگیـن کراتینین سرم بیماران به صورت معنیداری پس از ۴۸ ساعت افـزایش یافت (۰۰۱/ (P=۰اما در گروه NAC افزایش معنیداری در میانگین کراتینین سرم بیماران مشاهده نشد .
استنتاج: این نتایج بیانگر این واقعیت است که هر چند NAC توانسته از میزان ضایعات کلیوی ناشی از مواد حاجب بکاهد، در بیماران با عملکرد کلیوی طبیعی که مایعات کافی قبل از در معرض قرار گرفتن ماده حاجب، دریافت میکنند، استفاده معمول آن توصیه نمیگردد.

محمد شکرزاده، منیره جهانی، زینب وفایی پور، فاطمه شکی،
دوره ۲۵، شماره ۱۳۲ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: دیابت نوع دویکی ازبزرگ‌ترین اپیدمی‌های قرن حاضر می‌باشد. یکی ازشایع‌ترین عوارض میکروواسکولار در دیابت ملیتوس، نفروپاتی است. دیابت ملیتوس با استرس اکسیداتیو و آسیب به میتوکندری ارتباط مستقیم دارد که در نهایت می‌تواند منجر به آسیب بافتی در کلیه شود. در این مطالعه، اثرات نانوسریا بر جلوگیری از آسیب اکسیداتیو در میتوکندری‌های ایزوله از بافت کلیه موش‌های سوری دیابتی شده با استرپتوزوسین مورد بررسی قرار گرفته است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، حیوانات در ۵ گروه ۶ تایی قرار گرفتند. دیابت با تزریق استرپتوزوسین (۶۵mg/kg,IP) در موش‌ها القاء گردید و موش‌هایی که قندخون بالاتر از ۲۰۰ mg/dl داشتند، به‌عنوان دیابتی در نظر گرفته شدند و پس از تایید دیابتی شدن، نانوسریا و vit E را به مدت ۴ هفته دریافت کردند. سپس بافت کلیه موش‌های سوری از گروه‌های مختلف جدا شده و میتوکندری آن‌ها با روش سانتریفیوژ متعدد جداسازی و عملکرد میتوکندری‌ها با تست MTT و پارامترهای استرس اکسیداتیو شامل گلوتاتیون (GSH)، میزان گونه‌های فعال اکسیژن (ROS) و لیپید پراکسیداسیون (LPO) ارزیابی شد.

یافته‌ها: کاهش قابل توجه (۰۵/۰< p) در فعالیت میتوکندری و هم‌چنین غلظت GSH در میتوکندری‌های ایزوله از کلیه موش‌های گروه دیابتی در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد. هم‌چنین افزایش معنی‌داری (۰۵/۰< p) را در سطوح LPO و ROS در گروه دیابتی شاهد بودیم که پس از تجویز نانوسریا به موش‌های دیابتی، بهبودی نسبتاً معنی‌داری (۰۵/۰< p) در فاکتورهای استرس اکسیداتیو و عملکرد میتوکندری‌های ایزوله از کلیه موش‌های دیابتی حاصل گردید.

استنتاج: نتایج مطالعه ما نشان می‌دهد که نانوسریا اثرات محافظتی در کاهش آسیب میتوکندریایی بافت کلیه دارد و می‌توان آن را به‌عنوان درمانی مکمل درکنار سایر داروهای پایین‌آورنده قندخون درکنترل عوارض دیابت استفاده کرد.


معصومه زارع زاده، خدیجه وظیفه شناس درمیان، محمد افشار، مریم ولوی، الهام سرکی، مهران حسینی،
دوره ۲۷، شماره ۱۴۷ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: براساس یافته‌های علمی، گلبرگ زعفران می‌تواند تأثیرات سودمندی بر روی برخی بیماری‌‌ها نظیر دیابت داشته باشد. این پژوهش به‌منظور ارزیابی تأثیرات عصاره الکلی گلبرگ زعفران بر روی عملکرد کلیوی موش‌های صحرایی دیابتی، طراحی و اجرا شد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار مبتلا به دیابت (توسط استرپتوزوسین) به مدت ۲۸ روز با عصاره گلبرگ زعفران  در دوزهای ۱۰۰ و mg/kg ۲۰۰ و یا نرمال سالین، به‌صورت خوراکی تیمار شدند. درپایان، پارامترهای قند خون ناشتا (FBS)، حجم ادرار ۲۴ ساعته، پروتئین‎ ادرار (UTP)، نیتروژن اوره خون (BUN)، کراتینین خون (Cr) و تغییرات کیفی بافت‌شناسی گلومرول‌های کلیه ارزیابی شدند. مقایسه بین‌گروهی داده‌ها با کمک آزمون‌های آماری ANOVA و Kruskal-Wallis و نرم‌افزار آماری ۲۲ SPSS انجام شد.

یافته‌ها: در مقایسه با گروه کنترل سالم، پارامترهای FBS، حجم ادرار، BUN، UTP وCr در موش‌های دیابتی به‌طور معنی‌داری افزایش یافته بود (۰۵/۰>P). تیمار موش‌های دیابتی با دوز mg/kg ۲۰۰ از عصاره گلبرگ زعفران، سبب کاهش FBS (۰۱۱/۰=P) و در هردو دوز سبب کاهش حجم ادرار و BUN گردد (۰۵/۰>P)؛ اما در هیچ دوزی نتوانست سبب تعدیل UTP و Cr شود. عوارض بافت‌شناسی متعددی نظیر ضخیم‌شدگی غشای پایه کپسول بومن، اسکلروز، انتشار ماتریکس مزانشیال و هیالینیزاسیون در گلومرول‎های گروه کنترل دیابتی مشاهده شد که تیمار موش‌ها با عصاره گلبرگ زعفران توانست در هردو دوز، برخی از این عوارض را تعدیل کند.

استنتاج: گلبرگ زعفران احتمالاً می‌تواند به‌وسیله کاهش تجمع ماتریکس خارج سلولی و همچنین خاصیت آنتی‌اکسیدانی، تأثیرات سودمندی بر نفروپاتی دیابتی داشته باشد.


سینا مهدوی فرد، منوچهر نخجوانی،
دوره ۲۹، شماره ۱۸۰ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

سابقه و هدف: محصولات گلیکه، استرس اکسیداتیو و التهابی با افزایش فاکتور رشد تغییردهنده بتا -۱ (TGF-β۱) در بروز نفروپاتی دیابتی نقش دارند. بنابراین هدف ما در این مطالعه بررسی اثر سیستئین بر TGF-β۱ و شاخص‌های گلیکه، استرس اکسیداتیو و التهابی در موش صحرایی مدل نفروپاتی دیابتی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، ۴۰ موش صحرایی نژاد ویستار به چهار گروه مساوی تقسیم شدند که شامل گروه کنترل، سیستئین، نفروپاتی دیابتی و نفروپاتی دیابتی به علاوه سیستئین بود. نفروپاتی دیابتی با تزریق استرپتوزوسین و خارج کردن کلیه چپ در موشها القا شد. گروههای سیستئین و نفروپاتی دیابتی به مدت سه ماه تحت تیمار با سیستئین (۰۵/۰ درصد در آب خوری) قرار گرفتند. گلوکز، انسولین، محصولات مختلف گلیکه، پروفایل لیپیدی، شاخص‌های استرس اکسیداتیو، فاکتور نکروز تومور-آلفا و همچنین کراتینین سرم و دفع ادراری پروتئین در همه گروهها اندازه‌گیری شد. از
نرم افزار
SPSS برای آنالیز داده‌ها استفاده گردید.
یافتهها: سیستئین میزان سرمی TGF-β۱، پارامترهای اختلال کلیوی، شاخص‌های مختلف گلیکه، استرس اکسیدایتو
و التهابی را در موش‌های نفروپاتی دیابتی کاهش داد. علاوه بر این، افزایش قندخون و اختلالات لیپیدی را اصلاح
نمود
(۰۰۱/۰ P<).
استنتاج: سیستئین با ویژگیهای ضد گلیکه، آنتیاکسیدانتی و ضد التهابی و با اثرات مفید بر متابولیسم گلوکز و لیپید، نفروپاتی دیابتی را در موشها بهبود بخشید. همچنین این تیمار با اثر کاهنده بر TGF-β۱، اثر حفاظتی چندگانه بر کلیه دارد.
 
زینب جشنی، محمد غفاری نسب، ایرج سلیمی کیا، علی محمد ملکی، سوسن عبدالهی، حمیدرضا محمدی،
دوره ۳۴، شماره ۲۳۸ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده

سابقه و هدف: کلستاز کبدی یکی از علل عمده از کار افتادگی کبد است. کلستاز می‌تواند علاوه برکبد باعث اختلال در ارگان‌های دیگر بدن ازجمله کلیه‌ها گردد. به عارضه کلیوی که در نتیجه آسیب کبدی ایجاد می‌شود کولمیک نفروپاتی می‌گویند. به‌‌طورکلی یکی از مکانیسم‌هایی که در ایجاد این آسیب نقش دارد، استرس اکسیداتیو است. استرس اکسیداتیو به شرایطی اطلاق می‌شود که در آن نسبت رادیکال‌های آزاد در سلول بیش‌تر از مقدار آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی باشد. به‌طور معمول استفاده از گیاهان دارویی برای اهداف درمانی و پیشگیری از بیماری‌ها براساس مواد آنتی‌اکسیدانی موجود در آن‌ها امری رایج است. روتین (ROT) یک بیوفلانوئید است که در مواد مغذی یافت می‌‌شود از آن‌جاکه روتین یک آنتی‌اکسیدان می‌باشد از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرمحافظتی روتین برآسیب کلیوی متعاقب کلستاز کبدی در موش‌های صحرایی انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، ۵۰ رت نر از نژاد ویستار استفاده شد. رتها در ۵ گروه آزمایشی ‏‏(‏۱۰=n‏) بهصورت تصادفی تقسیم شدند. کلستاز در رتها با بستن مجاری مشترک صفراوی القا شد. روتین با دوزهای مختلف (۳۰-۶۰-۱۲۰ mg/kg) روزانه بهصورت گاواژ به مدت ۱۴ روز به موشهای بیمار تجویز شد. در پایان دورهی ‏مداخله، پس از بیهوش کردن حیوانات بافتهای کلیه حیوانات را خارج کرده و نمونههای سرم و ادرار نیز جهت انجام سایر تستها جمعآوری شدند. فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی نظیر کاتالاز (CAT) سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پروکسیداز (GPx) در بافت هموژنه کلیه با استفاده ازکیت الایزا و براساس دستورالعمل کیت اندازهگیری شد. جهت بررسی میزان گونه‏های فعال اکسیژن (ROS) و سطح مالون دیآلدهید (MDA) ۵۰۰ میلی‏گرم از بافت کلیه به ۵ میلی‏لیتر در محلول خنک شدهی KCl اضافه، و سپس با دستگاه هموژنایزر هموژن شد. اثرات محافظتی روتین با بررسی فاکتورهای بیوشیمیایی سرم (BUN،Creatinine) و ادرار (Glucose،Protein)، هم‌چنین شاخصهای استرس اکسیداتیو (ROS MDA) و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی (GPX، SOD و CAT) مورد سنجش قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرمافزار گراف پد انجام شد و از آزمون One way ANOVA و Tukey’sاستفاده گردید.
یافتهها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان دادکه پس از القای کلستاز در رتها، فاکتورهای بیوشیمیایی ادرار (Glucose،Protein) بهطور معنیداری افزایش یافت در حالی که تیمار حیوانات با Rot اثرات کاهش دفع ادراری Glucose و Protein را نشان داد (۰/۰۵<P). علاوه بر این درحیوانات کلستاتیک فاکتورهای بیوشیمیایی سرم (BUN،Creatinine) نیز افزایش معنادار نسبت بهگروه کنترل مشاهده شد که پس از تجویز Rot سطح این بیومارکرها نسبت به گروه کلستاتیک بهطور معنیداری کاهش یافت(۰/۰۵<P). در بررسی مارکرهای استرس اکسیداتیو مشاهده شد که میزان ROS و MDA درنمونه بافتی در حیوانات کلستاتیک نسبت به گروه کنترل افزایش معنیداری یافته بود بهطوریکه Rot توانسته بود میزان این مارکرها را در گروه دریافتکننده در مقایسه با گروه کلستاتیک بهطور معنیداری کاهش دهد(۰/۰۵<P). در ادامه نیز مشخص شد که میزان فعالیت آنزیمهای CAT، GPX و SOD بافت کلیه در گروه کلستاتیک نیز نسبت به گروه کنترل به طرز معنی‌داری کاهش یافته بود که پس از تجویز Rot میزان فعالیت این آنزیم‌ها در مقایسه با گروه کلستایک افزایش معناداری داشت(۰/۰۵<P).
استنتاج: بررسی حاضر نشان می‌دهد که پس از تجویز روتین با دوزهای مختلف اثر بهبود دهندگی آن برکاهش فاکتورهای سرمی، ادراری و شاخص‌های استرس اکسیداتیو و از طرف دیگر افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در آسیب کلیوی ناشی از نارسایی مزمن کبدی مشهود بود.
 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb